Raketa z Pásma Gazy zasiahla izraelský Aškelon, hlásia troch zranených

Tri osoby utrpeli zranenia v noci na nedeľu pri raketovom útoku z Pásma Gazy na mesto Aškelon na juhu Izraela. Terčom útoku bol v sobotu aj hraničný priechod Kerem Šalom, informuje TASR podľa agentúry DPA.

12.05.2024 12:06 , aktualizované: 15:08
debata (16)

Raketa vypálená z Pásma Gazy zasiahla obytný dom v Aškelone, ktorý sa nachádza približne 13 kilometrov od severnej časti Pásma Gazy.

Izraelská armáda uviedla, že terčom útoku bol v sobotu aj hraničný priechod Kerem Šalom, cez ktorý do Pásma Gazy prúdi humanitárna pomoc. Militanti naň vypálili štyri rakety. Jednu z nich zachytil izraelský systém protivzdušnej obrany, ďalšie zasiahli neobývané oblasti.

Palestínske islamistické hnutie Hamas v poslednom období navýšilo útoky na izraelské mestá a dediny, píše DPA. Izrael voči tomuto hnutiu už viac než sedem mesiacov vedie v Pásme Gazy vojnu.

Izrael sa pripravuje na hlbokú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, s ktorou však medzinárodné spoločenstvo vyjadruje nesúhlas. Izraelská vláda však inváziu do Rafahu považuje za nevyhnutnú na dosiahnutie svojho cieľa vo vojne, ktorým je úplné zničenie hnutia Hamas.

Ako Izrael zostreľoval iránske drony a rakety
Video

Počet obetí vojny v Pásme Gazy prekročil 35 000

Na 35 034 stúpol počet obetí vojny v Pásme Gazy, ktorá trvá už viac ako sedem mesiacov. Uviedlo to v nedeľu tamojšie ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom. Väčšina z obetí boli civilisti, uviedla agentúra AFP.

Najnovšia bilancia zahŕňa aj 63 úmrtí za posledných 24 hodín. Rezort zdravotníctva dodal, že v dôsledku vojny v Gaze dosiaľ utrpelo zranenia ďalších 78 755 ľudí.

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra 2023
Video
Zdroj: IDF

Vojna v Pásme Gazy začala po útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na juhu Izraela 7. októbra 2023. Militanti z Hamasu vtedy zabili zhruba 1 170 ľudí, väčšinou civilistov. Do Gazy zároveň uniesli približne 250 rukojemníkov, z ktorých vyše sto prepustili na počas týždňového prímeria prelome novembra a decembra výmenou za 240 palestínskych väzňov.

Izrael na októbrový útok odpovedal masívnymi náletmi a pozemnou ofenzívou v Pásme Gazy. Veľká časť Pásma Gazy je v dôsledku bojov zruinovaná a jej obyvatelia sú vo veľmi zlej humanitárnej situácii.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Pásmo Gazy