USA aj Európa musia aktívne pomáhať Ukrajine, povedal Fiala po stretnutí s Bidenom

Európa aj Spojené štáty musia aktívne pomáhať Ukrajine a nemôžu pripustiť, aby ruská agresívna politika zvíťazila. Uviedol to český premiér Petr Fiala po stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bidenom, ktoré označil za veľmi priateľské.

15.04.2024 22:25 , aktualizované: 16.04.2024 00:20
Biden, fiala Foto: ,
Český premiér Petr Fiala s v Bielom dome stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom. 15. apríl 2024
debata (20)

Biden podľa Fialu opakovane ocenil úlohu Českej republiky v súčasnom svete, okrem iného českú iniciatívu nakúpiť muníciu pre Ukrajinu, aj vzájomné vzťahy. Ministerský predseda to povedal novinárom na brífingu, ktorý sa odohral hneď po stretnutí priamo pred Bielym domom.

„Bolo to konanie veľmi priateľské. Prezident Biden opakovane ocenil úlohu Českej republiky v súčasnom svete, naše vzájomné vzťahy a veľmi pozitívne sa vyjadroval o Českej republike,“ uviedol Fiala.

Jednou z hlavných tém rokovaní bola ruská invázia na Ukrajinu. Fiala uviedol, že sa s Bidenom zhodli na potrebe pokračovať v pomoci Ukrajincom. „Tak Európa, ako aj Spojené štáty musia aktívne pomáhať Ukrajine, pretože nemôžeme pripustiť, aby ruská agresívna politika slávila svoj úspech,“ povedal Fiala, ktorého v utorok čaká rokovanie s predstaviteľmi amerického Kongresu aj o balíku pomoci, ktorý zatiaľ neodhlasovala americká Snemovňa reprezentantov.

Balík vo februári schválil Senát USA, ale republikánske vedenie Snemovne reprezentantov ho odmieta predložiť na hlasovanie. Návrh sa týka čisto zahraničnej pomoci a okrem financií pre iných spojencov zahŕňa tiež viac ako 60 miliárd dolárov pre Ukrajinu.

„Rad ďalších krajín pozorne sleduje, aký bude osud ruskej agresie na Ukrajine, a ak by Rusko uspelo, bude to signál pre ďalšie veľmoci a agresívne štáty,“ povedal neskôr Fiala v rozhovore pre Českú televíziu. „To si musia všetci uvedomiť, a preto je vlastne podpora Ukrajiny aj v globálnom kontexte taká dôležitá,“ dodal. Pri utorkových stretnutiach chce republikánom, ktorí blokujú schválenie balíka, odovzdať skúsenosti a uhol pohľadu strednej Európy v snahe presvedčiť ich o význame odhlasovania tohto návrhu.

Na stretnutí Fiala s Bidenom preberali tiež ekonomické vzťahy medzi Českom a Spojenými štátmi, pred rokovaním premiér uviedol, že sa v poslednom čase tieto vzťahy rozvíjajú a treba im dať impulz.

Robert Fico / Petr Fiala / Čítajte aj Prieskum SANEP: Rozhodnutie českej vlády mať odstup od Slovenska rozladilo Slovákov i Čechov. Fica vnímajú lepšie ako Fialu

„Naši americkí priatelia sú si dobre vedomí toho, že už aj české firmy pôsobia na americkom trhu, investujú tu a zamestnávajú amerických občanov. A bavili sme sa o možnostiach posilnenia tejto spolupráce,“ povedal Fiala, podľa ktorého bola hlavnou témou v tomto prípade jadrová energetika alebo potreba ďalších dodávok skvapalneného zemného plynu (LNG), ktorý podľa premiéra pomohol napríklad Česku zbaviť sa závislosti na dodávkach ruského plynu.

Fiala v pondelok svoju dvojdňovú návštevu v USA začal v sídle Ústrednej spravodajskej služby (CIA), pri ktorej ho sprevádzali šéfovia všetkých troch českých tajných služieb. V rozhovore pre ČT uviedol, že táto zastávka bola výrazom veľkej dôvery v Českú republiku aj výrazom veľmi kvalitnej spolupráce českých spravodajských služieb s tými americkými, čo je premiéra pre bezpečnosť sveta i Európy mimoriadne dôležité a ukazuje to tiež profesionalitu. Pri stretnutí s riaditeľom CIA Williamburnsom podľa Fialu opakovane odznelo, že si tejto spolupráce veľmi váži a že si váži tiež úlohy Českej republiky v bezpečnostnej architektúre.

Petr Fiala Čítajte viac Fiala zostáva predsedom ODS. Okamura naďalej šéfuje SPD, nemal vyzývateľa
20 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Biely dom #Petr Fiala #prezident Joe Biden