O budúcom prezidentovi Litvy sa rozhodne v druhom kole volieb

O budúcom prezidentovi Litvy rozhodnú voliči v druhom kole volieb. Stretnú sa v ňom úradujúci prezident Gitanas Nauséda a premiérka Ingrida Šimonytéová. Na základe takmer úplných výsledkov hlasovania o tom v pondelok informovali agentúry AFP a Reuters.

13.05.2024 11:36
Litva, Nauséda Foto: ,
Litovský prezident a prezidentský kandidát Gitanas Nauséda (uprostred vpravo) hovorí s novinármi vedľa svojej manželky Diany po zverejnení predbežných výsledkov prvého kola prezidentských volieb v Litve, vo Vilniuse 12. mája 2024.
debata

Víťazom prvého kola prezidentských volieb sa stal s výrazným náskokom Nauséda, ktorého podporilo viac ako 44 percent voličov. Úradujúca premiérka získala necelých 20 percent hlasov.

O prezidentský úrad v tejto pobaltskej krajine sa uchádzalo celkovo osem kandidátov. Keďže žiaden z nich nezískal viac ako 50 percent hlasov, uskutoční sa 26. mája druhé kolo volieb.

Litva, členská krajina Európskej únie a Severoatlantickej aliancie, zdieľa spoločné hranice s ruskou exklávou Kaliningrad i s Bieloruskom, ktoré je blízkym spojencom Moskvy. Vilnius patrí od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu k najvernejším podporovateľom Kyjeva.

Gitanas Nauséda Čítajte viac V prvom kole prezidentských volieb v Litve vedie doterajší prezident Nauséda
debata chyba
Viac na túto tému: #Litva #prezidentské voľby