Vdova po Navaľnom: Putin je "gangster", nie prezident

Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom lídrovi Alexejovi Navaľnom, v stredu uviedla, že prezident Vladimir Putin je "gangster" a že jeho neodvratné znovuzvolenie by nemalo byť medzinárodne uznané. Prezidentské voľby v Ruskej federácii budú od piatka 15. marca do nedele 17. marca. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry DPA.

13.03.2024 23:31
Julija Navaľná Foto:
Julija Navaľná
debata (12)

„Ak má Putin prehrať, alebo aspoň byť prísne potrestaný, treba si uvedomiť, kto on je,“ napísala Navaľná v úvodníku zverejnenom v stredu v denníku Washington Post.

„Žiaľ, až príliš veľa ľudí na Západe ho stále vníma ako legitímneho politického lídra, prú sa o jeho ideológii a hľadajú v jeho činoch logiku. To je veľká chyba, ktorá plodí nové chyby a pomáha Putinovi znovu a znovu podviesť svojich protivníkov,“ uviedla Navaľná.

Vlády musia podľa nej od základu zmeniť svoj názor na Putina, ktorý určite s obrovským náskokom získa ďalšie šesťročné obdobie v prezidentskom ú­rade.

„Putin nie je politik, je to gangster,“ napísala. Prirovnala ho ku skorumpovanému, prestížnym postavením posadnutému vodcovi mafiánskeho gangu.

„Prečo sa spravodlivo zvolení svetoví lídri stavajú na rovnakú úroveň so zločincom, ktorý už desaťročia falšuje voľby, zabíja, väzní alebo núti k odchodu z krajiny všetkých svojich kritikov a teraz rozpútal aj krvavú vojnu v Európe tým, že útočí na Ukrajinu?“ položila Navaľná otázku.

Julija Navaľná Čítajte viac Navaľná vyzvala Rusov na protest proti Putinovi v deň prezidentských volieb

Návšteva tisícov ľudí pri hrobe jej manžela v Moskve aj napriek prenasledovaniu odporcov režimu úradmi podľa nej ukázala, aká rozšírená je medzi ľuďmi nálada proti Kremľu.

Svetoví lídri a aktivisti z ruskej opozície obviňujú Putina zo smrti Navaľného, ktorý zomrel minulý mesiac vo väznici za polárnym kruhom. Putin ovláda Rusko už štvrťstoročie a nemá žiadnych vážnych súperov v prezidentských voľbách.

Leonid Volkov Čítajte aj Navaľného spolupracovníka Volkova napadli neďaleko svojho domu v Litve
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #prezidentské voľby v Rusku #Julija Navaľná