USA ponúkajú Izraelu 'cennú podporu', ak obmedzí vojenské operácie v Rafahu

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena ponúkne Izraelu "cennú podporu", vrátane spravodajských informácií, ktoré pomôžu lokalizovať lídrov Hamasu a podzemnú infraštruktúru tohto radikálneho palestínskeho hnutia v Pásme Gazy, ak Izrael obmedzí svoje vojenské operácie v Rafahu. S odvolaním sa na štvoricu nemenovaných zdrojov o tom informoval denník The Washington Post (WP).

12.05.2024 06:18
gaza Foto: ,
Dym stúpa po izraelskom nálete na budovy v blízkosti deliacej steny medzi Egyptom a Rafahom v južnom pásme Gazy, utorok 7. mája 2024.
debata (2)

Americkí predstavitelia podľa WP tiež ponúkli, že USA poskytnú tisíce prístreškov a pomôžu s vybudovaním vodnej a hygienickej infraštruktúry, aby Izrael mohol vystavať stanové mestečká pre palestínskych civilistov, ktoré z domovov v Pásme Gazy vyhnala vojna.

Izraelská vláda vyslala armádu do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy s cieľom zlikvidovať zvyšné zoskupenia Hamasu, ako sa zaprisahala urobiť po teroristických útokoch, ktoré hnutie uskutočnilo v južnom Izraeli vlani v októbri. Sedemmesačná vojna má však nebývale vysoký počet civilných obetí medzi Palestínčanmi a USA, najväčší zahraničný partner Izraela, v posledných týždňoch dôraznejšie tlačí na obmedzenie izraelských operácií.

Biely dom hrozí napríklad zastavením dodávok munície Izraeli. Administratíva v správe zaslanej Kongresu podľa nemenovaných zdrojov agentúr AP a Reuters uviedla, že je opodstatnené domnievať sa, že Izrael použil americké zbrane pri úderoch v Pásme Gazy, ktoré odporovali medzinárodnému právu. Prezident Biden potom vo štvrtok vyhlásil, že bomby dodávané USA boli Izraelom použité na útoky, pri ktorých zomierali civilisti.

Americká ponuka poskytnúť Izraelu spravodajské informácie je podľa WP v súlade s postojom Bidenovej administratívy, ktorá pre Izrael presadzuje miernejší postup, ako sú boje veľkého rozsahu v meste Rafah. Izrael by sa podľa USA mal uchýliť skôr k obmedzeným operáciám, cieliť na lídrov Hamasu a ich likvidáciou dospieť k víťazstvu nad islamistickým hnutím.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Rafah #útok na Izrael