809. deň: Rusko hlási obsadenie ďalších štyroch obcí v Charkovskej oblasti

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že ruská armáda dostala pod kontrolu ďalšie štyri obce v ukrajinskej Charkovskej oblasti. Rusko v sobotu hlásilo dobytie iných piatich dedín v Charkovskej oblasti a jednej v Doneckej oblasti. Ukrajinská armáda však tvrdí, že sa jej darí zabraňovať Rusku v ďalšom postupe.

12.05.2024 06:55 , aktualizované: 21:20
rusko, vojna, bombardovanie, belgorod Foto:
Na tejto fotografii prevzatej z videa zverejneného tlačovou službou ruského ministerstva pre mimoriadne situácie 12. mája 2024 ruské pohotovostné služby pracujú na mieste čiastočne zrúteného paneláku, o ktorom úrady informovali, že bol zasiahnutý počas útoku ukrajinského ostreľovania v Belgorode.
debata (669)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 809 dní
  • Rusko hlási obsadenie ďalších štyroch obcí v Charkovskej oblasti
  • Pre ruskú ofenzívu sa Ukrajinci stiahli z niektorých pozícií severne od Charkova
  • Ukrajinský dronový útok spôsobil požiar rafinérie vo Volgogradskej oblasti
  • Po ukrajinskom zásahu za zrútila budova v Belgorode, hlásia sedem mŕtvych
  • Ukrajinci v noci dronmi zaútočili na vojenské ciele v troch ruských oblastiach
  • Z Charkovskej oblasti bolo evakuovaných 4 073 ľudí
  • Rusi za uplynulý deň zaútočili na 106 infraštruk­túrnych zariadení v deviatich regiónoch
Čaputová sa lúčila so Zelenským
Video
ukrajina, vojna, bombardovanie Čítajte viac 808. deň: V Charkovskej oblasti sa bojuje v okolí siedmich pohraničných dedín, potvrdil Zelenskyj

21:20 V ukrajinskom meste Vovčansk, ktoré leží pri ruských hraniciach a pred vojnou malo 17-tisíc obyvateľov, zostáva zhruba 500 ľudí. „Vovčansk, Lipcy a všetky body severnej hranice sú takmer nepretržite terčom paľby nepriateľa. Situácia je ťažká,“ napísal na Telegrame gubernátor Charkivskej Oleh Synjehubov. Vovčansk Rusi okupovali na začiatku otvorenej invázie na Ukrajinu, ale 11. septembra 2022 ho oslobodili počas úspešnej ukrajinskej protiofenzívy.

V nedeľu popoludní sa mesto Vovčansk stalo epicentrom ruských útokov. Šéf polície Charkivskej oblasti Volodymyr Tymoško uviedol, že ruskí vojaci sú na okraji mesta a blížia sa z troch smerov. „Prebiehajú už pechotné boje," povedal. Ruská taktika vo Vovčansku kopíruje taktiku, ktorú použili v bitkách o Bachmut a Avdijivku v Doneckej oblasti, povedal Tymoško. Ide o masívne letecké útoky, po ktorých nasledujú početné útoky pechoty. „Teraz Rusi jednoducho vymazávajú (Vovčansk) z povrchu zeme a postupujú metódou spálenej zeme,“ dodal.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky Kyiv Independent.

19:17 Záchranári zo sutín domu v ruskom Belgorode zatiaľ vyslobodili sedem mŕtvych, počet obetí sa ale ešte môže zvýšiť. Niekoľko ľudí sa stále nezvestných, vrátane autistického dieťaťa. Úrady podľa agentúry TASS hlásia okolo dvadsiatich zranených. Hovorca Kremľa Dimitrij Peskov útok označil za barbarstvo.

Ruské zdroje citované agentúrou Reuters o siedmich mŕtvych hovorili už popoludní, úrady ale túto informáciu bezprostredne nepotvrdili. Pod troskami sú stále počuť živí ľudia. Zranených je zatiaľ asi 20, vrátane dvoch detí a troch záchranárov, na ktorých spadla strecha silne poškodeného domu. Podľa oficiálnych údajov sú medzi obeťami aj dve deti — 1,5-mesačné dieťa a 16-ročný chlapec.

18:51 Rusko za uplynulý deň zaútočilo na 106 infraštruk­túrnych zariadení v deviatich regiónoch Ukrajiny. Rusi pri útokoch použili rôzne zbrane. Informuje o tom web Kyiv Independent, ktorý cituje tlačové stredisko ukrajinského ministerstva obrany. Tisíce domácností v siedmich oblastiach podľa ukrajinského rezortu energetiky zostalo bez dodávok elektriny. Napríklad v Doneckej oblasti v nedeľu bez prúdu zostávalo 47 700 odberateľov elektriny.

