Víťaz holandských volieb Wilders sa vzdá premiérskeho kresla

Holandský krajne pravicový líder Geert Wilders v stredu oznámil, že sa nestane novým holandským premiérom aj napriek víťazstvu v minuloročných voľbách. Na zloženie vlády nedokázal nájsť dostatočnú podporu ostatných strán v parlamente. Informuje o tom agentúra AFP.

13.03.2024 20:20
Geert Wilders Foto: ,
Líder Strany slobody Geert Wilders (uprostred) v sprievode svojich dvoch bodyguardov odovzdáva svoj hlas v predčasných holandských parlamentných voľbách v Haagu 22. novembra 2023
debata

„Predsedom vlády sa môžem stať len vtedy, ak to podporia všetky koaličné strany. To sa nestalo,“ napísal Wilders v príspevku na sociálnej sieti. „Láska k mojej krajine a voličom je väčšia a dôležitejšia ako moje vlastné postavenie,“ dodal.

Oznámenie lídra Strany slobody (PVV) prišlo v predvečer očakávanej správy o výsledku koaličných rokovaní. Wilders na sociálnej sieti uviedol, že chce „pravicový kabinet… menej azylu a imigrácie“. „Holanďania sú na prvom mieste,“ zdôraznil.

Lídri holandských strán rokovania dosiaľ nekomentovali. Televízia NOS však napísala, že najpravdepodob­nejším výsledkom rozhovorov bude menšinový alebo technokratický kabinet.

Wildersova PVV zvíťazila v novembrových parlamentných voľbách. Pri zostavovaní vlády však nedokázala získať podporu ďalších strán, pretože nesúhlasili s vládnym programom zameraným proti islamu a EÚ.

Samotný Wilders prvotne uprednostňoval štvorčlennú koalíciu s pravicovo-liberálnou Stranou slobody a demokracie (VVD), Stranou farmárov (BBB) a Novou spoločenskou zmluvou (NSC).

Wilders, holandsko Čítajte viac Holandský Trump potešil Orbána i Le Penovú

Končiaci štvornásobný premiér Mark Rutte (VVD) vytvoril svoju vládnu koalíciu až v januári 2022 po 271 dňoch rokovaní.

Marian Repa aktual Čítajte viac Holandský odkaz európskym politikom: Postoje ľudí k migrácii nemožno ignorovať donekonečna
debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Geert Wilders