Plačúca Palestínčanka s mŕtvym dieťaťom v náručí. World Press Photo tento rok vyhrala snímka z Gazy

Víťaznou snímkou tohtoročnej fotografickej súťaže World Press Photo sa stala snímka smútiacej Palestínčanky, ktorá drží v náručí telo svojej mŕtvej päťročnej netere zabalenej do bielej látky. Fotograf agentúry Reuters Muhammad Sálim ju vyfotografoval 17. októbra 2023 v nemocnici v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, oznámili usporiadatelia.

18.04.2024 13:40
World Press Photo, palestínčanka, gaza, izrael,... Foto:
debata (17)

V Pásme Gazy na začiatku októbra prepukli boje medzi izraelskou armádou a palestínskym hnutím Hamas. Izrael operáciu v Gaze začal v reakcii na teroristický útok Hamasu na juh Izraela.

Usporiadatelia súťaže počas slávnostného vyhlásenia v Amsterdame pripomenuli nebezpečenstvo, akému fotoreportéri počas pokrývania vojnových konfliktov čelia. Od začiatku vojny v Pásme Gazy už zomrelo 99 novinárov a zamestnancov médií, píše s odvolaním sa na ceremóniu Reuters.

39-ročný Sálim žije v Pásme Gazy, pre agentúru Reuters pracuje od roku 2003. Za svoju prácu už získal čiastkové ocenenie World Press Photo v roku 2010.

Porota uviedla, že tohtoročná víťazná snímka bola „starostlivo a s rešpektom komponovaná a ponúka zároveň metaforický i doslovný pohľad na nepredstaviteľnú stratu“.

„Mal som pocit, že snímka vystihuje širší zmysel toho, čo sa v Pásme Gazy dialo. Ľudia zmätene pobehovali z jedného miesta na druhé, obávali sa o osud svojich blízkych a táto žena upútala moju pozornosť, ako držala telo malej dievčiny a odmietala ho pustiť,“ povedal o svojej fotografii Sálim, keď bola v novembri po prvý raz zverejnená.

APTOPIX Netherlands World Press Photo Čítajte viac Pozrite si fotky roka: V súťaži World Press Photo zvíťazil záber z pôrodnice v Mariupole

Porota súťaže tento rok hodnotila viac ako 61 000 snímok, ktoré do súťaže poslalo 3 851 fotografov zo 130 krajín. Hlavného víťaza z najlepších regionálnych snímok vyberala globálna porota, na čele ktorej zasadla hlavná fotoeditorka britského denníka The Guadian Fiona Shieldsová.

Každý z 24 regionálnych víťazov dostane popri trofeji tiež finančnú cenu 1 000 eur, ich práce budú zahrnuté v katalógu výstavy, ktorý je distribuovaný po celom svete. Celkový víťaz súťaže dostane navyše 5 000 eur a fotoaparát FUJIFILM GFX100 II.

Víťazné fotografie budú od piatka vystavené v kostole De Nieuwe Kerk v Amsterdame, ktorý je miestom korunovácie a svadieb holandských kráľov. Výstava potom poputuje po celom svete, vrátane Londýna, Ríma alebo Berlína.

ukrajina Čítajte viac Jevhen Maloletka ukazuje svetu, aká je vojna hnusná

Vlani sa víťaznou snímkou stala fotografia z rozbombardovanej pôrodnice v juhoukrajinskom Mariupole od ukrajinského fotoreportéra agentúry AP Jevhena Maloletku. Ten zachytil smrteľne zranenú tehotnú ženu, ktorú záchranári odnášajú na nosidlách.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #World Press Photo