Indonézska sopka Ruang chrlí do vzduchu horúce oblaky dymu a popola

Indonézska sopka Mount Ruang v stredu vychrlila ďalšie horúce oblaky dymu a popola po utorkovej erupcii, pre ktorú zostali zatvorené školy a letiská.

01.05.2024 14:39
Sopka / Erupcia / Ruang / Foto:
Dym a popol stúpa zo sopky Ruang po erupcii na indonézskom ostrove Sulawesi v stredu 1. mája 2024
debata

Indonézska geologická agentúra vyzvala ľudí, aby dodržiavali vzdialenosť aspoň sedem kilometrov od kráteru sopky. Varovala tiež ľudí na neďalekom ostrove Tagulandang pred cunami, ak sa časť sopky zrúti do mora.

Video, ktoré zverejnila Národná pátracia a záchranná agentúra, ukazuje evakuáciu asi stovky dedinčanov z ostrova Tagulandang na námornej lodi. Stovky ďalších čakali v prístave na evakuáciu.

Hovorca agentúry Abdul Muhari uviedol, že 11– až 12-tisíc ľudí žijúcich v 7-kilometrovej nebezpečnej zóne bude prevezených do vládnych prístreškov. Utorková erupcia zatemnila oblohu a posypala niekoľko dedín popolom, štrkom a kameňmi. Neboli hlásené žiadne obete. Sopka Ruang vybuchla naposledy 17. apríla, úrady vtedy evakuovali viac ako 11-tisíc ľudí.

Seizmická a vulkanická aktivita je v Indonézii pomerne častá. Súostrovie leží na tichomorskom Ohnivom kruhu, kde sa stretávajú tektonické platne a ktorý sa tiahne od Japonska cez juhovýchodnú Áziu po tichomorskú panvu. Ruang s nadmorskou výškou 725 metrov patrí medzi približne 130 aktívnych sopiek v Indonézii.

Sopka / Ruang / Čítajte viac V Indonézii opäť vybuchla sopka Ruang, úrady uzavreli letisko v Manade
debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #sopka