Na oslavy vylodenia spojencov do Normandie pozvali Rusko, nie však Putina

Na spomienkové slávnosti pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii bude pozvaná aj delegácia z Ruska, nie však ruský prezident Vladimir Putin. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informoval francúzsky organizačný štáb podujatia. Spresnil, že šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

16.04.2024 17:06
debata (7)

Slávnostný spomienkový ceremoniál sa za účasti zahraničných hostí uskutoční 6. júna v Normandii na severe Francúzska.

normandia, omaha Čítajte viac Najväčšie vylodenie Spojencov Hitler prespal

V prípade Ruska bola pozvánka naň adresovaná diplomatickému zastúpeniu Ruskej federácie vo Francúzsku, doplnila rozhlasová stanica Europe 1.

Putin sa naposledy na oslavách Dňa D v Normandii zúčastnil v júni roku 2014, keď si veteráni druhej svetovej vojny a štátnici z celého sveta pripomenuli 70. výročie vylodenia spojencov. Putin bol pozvaný napriek tomu, že tri mesiace pred tým Rusko anektovalo Krymský polostrov patriaci Ukrajine.

Na 75. výročie Dňa D v roku 2019, keď sa situácia na východe Ukrajiny „zamotávala“, už Putin pozvanie nedostal.

Léon Gautier Čítajte viac Zomrel posledný francúzsky veterán z Normandie

Stanica Europe 1 podotkla, že hoci sa armáda Sovietskeho zväzu na vylodení spojencov v Normandii priamo nezúčastnila, prítomnosť jej predstaviteľov bola vnímaná ako ocenenie odhodlania Sovietskeho zväzu a vzdanie holdu sovietskym obetiam druhej svetovej vojny. V bojoch proti Nemecku zahynulo totiž takmer 27 miliónov vojakov Sovietskej armády.

Benjamín Palgi Čítajte viac Spomienka na Dunkerque: Dve črepiny v bruchu

Deň D, keď sa na pobreží Normandie vo Francúzsku, okupovanom Nemcami, vylodili spojenci, patrí k vrcholným okamihom 2. svetovej vojny – začalo sa ňou oslobodzovanie západnej Európy spojencami.

Na túto operáciu pod kódovým označením Neptune/Overlord sa západní spojenci pripravovali od roku 1943. Rozhodnutie o jej vykonaní v roku 1944 bolo prijaté v máji 1943 vo Washingtone.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Deň D #operácia Overlord #vylodenie v Normandii