Na západe Kanady vypukli lesné požiare, evakuovali tisíce ľudí

Na západe Kanady sa rozhoreli v nedeľu prvé veľké lesné požiare tejto sezóny. Úrady v Britskej Kolumbii museli pre ne už evakuovať tisíce ľudí a obyvateľov varovali pred zlou kvalitou vzduchu. TASR o tom informuje podľa správy agentúra Reuters.

13.05.2024 12:40
kanada, požiare, dym, edmonton Foto: ,
Dym z lesných požiarov v meste Edmonton.
debata

Požiare vypukli na ploche vyše 10 000 hektárov. V Britskej Kolumbii regionálna samospráva Northern Rockies rozhodla o evakuácii tisícov obyvateľov, pretože neďaleký lesný požiar zachvátil vyše 4000 hektárov pôdy.

Podľa starostu Roba Frasera bola z obce Fort Nelson a jej okolia evakuovaná väčšina z tamojších 3500 obyvateľov. Úrady vydali evakuačné nariadenie aj pre komunitu domorodých obyvateľov nazývanú Fontas.

Obľúbený bratislavský podnik na Dunaji zničil požiar
Video
13. máj 2024

V susednej provincii Alberta evidujú 43 aktívnych požiarov pričom jeden z nich horí len 16 kilometrov od mesta Fort McMurray. Rozsiahle škody už utrpelo v dôsledku lesných požiarov v roku 2016. V nedeľu úrady uviedli, že požiare pohltili približne 65 000 hektárov pôdy, čo je viac ako hlásili v piatok.

Podľa miestneho predstaviteľa požiar spôsobil pád strom na elektrické vedenie v dôsledku silného vetra. V Alberte tiež evidujú dva požiare, ktoré sú mimo kontroly. V boji proti nim pracuje šesť skupín hasičov a 13 vrtuľníkov a lietadiel.

V Alberte vyzvali obyvateľov Fort McMurray a obcí Saprae Creek Estates a Gregoire Lake Estates, aby sa pripravili na možnú evakuáciu.

Kanadský úrad pre životné prostredie vydal v nedeľu mimoriadne upozornenie na zhoršenú kvalitu vzduchu pre územie od Britskej Kolumbie po Ontário.

Kanadské federálne úrady varovali, že krajinu čaká aj tento rok „katastrofálne“ obdobie lesných požiarov vzhľadom na predpovedané vysoké jarné i letné teploty vzduchu. Tohtoročná zima bola v Kanade jednou z najteplejších za posledné roky s nízkou úrovňou snehových zrážok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #lesné požiare