Navaľná vyzvala Rusov na protest proti Putinovi v deň prezidentských volieb

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom Julija vyzvala v stredu Rusov, aby v deň prezidentských volieb podnikli protest proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vytvorením dlhých radov pred hlasovacími miestnosťami.

06.03.2024 12:07
Julija Navaľná Foto:
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom.
debata (20)

„Musíme ísť k volebným staniciam v ten istý deň v ten istý čas: 17. marca o 12.00 h. Čo urobiť ďalej? Máte na výber: Môžete hlasovať za ľubovoľného kandidáta okrem Putina. Môžete znehodnotiť svoj hlasovací lístok. Môžete naň veľkými písmenami napísať ‚Navaľnyj‘,“ povedala Julija Navaľná vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach.

S myšlienkou na túto formu odporu prišiel sám Navaľnyj, ako zdôrazňuje vdova. Zmyslom akcie je podľa nej ukázať, že obyčajných Rusov, ktorí nesúhlasia s režimom a vojnou, je naozaj veľa. Navaľná pripomenula davy ľudí, ktorí sa prišli minulý týždeň naposledy rozlúčiť s jej mužom, napriek represiám zo strany Moskvy.

Kritik prezidenta Putina a jeho režimu Navaľnyj zomrel podľa ruskej väzenskej služby v piatok 16. februára v odľahlej trestaneckej kolónii za polárnym kruhom. Väzenská služba tvrdí, že Navaľnému prišlo po prechádzke náhle nevoľno, stratil vedomie a oživiť sa ho nepodarilo väzenským zdravotníkom, ani privolaným záchranárom.

Navaľnyj, pohreb, Moskva, rakva Čítajte viac S Navaľným sa prišli rozlúčiť siahodlhé davy, ľudia skandovali. Ruský režim zatýkal

V jeho úmrtnom liste sa uvádza, že zomrel prirodzenou smrťou. Príbuzní a spolupracovníci Navaľného, ako aj mnohí západní politici vinia z politikovej smrti ruského prezidenta Putina. Kremeľ to popiera.

Navaľná aj so svojimi deťmi žije v zahraničí. Tri dni po úmrtí svojho manžela vyhlásila, že bude pokračovať v ním začatom boji.

navaľný Čítajte viac Súd odmietol sťažnosť Navaľného matky na prieťahy ohľadom vydania synovho tela
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Alexej Navaľnyj #prezidentské voľby v Rusku #Julija Navaľná