Bývalého amerického diplomata Rochu odsúdili na 15 rokov väzenia za špionáž pre Kubu

Bývalý americký diplomat Victor Rocha dostal v piatok na súde v Miami 15 rokov väzenia za desiatky rokov špionáže pre Kubu, od polovice minulého storočia nepriateľa USA.

13.04.2024 09:34
Victor Rocha Foto:
Victor Rocha na plagátoch so žiadosťou o najprísnejší trest za špionáž v prospech Kuby počas protestu pred súdom v Miami, 9. apríla 2024
debata (6)

Sedemdesiattriročný rodák z Ekvádoru pracoval v 90. rokoch ako bezpečnostný poradca Bieleho domu, kariéru zakončil v roku 2002 ako veľvyslanec USA v Bolívii. Kvôli podozreniu z vynášania utajovaných amerických správ bol zadržaný na začiatku decembra ak činom sa na súde priznal, uviedla v sobotu stanica BBC.

Rocha sa narodil v Ekvádore, ale vyštudoval na prestížnych amerických univerzitách Yale a Harvard. Pôsobil ako veľvyslanec USA v Bolívii a zastával množstvo ďalších diplomatických funkcií v Argentíne, Hondurase, Mexiku a Dominikánskej republike.

Spolupracoval aj s americkou národnou bezpečnostnou radou. Po skončení diplomatickej služby pôsobil Rocha ako konzultant Južného veliteľstva americkej armády, ktoré dohliada na celú Latinskú Ameriku a Karibik, vrátane komunistickej Kuby.

Rocha podľa americkej prokuratúry podporoval vládnu komunistickú stranu Kuby a kubánskym tajným službám pomáhal zhromažďovať spravodajské informácie proti Washingtonu. Sudkyňa Beth Bloomová ho odsúdila na najvyšší možný trest. Rocha tiež podľa rozhodnutia súdu musí zaplatiť pokutu 500-tisíc dolárov a spolupracovať s úradmi.

„Dnešné priznanie ukončilo viac ako štyri desaťročia zrady a podvodov pána Rocha,“ uviedol vysoký úradník pre národnú bezpečnosť na americkom ministerstve spravodlivosti David Newman na tlačovej konferencii v Miami. „Po väčšinu svojho života žil pán Rocha v klamstve,“ dodal Newman.

polícia, polizei, páska, rakúsko Čítajte viac Dobré vzťahy s Ruskom sa končia. Rakúsko rozkrýva najväčší špionážny škandál v moderných dejinách
6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #špionáž #Kuba #diplomacia