17:30 Po čiastočnom zrútení viacpodlažnej obytnej budovy v ruskom Belgorode ruské zdroje citované agentúrou Reuters najprv uvádzali najmenej sedem mŕtvych, gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov ale podľa agentúry TASS neskôr povedal, že sa zatiaľ našli dve telá. Pod troskami sú ale stále počuť živí ľudia. Zranených je zatiaľ 20, vrátane dvoch detí a troch záchranárov, na ktorých spadla strecha silne poškodeného domu.

Na záberoch z miesta je vidieť panelový dom s mnohometrovou dierou uprostred. „Mesto Belgorod a Belgorodská oblasť boli vystavené masívnemu ostreľovaniu ozbrojenými silami Ukrajiny,“ uviedol Gladkov. „V dôsledku priameho zásahu strelou do bytového domu sa celý jeden vchod od desiateho poschodia po prvý zrútil,“ poznamenal gubernátor. Hovorca Kremľa Dimitrij Peskov útok označil za barbarstvo.

Raketa dom zasiahla okolo 11:40 moskovského času (10:40 SELČ). Na mieste zasahujú hasiči a mnoho záchranárov, z ktorých niekoľko zostalo pod troskami. Práce sú opakovane prerušované kvôli raketovému poplachu.

Bytový dom v Belgorode mohol byť vyhodený do vzduchu zvnútra, uviedol analytik OSINT a vojenský pozorovateľ pre portál Nexta.

Neskoro popoludní Gladkov uviedol, že zamestnanci komunálnych služieb na mieste nainštalovali umelé osvetlenie a že odstraňovanie trosiek a pátranie bude pokračovať aj v nočných hodinách. Z trosiek a z miest pod nimi záchranári vyslobodili zatiaľ dve telá a 17 živých ľudí, 11 vyslobodených je v nemocnici, uviedli úrady podľa agentúry TASS.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Belgorod bol terčom útokov viacerých druhov rakiet. Časti jednej rakety podľa neho poškodili panelový dom. TASS vymenúva raketové systémy Točka-U, Olcha a RM-70 Vampire.

16:43 Ukrajinské drony v noci na nedeľu zaútočili na vojenské ciele v troch ruských oblastiach, a to vo Volgogradskej, Lipeckej a Kalužskej. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje nemenovaný zdroj z ukrajinského vojenského spravodajstva.

Jedným z cieľov bola ropná rafinéria vo Volgograde. Bezpilotné lietadlá údajne zasiahli aj sklad ropy Kaluganefteprodukt a hutnícky závod Novolipeck. „Tieto vojenské ciele zasiahli ukrajinské bezpilotné lietadlá. Táto práca bude pokračovať," uviedol zdroj z ukrajinského vojenského spravodajstva.

15:58 Z pohraničia Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny evakuovali viac než 4 000 ľudí po tom, ako Rusi v piatok nečakane spustili cezhraničnú ofenzívu. Oznámil v nedeľu regionálny gubernátor Oleh Synehubov, TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Celkovo sme evakuovali 4073 ľudí,“ uviedol Synehubov v príspevku na sociálnych sieťach. Zároveň uviedol, že pri nedeľnom útoku zomrel jeden muž v jednej dedine v tejto oblasti a ďalší bol zranený v meste Vovčansk, ktoré malo ešte pred piatkovou ofenzívou asi 3 000 obyvateľov.

zväčšiť V ukrajinskom meste Vovčansk v Charkovskej... Foto: TASR/AP, Evgeniy Maloletka
Ukrajina, Charkov, Volčansk, evakuácia V ukrajinskom meste Vovčansk v Charkovskej oblasti prebieha hromadná evakuácia pre obavy, že by ho opäť mohla okupovať ruská armáda.

Ukrajinské úrady v piatok oznámili, že Rusko zaútočilo na Charkovskú oblasť a mierne postúpilo do pohraničnej zóny, z ktorej ho ukrajinská armáda vytlačila pred takmer dvomi rokmi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu povedal, že ukrajinská armáda podniká v pohraničí Charkovskej oblasti protiútoky. „Aktuálne je našou prioritou narušiť plány ruskej ofenzívy,“ skonštatoval Zelenskyj a dodal, že je potrebné, aby vojenskú iniciatívu opäť prebrala Ukrajina. Zdôraznil aj dôležitosť rýchlej dodávky zbraní.

