V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

V Gruzínsku pokračujú protesty proti kontroverznému zákonu o zahraničnom vplyve: ako informovala agentúra AFP, v stredu sa pred sídlom parlamentu v Tbilisi stretlo asi 20 000 ľudí.

17.04.2024 23:24
tbilisi, gruzínsko, protest Foto: ,
Proteste proti zákonu o zahraničnom vplyve v Tbilisi. 17. apríl 2024
debata (5)

Na mieste boli posilnené poriadkové jednotky a vodné delá zaparkované na námestí Slobody asi 200 metrov od epicentra demonštrácie, uviedla ruská agentúra TASS. Od sídla parlamentu ľudia zamierili k úradu predsedu vlády. „Ak zákon bude prijatý, postaví Gruzínsko do radu s Ruskom, Bieloruskom, Kazachstanom a ďalšími krajinami, kde sú pošliapavané ľudské práva. Zničí cestu Gruzínska do Európy,“ povedal agentúre AP politológ Giorgi Ruchadze.

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen v stredu schválili návrh tohto zákona v prvom čítaní 83 hlasmi. Opozícia hlasovanie bojkotovala. Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová už avizovala, že zákon bude vetovať, a podporila demonštrantov protestujúcich proti tomuto zákonu.

Návrh zákona „o transparentnosti zahraničného vplyvu“ podľa opozície kopíruje ruskú legislatívu o tzv. zahraničných agentoch. Ako uviedla britská stanica BBC, strana Gruzínsky sen predložila návrh zákona tohto typu už druhýkrát. Vlani v marci bola v dôsledku rozsiahlych protestov nútená svoj prvý návrh stiahnuť.

Gruzínsko, protest, ruský zákon Čítajte viac Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

Nový návrh zákona je však takmer identický s pôvodným – len slovné spojenie „agent cudzieho vplyvu“ sa v ňom nahrádza výrazom „organizácia sledujúca záujmy cudzej moci“. Návrh zákona ukladá mimovládnym organizáciám a médiám, ktoré dostávajú viac ako 20 percent financií zo zahraničia, aby sa zaregistrovali ako organizácia presadzujúca záujmy cudzej mocnosti.

Kým gruzínsky premiér Irakli Kobachidze tvrdí, že takýto zákon je potrebný na zabezpečenie finančnej transparentnosti príjemcov grantov, opozičné strany a nezávislí novinári ho označujú za „ruský zákon“ pre jeho podobnosť s ruskou legislatívou z roku 2012 o zahraničných agentoch. V Rusku sa tento zákon používa na šikanovanie a stíhanie nezávislých médií a opozičných politikov.

Prijatie takejto legislatívy v Gruzínsku podľa kritikov zákona zasiahne nielen nezávislé médiá a občiansky sektor, ale stane sa aj vážnou prekážkou na ceste Tbilisi do EÚ.

Gruzínske vedenie ubezpečuje, že navrhovaný zákon nemá nič spoločné s ruským zákonom a že ide o zmiernenú verziu amerického zákona o registrácii zahraničných agentov prijatého v roku 1938. Rovnaké argumenty však v roku 2012 použili aj predkladatelia podobného zákona v Rusku, upozornila britská stanica BBC.

protest, demonštrácia, tbilisi, gruzínsko Čítajte viac Gruzínsky sen vracia do parlamentu sporný návrh zákona o zahraničných agentoch
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Gruzínsko #Tbilisi