Čínsky prezident je v Maďarsku, stretne sa s Orbánom. Plánujú podpísať desiatky dohôd

Čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga privítal na Budínskom hrade s vojenskými poctami maďarský prezident Tamás Sulyok. Maďarsko je Siho treťou zastávkou na prvom európskom turné po piatich rokoch.

09.05.2024 13:25
Maďarsko, Čína Si Ťin-pching, Tamás Sulyok Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský prezident Tamás Sulyok kráčajú počas uvítacej ceremónie v Budapešti 9. mája 2024.
debata (2)
India verzus Čína: ako súperia najľudnatejšie atómové veľmoci
Video
Čo rozdeľuje Indiu a Čínu, čo sú najľudnatejšie krajiny na svete a zároveň atómové veľmoci? / Zdroj: TV Pravda

Agentúra Reuters pripomína, že Maďarsko sa pod vedením premiéra Viktora Orbána stalo významným obchodným a investičným partnerom Číny v Európe, a to v kontraste s ďalšími európskymi krajinami, ktoré sa snažia svoju závislosť od tejto druhej najväčšej svetovej ekonomiky znížiť.

Si pricestoval do Budapešti v stredu večer po návštevách vo Francúzsku a Srbsku. V Paríži sa stretol s prezidentom Emmanuelom Macronom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Obaja sa ho snažili presvedčiť na vyváženejšie obchodné partnerstvo s Európou a vyzvali ho, aby využil svoj vplyv na Rusko a primäl ho ukončiť vojnu na Ukrajine.

Francúzsko Čína Prezident Návšteva Si Ťin-pching Čítajte aj EÚ sa spolieha na Čínu, Si Ťin-pchingovi dohováral Macron aj Leyenová. Zatlačí Peking na Putina?

Čínskeho prezidenta podľa vlastného vyjadrenia v denníku Magyar Nemzet spája s maďarskými politikmi „hlboké priateľstvo“, pričom Maďarsko je „jednotkou v strednej a východnej Európe ako cieľ čínskych investícií“.

S premiérom Orbánom by sa mal stretnúť vo štvrtok popoludní. Rokovania sa majú týkať okrem iného vojny na Ukrajine či infraštruktúrnych projektov. Vyhlásenie pre médiá je naplánované podvečer.

Maďarsko a Čína by mali podpísať bezmála dve desiatky dohôd o spolupráci. Jedna z nich sa bude týkať infraštruktúrneho projektu v rámci čínskeho programu Pás a cesta, informoval maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Podľa maďarských médií by mohli Orbán a Si spoločne vycestovať do mesta Pécs (Päťkostolie) na juhu Maďarska, kde má čínska automobilka Great Wall Motor (GWM) vybudovať závod na výrobu elektromobilov. Szijjártó však túto chystanú cestu poprel.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Budapešť #Si Ťin-pching #Tamás Sulyok