14:23 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že ruská armáda dostala pod kontrolu ďalšie štyri obce v ukrajinskej Charkovskej oblasti, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

Ide o sídla Hutyšče, Krasne, Morochovec a Olijnykovo. Rusko v sobotu hlásilo dobytie iných piatich dedín v Charkovskej oblasti a jednej v Doneckej oblasti. Ukrajinská armáda však tvrdí, že sa jej darí zabraňovať Rusku v ďalšom postupe.

Rusko v piatok spustilo ofenzívu na východe Ukrajiny. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov v nedeľu oznámil, že z tejto oblasti bolo evakuovaných 4073 ľudí. Reportéri AFP pozorovali evakuáciu obyvateľov z okolia mesta Vovčansk.

Synehubov tiež uviedol, že pri nedeľnom útoku zomrel jeden muž v jednej dedine v Charkovskej oblasti a ďalšia osoba utrpela zranenia vo Vovčansku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu oznámil, že boje zúrili medzi ukrajinskými a ruskými silami v okolí siedmich pohraničných dedín v Charkovskej oblasti ležiacej na severovýchode Ukrajiny.

13:50 Ukrajinská armáda podľa jej hlavného veliteľa Oleksandra Syrského si je vedomá ruských plánov a pružne reaguje na všetky operácie Moskvy. Situácia v Charkovskej oblasti sa však podľa neho významne zhoršila. „Sme si vedomí plánov nepriateľa a dokážeme pružne reagovať na všetky jeho akcie. Na posilnenie obrany sa realizujú všetky potrebné opatrenia a rýchlo sa prijímajú rozhodnutia vrátane personálnych. Tento týždeň sa situácia v Charkovskej oblasti výrazne zhoršila. V súčasnosti pokračujú boje pri štátnej hranici s Ruskom," uviedol Syrskyj na komunikačnej platforme Telegram. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Podľa Syrského pokračujú prudké boje na frontoch pri mestách Kupiansk, Siversk, Lyman a Pokrovsk, pričom situácia sa mimoriadne rýchlo mení. Na fronte pri meste Kramatorsk Rusi neprestávajú s pokusmi dobyť Časiv Jar.

12:56 Najmenej sedem osôb prišlo o život v troskách viacpodlažnej budovy v ruskom meste Belgorod, ktorá sa čiastočne zrútila po zásahu ukrajinskými silami. TASR informuje podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na ruské médiá.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov na sociálnej sieti zverejnil video, na ktorom je pozorovateľné zrútenie tejto budovy. Pripomenul, že Belgorod a rovnomenná oblasť boli terčom rozsiahlych útokov ukrajinských ozbrojených síl.

Celý úsek budovy – od desiateho až po prvé podlažie – sa zrútil po zásahu delostreleckým granátom. O život podľa ruských médií prišlo najmenej sedem osôb osoby a ďalších 15 utrpelo zranenia.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že budovu poškodila balistická riadená strela typu Točka, ktorú zneškodnili ruské systémy protivzdušnej obrany, píše Reuters. Ukrajina sa k incidentu bezprostredne nevyjadrila a Reuters nebola bezprostredne schopná potvrdiť správy sprostredkované oboma stranami priamo z bojiska.

Ukrajina a Rusko tvrdia, že svoje útoky na civilistov nesmerujú. Počas vojny, ktorá vypukla vo februári 2022, však na oboch stranách prišlo o život už množstvo civilistov, pripomína Reuters.

11:34 Ukrajinskí vojaci sa vzhľadom na ruskú ofenzívu museli stiahnuť z niektorých pozícií na severe Charkovskej oblasti. Uviedla to v sobotu večer na Telegrame jednotka samostatného oddielu špeciálnych síl Národnej gardy Ukrajiny. „Začali sa boje o strategicky dôležitú osadu Hlyboke. Rusi umierajú v húfoch, no napriek tomu postupujú a v niektorých oblastiach sa im to darí," konštatovala jednotka. Podľa telegramového kanála DeepState sa konvoj ruskej pechoty presúval južne od dediny Morochovec. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

9:51 Moskva počas uplynulého dňa na Ukrajine stratila ďalších 1 260 vojakov. Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na 482 290 ľudí, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Kremeľ podľa neho za uplynulý deň prišiel aj o 5 tankov, 22 obrnených bojových vozidiel pechoty, 30 delostreleckých systémov, 2 raketomety a jedno lietadlo.

Od začiatku vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 7 454 tankov, 14 375 obrnených bojových vozidiel pechoty, 12 472 delostre­leckých systémov, 1 066 raketometov a 350 lietadiel.

