Navaľného spolupracovníka Volkova napadli neďaleko svojho domu v Litve

Ruský opozičný aktivista Leonid Volkov, ktorý bol blízkym spolupracovníkom vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného, bol v utorok večer terčom útoku. Incident sa odohral v Litve, kde Volkov žije. S odvolaním sa na nezávislé ruské médiá o tom informovala agentúra AFP.

12.03.2024 23:21
Leonid Volkov Foto: ,
Ruský opozičný aktivista Leonid Volkov na snímke z roku 2021.
debata (5)

Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová na sociálnych sieťach uviedla, že útok na Volkova sa odohral neďaleko domu, kde tento politik býva. Jarmyšová popísala, že neznáme osoby najprv rozbili na aute okno na strane vodiča, potom Volkovovi nastriekali do očí slzotvorný plyn a následne ho začali biť kladivom.

„Teraz je Leonid doma, polícia a sanitka sú na ceste k nemu,“ napísala Jarmyšová. Dodala, že Volkov sa pokúšal pred útočníkmi kryť dverami svojho auta a brániť sa nohami.

V exile žijúci ruský novinár Sergej Parchomenko doplnil, že Volkov žije vo Vilniuse v dome v záhradkárskej osade. Parchomenko si preto myslí, že páchateľom útoku nebol „náhodný pouličný chuligán alebo lupič. Toto je osoba, ktorá tam išla zaútočiť na Volkova“.

Riaditeľ Navaľným založenej nadácie Fond boja proti korupcii Ivan Ždanov zverejnil na sociálnych sieťach aj fotografie Volkova po útoku: na tvári má stopy po úderoch, očné viečka sú opuchnuté a nohy má zakrvavené.

Niektorí ruskí novinári pôsobiaci v exile od vypuknutia vojny na Ukrajine vyjadrili údiv nad tým, že k takémuto útoku došlo v Litve považovanej za bezpečný štát. Tvrdia tiež, že o bezpečnosť kľúčových postáv FBK by malo byť postarané lepšie – aj v kontexte osudu Navaľného, ​​vyšetrovaní korupcie na najvyšších miestach mocenského rebríčka v Rusku, ktoré viedol FBK, či lobovania FBK za sankcie Západu voči predstaviteľom ruského politického a armádneho vedenia.

Belgium EU Foreign Ministers Čítajte viac Nahradí Navaľná mŕtveho muža? Bude z nej ruská Cichanovská? Experti sa nezhodnú

Volkov vlani nečakane odstúpil z postu predsedu medzinárodnej nadácie FBK – došlo k tomu po tom, ako bol nútený verejne priznať, že listom požiadal vedenie Európskej komisie o zrušenie sankcií voči ruskému miliardárovi Michailovi Fridmanovi.

Volkov bol blízkym spolupracovníkom Alexeja Navaľného, ktorý podľa ruských úradov zomrel 16. februára vo väzenskom tábore za polárnym kruhom. Ruská väzenská služba tvrdí, že mu po prechádzke prišlo náhle nevoľno, stratil vedomie a oživiť sa ho nepodarilo väzenským zdravotníkom ani privolaným záchranárom.

V úmrtnom liste sa uvádza, že Navaľnyj zomrel prirodzenou smrťou. Príbuzní a spolupracovníci Navaľného, ako aj západní politici vinia z politikovej smrti ruského prezidenta Vladimira Putina.

Alexej Navaľnyj Čítajte viac Putin rokoval o výmene Navaľného pár hodín pred jeho smrťou, tvrdí ruský investigatívny portál
5 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Litva #Alexej Navaľnyj