V Litve zaútočili na Navaľného kolegu, minister je šokovaný. Grozev: Veľký teror malého diktátora Putina

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis je šokovaný útokom, ktorého terčom sa v utorok večer vo Vilniuse stal ruský opozičný politik Leonid Volkov, blízky spolupracovník vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného.

13.03.2024 06:47 , aktualizované: 08:03
debata (50)

Vo svojom statuse na sieti X Landsbergis informoval, že prípadom sa už zaoberajú príslušné orgány. Avizoval, že páchatelia sa budú zodpovedať za svoj čin.

Útok na Volkova potvrdila aj litovská polícia, ktorá tohto politika vo svojej správe označila za „občana Ruska,“ informoval spravodajský web Delfi.

Volkov tvrdí, že útok bol „pozdravom“ od ruského prezidenta Vladimira Putina. „Bol to taký očividný, typický, charakteristický gangsterský pozdrav od Putina, z (jeho rodného) gangsterského Petrohradu. Vladimir Vladimirovič, tiež vás zdravím,“ konštatoval Volkov.

Informoval, že útočník konal, akoby z neho „chcel urobiť fašírku“. Dodal, že útok sa odohral priamo na dvore jeho domu, pričom ho útočník kladivom najmenej 15-krát zasiahol do nohy.

„Z nejakého dôvodu noha zostala nedotknutá. Pri chôdzi bolí, ale vraj nie je zlomenina. Zlomenú mám ruku,“ doplnil Volkov podľa BBC. Volkov napriek všetkému deklaroval, že bude pokračovať v práci. „Nevzdáme sa,“ citoval Volkov obľúbený slogan opozičného vodcu Alexeja Navaľného, ktorý pred mesiacom zomrel vo väzení.

Podľa Navaľného hovorkyne Kiry Jarmyšovej Volkova po útoku previezli do nemocnice.

Jarmyšová pred tým na sociálnych sieťach uviedla, že útok na Volkova sa odohral neďaleko domu, kde tento politik býva. Jarmyšová popísala, že neznáme osoby najprv rozbili na aute okno na strane vodiča, potom Volkovovi nastriekali do očí slzotvorný plyn a následne ho začali biť kladivom.

Riziko, že nás všetkých pozabíjajú

Niekoľko hodín pred útokom Volkov poskytol rozhovor exilovému ruskému webu Meduza, v ktorom hovoril aj o ohrození bezpečnosti členov Navaľného tímu.

Konštatoval, že „najväčším rizikom teraz je, že nás všetkých pozabíjajú. Je to pomerne očividné“.

Podľa Volkova táto možnosť vyzerá ako úplne logický vývoj po zatiaľ dostatočne neobjasnenej smrti Alexeja Navaľného vo väzení za polárnym kruhom, ktorú tamojšie väzenské úrady oznámili 16. februára.

Alexej Navaľnyj Čítajte viac Putin rokoval o výmene Navaľného pár hodín pred jeho smrťou, tvrdí ruský investigatívny portál

Volkov dodal, že Navaľného tím teraz aj v súvislosti s touto tragickou udalosťou prehodnocuje doteraz platné bezpečnostné protokoly. Konkretizovať ich však odmietol.

Investigatívny novinár Christo Grozev, ktorý spolupracoval s Navaľným a odhalil osoby zodpovedné za jeho otrávenie nervovoparalytickou látkou novičok, útok na Volkova v statuse na sieti X komentoval slovami: „Začal sa veľký teror malého diktátora“, čím mal na mysli ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zelenskyj: Putin je monštrum, nebojte sa jeho porážky
Video

„Aktivisti, novinári a, jednoducho, slobodne zmýšľajúci ľudia – buďte opatrní. Nebojte sa, ale buďte opatrní. Neuľahčujte to tým banditom bez mozgu,“ dodal Grozev na sociálnej sieti X.

Napoludnie proti Putinovi

K útoku na Volkova došlo niekoľko dní pred prezidentskými voľbami v Rusku, ktoré sa budú konať od 15. do 17. marca, pripomenula agentúra AP.

Tím Alexeja Navaľného už niekoľko týždňov vyzýva svojich priaznivcov na masovú účasť na kampani Napoludnie proti Putinovi – očakáva sa, že tí, ktorí plánujú v blížiacich sa prezidentských voľbách hlasovať proti Putinovi, prídu do volebných miestností v rovnakom čase – v nedeľu 17. marca o 12.00 h miestneho času.

Túto stratégiu podporil aj Alexej Navaľnyj. Po jeho smrti jeho druhovia označili túto akciu za „politický testament Alexeja Navaľného“.

Volkov mal v minulosti na starosti Navaľného regionálne štáby a ako stratég aj volebné kampane – Navaľnyj totiž kandidoval na post primátora Moskvy (v roku 2013) a snažil sa vyzvať aj Putina, a to v prezidentských voľbách v roku 2018. Volkov pred niekoľkými rokmi odišiel do exilu pod tlakom ruských úradov.

Minulý rok Volkov a jeho tím spustili kampaň, ktorej cieľom je kontaktovať čo najväčší počet Rusov, či už telefonicky alebo online, a nabádať ich, aby hlasovali proti Putinovi a boli aktívni v politike.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Litva #Alexej Navaľnyj #Gabrielius Landsbergis