Slovák bojuje v epicentre najväčších bitiek Charkovskej oblasti. Čo hovorí na situáciu?

Rusi prednedávnom spustili ofenzívu z nového smeru. Situácia v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny je dynamická a zložitá, útočí sa vo viacerých smeroch. Bojujúce strany aktuálne hlásia najväčšie bitky v meste Vovčansk. Práve tam odráža okupantov aj slovenský bojovník s prezývkou Vesker.

17.05.2024 11:00
debata (128)

S Veskerom, ktorý bojuje v radoch elitnej jednotky ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR, sa spojil český vojnový novinár CNN Prima News Matyáš Zrno.

Škola v Charkove pred a po zásahu ruskej rakety
Video
Rusko na Ukrajine útočí na civilné ciele. Dokonca aj na školy. Pozrite si video, ktoré zverejnilo ukrajinské ministerstvo obrany, ako vyzerá škola v Charkove pred a po zásahu ruskej rakety.

„Protivník preniká do mesta s veľký množstvom pechoty, situácia je dynamická. Boje sa vedú o každú ulicu, o každý dom. Rusi majú veľké straty, ale ich veleniu to očividne neprekáža. Posielajú ďalšie a ďalšie rezervy,“ uviedol slovenský bojovník z prvej línie.

„Zdá sa mi, že majú za úlohu za každú cenu si vziať toto malé mesto, aby mali ako taký taktický úspech, čo sa týka ich novej ofenzívy,“ povedal Vesker. Tvrdí, že obrancovia sa pravdepodobne presunú na druhú stranu mesta, za rieku. Vysvetľuje, že tam sa dá urobiť oveľa prehľadnejšia línia obrany.

„Najbližšie dni mesto (Vovčansk) určite nestratíme. Situácia je ťažká, ale kontrolovaná,“ dodal Vesker.

Chrystyna Piimak (11) po evakuácii z Vovčanska...
Tetiana (82) plače so svojou dcérou počas...
+12Policajt pred horiacim domom zničeným ruským...

Zrno pred pár týždňami zverejnil tiež rozhovor so slovenským ostreľovačom, ktorý má kódové označenie ‚Slovak‘. Pôsobí v elitnej jednotke ukrajinskej vojenskej rozviedke HUR. „Pri streľbe nikdy nezaváham. Kto zaváha, tak ten sklame. Platí to aj v tejto vojne,“ povedal Slovak novinárovi CNN Prima News. V rozhovore priblížil prácu ostreľovačov vo vojne proti Ukrajine.

vojna na Ukrajine, Charkov Čítajte aj Fatálne zlyhanie Ukrajiny, či falošná ruská ofenzíva? Čo sa deje v Charkovskej oblasti
128 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #ruská armáda #vojna na Ukrajine #Charkovská oblasť