7:00 Rusko nám bude škodiť a neuspokojí sa s tým, že získa len časť Ukrajiny, je presvedčený český prezident Petr Pavel. V rozhovore s rakúskym denníkom Die Presse tiež vyjadril názor, že Európa je na začiatku dlhšej konfrontácie s Ruskom, ktorá ale nemusí byť vojenského rázu.

„Chcú obnoviť imperiálnu veľkosť Sovietskeho zväzu, vrátane jeho sféry vplyvu, a hovoria to veľmi otvorene. Mali by sme to preto brať vážne. Musíme sa pripraviť na to, že Rusko nebude mierovým partnerom,“ myslí si Pavel. Moskva už sa podľa neho v mnohých európskych krajinách ukázala ako „ničivá sila“, ktorá sa snaží šíriť propagandu a často aj zjavné lži.

Vždy, keď sa Rusko bude správať konštruktívne, mala by Európa robiť rovnako. „Keď však Rusko koná proti našim záujmom, musíme sa mu postaviť. Pretože inak budú náš spôsob života a naše hodnoty ohrozené,“ uviedla tiež 62-ročná hlava štátu, podľa ktorej sa konfrontácia s Ruskom stane časťou nášho každodenného života.

Pavel v rozhovore ďalej vyjadril presvedčenie, že Rusko nevyhľadáva spoluprácu s Európou a považuje sa za superveľmoc, ktorá má právo diktovať pravidlá hry. Podporou Ukrajiny podľa neho podporujeme tiež vlastnú bezpečnosť. „Ak chceme v tejto časti Európy zachovať bezpečnosť a prosperitu, musíme Rusku stanoviť jasné hranice. Ak zlyháme, môže to v budúcnosti viesť k značným komplikáciám,“ poznamenal. Mieru s Ruskom podľa neho nie je možné dosiahnuť prijatím ruských cieľov.

Český prezident ale verí, že stále existuje možnosť, že Rusko zistí, že nie je schopné na Ukrajine dosiahnuť vojenské úspechy, čo by mohlo viesť k diplomatickým rokovaniam, namiesto „nezmyselného plytvania zdrojmi a ľudskými životmi“. Zároveň má za nepravdepodobné, že by Ukrajina v dohľadnej dobe získala späť celé svoje územie.

Nikto podľa Pavla neodporuje budúcemu členstvu Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii, Moskve sa ale musí dať jasne najavo, že to pre ňu nebude znamenať žiadne priame ohrozenie.

V neposlednom rade sa český prezident vyjadril k možnosti zvolenia Donalda Trumpa za amerického prezidenta. Európa, ktorá sa dlho voči USA správala ako „rozmaznané dieťa“, na to podľa neho musí byť pripravená a musí za seba prevziať viac zodpovednosti v oblasti bezpečnosti.

6:55 Nočný ukrajinský dronový útok spôsobil krátky požiar rafinérie vo Volgogradskej oblasti na juhu Ruska, informoval v nedeľu miestny gubernátor, uviedla agentúra Reuters.

„Požiar bol uhasený, nikto nezahynul,“ vyhlásil v nedeľu prostredníctvom sociálnej siete Telegram gubernátor Volgogradskej oblasti Andrej Bočarov.

Fotografie útoku zverejnil v sieti Telegram aj kanál Baza, ktorý má blízko k bezpečnostným službám.

Agentúre Reuters sa informácie nepodarilo nezávisle overiť. Ukrajinská vláda ani spoločnosť Lukoil ako vlastník rafinérie na žiadosť o informácie bezprostredne nereagovala.

Ruské ministerstvo obrany hlásilo tiež zostrelenie šiestich dronov a dvoch ukrajinských rakiet.

Zostrelenie dvoch konvenčných sovietskych balistických rakiet Točka nad Belgorodskou oblasťou ruské ministerstvo ohlásilo prostredníctvom sociálnej siete Telegram.

Tri ukrajinské drony zneškodnila protivzdušná obrana nad Brianskou oblasťou, dva nad Lipeckou oblasťou a jeden dron bol zostrelený nad Volgogradskou oblasťou, dodáva ministerstvo. Agentúre Reuters sa tieto informácie nepodarilo bezprostredne overiť. Zároveň nie je jasné ani to, či dron zostrelený nad Volgogradskou oblasťou spôsobil požiar rafinérie.

Počet ukrajinských útokov dronmi na energetickú infraštruktúru na území Ruska počas niekoľkých uplynulých mesiacov stúpol. Kyjev uvádza, že útočí na rafinérie v snahe podkopať ruské vojnové úsilie a v rámci odvety za ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

669 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine