Európa sa stala epicentrom pandémie koronavírusu, USA vyhlásili stav núdze

Pravda, ČTK, SITA, TASR | 13.03.2020 05:00, aktualizované: 
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok upozornila, že Európa je v súčasnosti epicentrom globálnej pandémie koronavírusu. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že každý deň je v Európe hlásených viac prípadov, než bolo hlásených v Číne na vrchole tamojšej epidémie. Naopak v Číne, odkiaľ sa nákaza začala do zvyšku sveta šíriť, už majú vrchol epidémie zrejme za sebou. Americký prezident Donald Trump dnes v USA vyhlásil stav núdze. Dianie sme sledovali online.

1:24 Väčšina obyvateľov Spojeného kráľovstva nemá obavy, že by sa mohla nakaziť koronavírusom SARS-CoV-2. Štvrtina Britov pritom odmieta v súvislosti s pandémiou tejto potenciálne smrtiacej nákazy akokoľvek meniť svoje návyky. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre spravodajský server Sky News uskutočnila agentúra YouGov.

0:54 Demokrati sa s administratívou amerického prezidenta Donalda Trumpa dohodli na schválení mimoriadneho ekonomického balíčka pomoci pre Američanov zasiahnutých koronavírusom. Oznámila to v piatok predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová, informujú agentúry DPA a AFP.

„Sme hrdí, že sme sa s administratívou (Donalda Trumpa) dohodli na riešení mimoriadnych výziev a zákon o pomoci rodinám zasiahnutým koronavírusom čoskoro schválime,“ uviedla v liste Pelosiová.

23:56 Venezuela s Uruguajom dnes oznámili prvé prípady nákazy koronavírusom. Uruguaj ohlásil prvé prípady nákazy, ktorý potvrdil u štyroch ľudí. Miestne ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že všetci štyria nakazení pricestovali do krajiny zo severotalianskeho Milána. Stav chorých nie je vážny, všetci sa zotavujú doma.

Viceprezidentka Venezuely Delcy Rodriguezová povedala, že jedným z pacientov je 52-ročný muž, ktorý pricestoval zo Španielska. Druhým nakazeným je 41-ročná žena, ktorá zdržiavala v USA, Taliansku a Španielsku. Kvôli nákaze Venezuela od pondelka prerušuje výučbu na verejných i súkromných školách, uviedla agentúra Reuters.

23:48 Spojené štáty si v piatok predvolali čínskeho veľvyslanca po tom, ako vysokopostavený predstaviteľ Pekingu na Twitteri vyhlásil, že pandémiu koronavírusu mohol vyvolať Washington. S odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva zahraničných vecí o tom informovala agentúra AFP.

„Šírenie konšpiračných teórií je nebezpečné a smiešne. Chceli sme (čínsku) vládu upovedomiť o tom, že to nebudeme tolerovať pre dobro čínskeho národa aj sveta,“ uviedol vo svojom stanovisku americký rezort diplomacie.

23:22 V čínskom meste Wuhan zatvorili poslednú dočasnú nemocnicu postavenú pre epidémiu koronavírusu.

22:41 Americký prezident Donald Trump čelil v piatok opakovaným otázkam novinárov, kedy si dá urobiť test na nový typ koronavírusu. Poradca brazílskeho prezidenta, ktorému potvrdili prítomnosť vírusu v tele, totiž zverejnil na internete fotografie, na ktorých stojí vedľa Trumpa, píše televízia BBC.

Trump novinárom v Bielom dome povedal, že „s najväčšou pravdepodobnosťou“ si dá urobiť test, ale „nie pre to“. „Tak či tak to spravím, čoskoro, pracujeme na harmonograme,“ upokojoval novinárov, ktorí na neho tlačili, prečo sa už nedal otestovať. Keď sa ho novinári znova pýtali, prečo sa doteraz nedal otestovať, zdôraznil, že „nevykazuje žiadne symptómy“.

22:05 Ukrajina od 17. marca úplne preruší letecké spojenie s ostatnými štátmi, oznámil dnes predseda parlamentu Dmytro Razumkov podľa agentúry Interfax-Ukrajina. Opatrenia by podľa neho mali platiť dva týždne, teda do konca marca. „Dúfam, že to nebudeme musieť predĺžiť,“ dodal.

Stalo sa tak po tom, čo krajina zaznamenala prvý prípad úmrtia na koronavírus. Rada národnej bezpečnosti a obrany rozhodla, že krajina za dva dni uzavrie pre cudzincov svoje hranice, a to prinajmenšom na dva týždne.

21:54 V Poľsku zomrel v piatok druhý človek, ktorý sa nakazil koronavírusom. Informovala o tom agentúra PAP. Ide o 73-ročného muža, ktorý ochoreniu Covid-19 podľahol v nemocnici v meste Vroclav.

21:19 Ulice talianskych miest v týchto dňoch kvôli celoštátnej karanténe zívajú prázdnotou, mnohé z nich ale aspoň chvíľkovo ožívajú vďaka improvizovaným koncertom miestnych obyvateľov.

Ľudia spoločne spievajú a hrajú z balkónov a okien tradičné piesne či vlastnú hudbu. Podľa denníka La Repubblica bol na dnešný večer naplánovaný hromadný spev národnej hymny. „Otvoríme okná, vyjdeme na balkóny a poďme si spoločne zahrať, aj keď sme od seba ďaleko,“ znie výzva, ktorá sa šíri na sociálnej sieti Facebook.

Vlnu solidarity a podpory s Talianskom vyjadrili vo videách na sociálnych sieťach i mnohí obyvatelia Číny, ktorá už má vrchol epidémie koronavírusu zrejme za sebou.

21:14 Španielsko dnes ohlásilo nárast počtu ľudí nakazených koronavírusom o približne 1200 na celkových 4209, zatiaľ čo počet mŕtvych v súvislosti s chorobou Covid-19 stúpol od štvrtka z 84 na 120.

Premiér Pedro Sánchez preto oznámil, že vláda v sobotu vyhlási po dobu 15 dní núdzový stav pre celú krajinu. Podľa denníka El País jej to umožní zaviesť prídelový systém na základný spotrebný tovar, ďalej sa spomínajú povinné karantény či evakuácie. V Madride úrady nariadili uzatvorenie podnikov podobne ako v Taliansku.

20:43 Americký prezident Donald Trump dnes v USA vyhlásil stav núdze kvôli pokračujúcej epidémii koronavírusu. Opatrenia podľa neho dávajú vláde k dispozícii až 50 miliárd dolárov na boj s nákazou a umožňujú jej prijímať rýchlejšie rozhodnutia.

Prezident vyzval nemocnice, aby sa odteraz riadili podľa svojich núdzových plánov, a rozšíril niektoré právomoci ministerstva zdravotníctva. Nákaza sa v USA potvrdila u takmer 2000 ľudí, vyše 40 ich zomrelo.

20:28 Poľsko od nedele zakáže na svoje územie vstup zahraničným občanom a pozastaví medzinárodnú leteckú i vlakovú dopravu. K takémuto opatreniu krajina pristúpi, aby zamedzila šíreniu koronavírusu. Oznámil to v piatok poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorého citovala agentúra DPA.

19:43 Luxembursko oznámilo v piatok prvé úmrtie, ku ktorému došlo v dôsledku nakazenia koronavírusom na jeho území. S odvolaním sa na vyjadrenie luxemburskej ministerky zdravotníctva Paulette Lenertovej o tom informovala agentúra AFP.

19:31 V ČR potvrdili v piatok večer 141 prípadov nákazy novým typom koronavírusu, čo je o 24 viac ako ráno. Informovala o tom na svojej webovej stránke spravodajská televízia ČT24.

19:29 Francúzsko oznámilo už 79 úmrtí v dôsledku pandémie nového koronavírusu a približne 800 nových nakazených. Informovala o tom agentúra AFP.

19:06 Sieť nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare sa pripravuje na masívnejší nárast pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19 a od piatka zastavuje plánované operácie. Informovala o tom komunikačná špecialistka siete Jana Fedáková.

V nezmenenom režime sa realizujú pôrody, avšak na základe rozhodnutia hlavného hygienika SR Jána Mikasa je pri pôrode zakázaná prítomnosť sprevádzajúcej osoby. Polikliniky od piatka obmedzujú výkon preventívnych prehliadok.

18:37 V Iráne potvrdili viac ako 11 000 prípadov nákazy koronavírusom a 514 mŕtvych. Oznámil to dnes predstaviteľ ministerstva zdravotníctva. Oproti štvrtku sa počet nakazených zvýšil o viac ako 1000 ľudí. Armáda dostala príkaz zabezpečiť, aby boli ulice iránskych miest do 24 hodín prázdne.

18:27 Počet obetí koronavírusu v Taliansku počas posledných 24 hodín stúpol o 250 na 1266, oznámila dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie civilnej obrany. Predchádzajúci údaj zo štvrtka uvádzal 1016 mŕtvych. Počet mŕtvych vzrástol zhruba o štvrtinu, čo je najväčší nárast od prepuknutia nákazy, dodala agentúra. Podľa agentúry AFP je 250 úmrtí počas 24 hodín rekordný počet.

18:20 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro na facebooku poprel dnešné správy, že je infikovaný koronavírusom. O nákaze predtým informovala televízia Fox News, ktorá sa odvolávala na Bolsonarovho syna Eduarda. Ten ale teraz vyhlásil, že otcove testy boli negatívne.

Už skôr sa však nákaza potvrdila u Bolsonarovho tajomníka, ktorý sa cez víkend na Floride zúčastnil Bolsonarovej schôdzky s hlavou Spojených štátov Donaldom Trumpom.

Ľudia v ochranných rúškach v centre Madridu,... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Koronavírus Ľudia v ochranných rúškach v centre Madridu, 13. marca 2020.

18:04 Na jedenásť stúpol v Británii počet obetí nákazy koronavírusom , keď prvé úmrtie zaznamenalo v piatok Škótsko. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Počet potvrdených prípadov nákazy stúpol v piatok v Británii na 798, čo je o 208 viac ako vo štvrtok. Testy na prítomnosť koronavírusu vykonali v Británii u 32 771 osôb, pričom u 97,6 percenta sa ochorenie Covid-19, ktoré vírus spôsobuje, nepotvrdilo.

17:49 Vláda v Teheráne sa v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu rozhodla nasadiť armádu, aby v priebehu najbližších 24 hodín pomohla vyprázdniť ulice iránskych miest.

Na prítomnosť tohto nákazlivého ochorenia by mali byť otestovaní všetci obyvatelia islamskej republiky. S odvolaním sa na piatkové vyhlásenie náčelníka generálneho štábu iránskych ozbrojených síl generála Mohammada Bagherího o tom informovala agentúra AFP.

17:45 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok upozornila, že Európa je v súčasnosti epicentrom globálnej pandémie koronavírusu, ktorý spôsobuje chorobu Covid-19.

„Európa sa stala epicentrom pandémie,“ uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, pričom podľa agentúry AFP viac ako 5000 úmrtí na celom svete v dôsledku koronavírusu označil za „tragický medzník“.

Podľa agentúry AP Ghebreyesus povedal, že „každý deň je hlásených viac prípadov, než bolo hlásených v Číne na vrchole tamojšej epidémie“.

17:35 V ČR každý deň hlásia nové prípady nákazy koronavírusom. V uliciach hlavného mesta Praha však i napriek tomu dnes vyšlo do ulíc obrovské množstvo ľudí.

17:33 Koronavírus sa rozšíril do 18 afrických krajín vrátane Kene a Etiópie, informovala v piatok agentúra Reuters. Väčšina nakazených sú cudzinci alebo ľudia, ktorí pricestovali do zahraničia. Na obmedzenie prenosu koronavírusu boli zavedené rýchle testy a karantény.

Agentúra Reuters však píše, že narastajú obavy, či je Afrika schopná zvládnuť chorobu Covid-19 spôsobovanú koronavírusom.

Prvých nakazených zaznamenali v Maroku, Tunisku, Egypte, Alžírsku, Senegale, Togu, Kamerune, Burkine Faso, Konžskej demokratickej republike, Južnej Afrike, Nigérii, Pobreží Slonoviny, Gabone, Ghane, Guinei, Sudáne, Keni a Etiópii.

16:54 Ministerstvo dopravy a výstavby SR umožní návrat charterových letov so slovenskými dovolenkármi aj súkromné lety slovenských občanov. Tieto lety môžu byť vykonané len lietadlami, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú mimo územia SR. Ministerstvo uviedlo, že mimo územia SR sa nachádzajú osoby s prechodným alebo trvalým pobytom na Slovensku, ktoré žijú na území SR nad 90 dní, alebo sú zamestnané na území Slovenska. Vzhľadom na to je podľa rezortu dopravy potrebné zabezpečiť ich návrat na Slovensko.

16:21 Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) prechádza na režim poskytovania výlučne akútnej zdravotnej starostlivosti. V piatok poobede o tom rozhodol riaditeľ najväčšej slovenskej detskej nemocnice Ladislav Kužela. Podľa informácií, ktoré v piatok poskytlo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, by sa v NÚDCH mal nachádzať detský pacient s novým koronavírusom.

16:07 S platnosťou od pondelka budú v Rakúsku zatvorené niektoré obchody a obmedzená bude aj prevádzka barov a kaviarní, pričom na dve oblasti spolkovej krajiny Tirolsko bude uvalená dvojtýždňová karanténa. Vláda vo Viedni sa týmito opatreniami snaží zamedziť ďalšiemu šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2. V piatok o tom informovala agentúra APA.

15:56 Španielsky premiér Pedro Sánchez v piatok oznámil, že od soboty bude platiť v krajine dvojtýždňový núdzový stav v dôsledku šírenia nového typu koronavírusu. Informovala o tom agentúra AP.

Sánchez oznámil, že Španielsko zmobilizuje všetky svoje zdroje vrátane armády, aby potlačilo prudký nárast prípadov. Podľa jeho slov nemožno vylúčiť, že na budúci týždeň sa v krajine objaví viac ako 10 000 nových prípadov.

Rodinní príbuzní jednej z pacientok... Foto: SITA/AP, Ted S. Warren
Koronavírus Rodinní príbuzní jednej z pacientok (uprostred), u ktorej bol potvrdený výskyt nákazy koronavírusom v americkom Kirklande, neďaleko mesta Seattle

15:33 Počet prípadov nákazy novým typom koronavírusu stúpol v Británii na 798, čo je o 208 viac ako vo štvrtok. Nákaze doposiaľ v Británii podľahlo desať ľudí. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. Z nákazy sa doposiaľ v Británii vyliečilo 19 ľudí a desať osôb jej podľahlo.

15:29 Diagnostický proces na zistenie nákazy novým koronavírusom a ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje, začala naplno Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice na svojom Ústave lekárskej a klinickej mikrobiológie vo štvrtok. Informovala hovorkyňa nemocnice Ivana Vaněková. „Denne sme schopní vyšetriť 30 až 60 vzoriek počas pracovnej doby. V prípade potreby dokáže náš ústav fungovať nonstop – teda vyšetriť ešte viac vzoriek, čo urýchli celý proces diagnostiky pacientov,“ uviedla s tým, že na potreby výkonu diagnostiky vytvorili tím zložený z pracovníkov teoretickej aj klinickej časti pracoviska.

14:52 Na Slovensku je 9 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ich počet sa zvýšil na 30. Viac sa dočítate tu.

14:52 Rakúsko v rámci boja proti šíreniu nového koronavírusu uzavrie od nadchádzajúcej polnoci 47 menších priechodov na hranici s Talianskom. Vo väčšine prípadov ide vysokohorské priesmyky, informovala tlačová agentúra APA. Nariadenie rakúskeho ministra vnútra Karla Nehammera, zverejnené v piatkovej prílohe denníka Wiener Zeitung, predpokladá taktiež zákaz nočnej premávky na štátnej ceste križujúcej hranicu s Talianskom juhovýchodne od Villachu v spolkovej krajine Korutánsko.

14:51 V Rusku evidujú už 45 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je v porovnaní so štvrtkom nárast o 11 nakazených.

14:50 Chránená dielňa Prvosienka v Liptovskom Hrádku začala s výrobou rúšok zo stopercentnej bavlny. Reaguje tak na stúpajúci dopyt po ochranných prostriedkoch v súvislosti so šírením nového koronavírusu na Slovensku. Podľa zakladateľky chránenej dielne Janky Badáňovej je záujem o rúška vysoký, za jeden deň im prišli objednávky na tisíc kusov.

14:46 V Poľsku potvrdili v piatok 13 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet v krajine zvýšil na 64. Informoval o tom Poľský rozhlas s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

14:33 V dôsledku nového koronavírusu zomrelo vo svete už 5 043 ľudí, vyliečilo sa takmer 70-tisíc pacientov. Informovala o tom v piatok agentúra AFP, počet vyliečených uvádza Univerzita Johna Hopkinsa v americkom Baltimore. Vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, sa nakazilo už viac ako 135-tisíc ľudí v 121 krajinách.

14:16 Portugalská vláda vyhlásila v piatok v krajine stav pohotovosti s cieľom mobilizovať civilnú ochranu, políciu a armádu v úsilí dostať šírenie nového druhu koronavírusu pod kontrolu. Informovala o tom agentúra AFP. Premiér António Costa vo štvrtok oznámil, že v Portugalsku budú od pondelka zatvorené všetky vzdelávacie zariadenia. Výletné lode budú môcť zakotviť, ale povolenie vystúpiť dostanú iba portugalskí občania, ktorí sa vracajú domov.

14:10 Európska únia (EÚ) poskytne členským štátom „maximálnu flexibilitu“ v rozpočtovej oblasti, uviedla šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. To by malo vládam umožniť zvýšiť výdavky a podporu aj za hranice normálnych pravidiel, aby pomohli pri boji s nákazou koronavírusom a jej ekonomickými dôsledkami.V prí­pade prepadu ekonomiky chce EK pozastaviť platnosť európskych fiškálnych pravidiel, uviedol podpredseda EK Valdis Dombrovskis.

13:56 Bulharský parlament v piatok jednomyseľne schválil výnimočný stav s cieľom dostať po kontrolu šírenie nového koronavírusu po tom, ako sa počet potvrdených prípadov nákazy v krajine strojnásobil na 23. Informovala o tom agentúra Reuters. Výnimočný stav umožní zakázať cestovanie do krajín s rozšírenou nákazou koronavírusu a z nich, uzavretie škôl a univerzít a polícia bude môcť zakročiť, ak infikovaní ľudia nebudú dodržiavať karanténu.

13:48 Prvú nákazu novým koronavírusom v Číne vedci vystopovali v provincii Chu-pej ešte 17. novembra minulého roku. Uvádza to vládny dokument, o ktorom v piatok napísal hongkonský denník South China Morning Post (SCMP). Čínski vedci identifikovali celkom 266 ľudí, ktorí sa vírusom nakazili minulý rok. Podľa ľudí z lekárskej komunity v Číne si lekári uvedomili, že ide o nový typ vírusu, až koncom decembra. Vládny dokument uvádza, že prvým človekom s vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu pomenovanú COVID-19, bol 55-ročný muž z provincie Chu-pej, ktorý sa nakazil 17. novembra.

13:46 K obmedzeniu služieb pristupujú pre výskyt koronavírusu aj niektoré matričné úrady. Informovať by o nich mali na svojich webových stránkach. Pre TASR to uviedol tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.„Podľa informácií z niektorých matričných úradov sa pracovníci so snúbencami dohodli na preložení termínu sobáša, alebo sa obrad vykonal v obmedzenom počte prítomných osôb (napríklad len snúbenci, svedkovia a rodičia), alebo vieme o sobáši, ktorý sa uskutoční v domácom prostredí snúbencov,“ priblížilo ministerstvo vnútra. Rodné listy novorodencov sa na niektorých matrikách po dobu 14 dní nevydávajú. Ide o mimoriadne opatrenie, zdôvodnené je s tým, že dieťa je po narodení 60 dní kryté zdravotnou poisťovňou matky. „Vo všetkých prípadoch však platí, že treba v prvom rade dbať na ochranu vlastného zdravia a zdravia svojich blízkych a spoluobčanov a zvážiť mieru rizika, ktorému môžu byť ľudia vystavení,“ zdôraznilo ministerstvo.

13:42 Od pondelka (16.3.) budú v súvislosti s výskytom nového koronavírusu do ambulancií distribuované rúška a ďalšie ochranné prostriedky, a to prostredníctvom vyšších územných celkov (VÚC). Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva SR po piatkovom stretnutí so zástupcami Slovenskej lekárskej komory (SLK). Ministerstvo zároveň ubezpečilo verejnosť, že všetci, ktorí potrebujú ochranné prostriedky, ich dostanú. Zároveň prosí ľudí, aby k lekárovi nechodili osobne, ale aby konzultovali svoj zdravotný stav telefonicky.

13:27 Obec Lozorno na Záhorí sa rozhodla vo vlastnej réžii riešiť nedostatok ochranných pomôcok a prostriedkov proti šíreniu nového koronavírusu. Na podnet vedenia obce šijú ochranné rúška miestne krajčírky. „Šijú ich z husto tkanej bavlny v dvoch vrstvách. Dajú sa opakovane použiť, vyprať, vysterilizovať, nezaťažujú životné prostredie,“ spresnil starosta Lozorna Ľuboš Tvrdoň. „Pracovníci obecnej polície spolu s dobrovoľníkmi budú bezplatne tieto rúška distribuovať prednostne našim seniorom,“ dodal.

13:12 Komora opatrovateliek Slovenska žiada vládu SR a zástupcov krízového štábu, aby riešili situáciu tisícov slovenských opatrovateľov a opatrovateliek pracujúcich za hranicami Slovenska. Komora poukázala aj na pracovníkov vystavených riziku či už v zariadeniach sociálnych služieb alebo v terénnej opatrovateľskej službe, rovnako ako zdravotnícky personál v nemocniciach a ambulanciách. Komora priblížila, že slovenská opatrovateľka pracujúca v rodine za hranicami SR nemôže odísť od klienta, kým ju fyzicky nepríde vystriedať druhá kolegyňa. Dopravné spoločnosti, ktoré vozili opatrovateľky, však pozastavili svoju činnosť a prestali ich voziť za hranice na výmenu služieb.

13:07 Český premiér Andrej Babiš pre Pravdu uviedol, že najnovšie opatrenie vlády neznamená, že do Čiech nemôžu jazdiť slovenskí kamionisti.

12:48 Irán v piatok oznámil, že nový koronavírus si vyžiadal ďalších 85 ľudských životov. Ide o najvyšší počet úmrtí za jeden deň v tejto krajine, ktorá je jednou z najpostihnu­tejších súčasnou koronavírusovou pandémiou, informovala agentúra AFP.

12:42 Česká vláda od pondelka 16. marca zatvára hranice Českej republiky. Do krajiny sa od polnoci z nedele na pondelok nedostanú cudzinci bez trvalého pobytu alebo prechodného pobytu, Česi až na výnimky nebudú môcť vycestovať do zahraničia. V piatok o tom informoval premiér Andrej Babiš. Informácie priniesol portál Novinky.cz. V Česku je 117 prípadov nákazy koronavírusom.

12:31 Peter Pellegrini v relácii rádia Expres ubezpečil, že v súvislosti so šírením koronavírusu, je na Slovensku dostatok zdravotníckeho materiálu. Nemocnice ho podľa neho mali začať nakupovať už v januári, resp. v decembri minulého roku.

Dosluhujúci premiér zároveň vylúčil možnosť, že Bratislava bude pre šírenie koronavírusu uzavretá. Dodal však, že sú chystané plány na prípadné uzavretie menších obcí ak by sa v nich začala nákaza rýchlo šíriť.

12:25 Letisko Košice v súvislosti s výskytom nového koronavírusu zrušilo celkovo 150 letov. Ako informovala hovorkyňa košického letiska Karolína Linhartová, Ústredný krízový štáb SR prijal vo štvrtok (12. 3.) rôzne preventívne opatrenia, ktoré sa dotkli aj košického letiska.

12:24 Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje návštevníkov hôr, že všetky vysokohorské chaty v horských oblastiach budú až do odvolania zatvorené alebo budú fungovať v obmedzenom režime. Dôvodom je rozšírenie nákazy novým koronavírusom v krajine.

12:08 Luxembursko sa stalo v piatok ďalšou z krajín, ktoré ohlásili zatvorenie škôl na svojom území v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Vyučovanie má byť prerušené na dva týždne – od 16. do 29. marca, informovala s odvolaním sa na vládne vyhlásenie tlačová agentúra DPA.

11:43 Nemocnica Poprad prijíma opatrenia, ktorých cieľom je predísť šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda s tým, že opatrenia nadobúdajú účinnosť v piatok, respektíve počas víkendu (14. a 15.3). Vstup do nemocnice bude pre verejnosť a vozidlá rýchlej lekárskej a zdravotnej pomoci možný len cez hlavný vchod, pri ktorom musí každý vstupujúci prejsť kontrolou telesnej teploty, uviedla hovorkyňa.

11:35 Česká vláda v piatok rozšírila povinnú karanténu pre občanov vracajúcich sa z rizikových krajín, z ktorých predtým vyhlásila zákaz vstupu cudzincom do Česka. V 15 rizikových oblastiach sa teraz nachádza 205.000 ľudí. Opatrenie začne platiť od soboty, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

10:49 Vzhľadom na koronavírusovú pandémiu prestala Argentína vpúšťať na svoje územie cestujúcich z regiónov, ktoré sú vnímané ako rizikové. Argentínsky prezident Alberto Fernández oznámil, že lety z Európy, zo Spojených štátov, z Južnej Kórey, Japonska, Číny a Iránu sú pozastavené na 30 dní.

10:45 Vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) sa intenzívne pripravujú na testovanie vzoriek na prítomnosť nového koronavírusu. Virologický ústav Biomedicínskeho centra SAV sa ponúkol, že v tejto mimoriadnej situácii presmeruje časť svojich vedeckých pracovníkov a prístrojového vybavenia, ktoré využíva vo výskume, pre potreby navýšenia testovacej kapacity na Úrade verejného zdravotníctva SR. V tejto chvíli sa vedci pripravujú na to, aby čo najviac zvýšili svoje kapacitné možnosti s cieľom dosiahnuť 500 testov denne.

10:42 Pandémia koronavírusu tvrdo zasiahne nemeckú ekonomiku, ale len dočasne. „Krátkodobo príde k výraznému poklesu,“ povedal šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). „Po zastavení nákazy sa však ekonomika opäť zotaví. V súčasnosti sa však dá len ťažko predpovedať, kedy sa to stane.“

10:37 Informačná kampaň zameraná na deti a rodičov im jednoduchou a zrozumiteľnou formou ozrejmuje tému nového koronavírusu. Pripravil ju tím odborníkov z Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH). Ide o tri videá, zverejnené na sociálnych sieťach. NÚDCH si materiál vyrobil svojpomocne, na kampaň teda nevynaložil žiadne finančné prostriedky.

10:17 Starosta Ružinova Martin Chren uverejnil status, že manžel učiteľky z MŠ Velehradská má príznaky koronavírusu. Učiteľka je doma, starosta ocenil jej prístup. Dnes roznesú na ružinovské detské ihriská tabuľky s odporúčaním, aby tam rodiny nechodili.

9:41 Nemecká spolková krajina Bavorsko zatvorí v súvislosti s koronavírusovou krízou od pondelka všetky školy a predškolské zariadenia. Tlačová agentúra DPA to uviedla v piatok s odvolaním sa na zdroje z krajinskej vlády.

9:32 V Maďarsku pre hrozbu nákazy koronavírusom zatiaľ nezatvárajú verejné vzdelávacie inštitúcie, pretože vírus neohrozuje deti. Povedal to v piatok v rannej relácii verejnoprávnej rozhlasovej stanice Kossuth Rádió predseda vlády Viktor Orbán. Premiér pripomenul, že univerzity ale zatvorili, lebo je v nich mnoho cudzincov. „Vírus k nám priniesli cudzinci a aj nákaza sa šíri najviac medzi nimi,“ dodal Orbán.

9:26 Ministerstvo vnútra posiela občanom SR SMS správy, v ktorých ich upozorňuje na povinnú karanténu v prípade, že prišli zo zahraničia. SMS správa znie nasledovne. „Upozornenie!!! Koronavírus: Ak ste prišli zo zahraničia, dodržujte povinnú 14-dňovú karanténu! Za nedodržanie je sankcia 1659 eur.“

9:14 Estónska vláda oznámila, že zatvára školy a zakazuje verejné podujatia až do 1. mája v snahe spomaliť šírenie koronavírusu. Vláda vo vyhlásení neskoro vo štvrtok takisto uviedla, že návštevníci z Talianska, Číny, Iránu, Južnej Kórey, Japonska, Singapuru a častí Francúzska, Nemecka a Španielska sa musia podrobiť dvojtýždňovej karanténe. Estónsko zatiaľ potvrdilo 27 prípadov nákazy koronavírusom.

9:06 Keňa potvrdila svoj prvý prípad nákazy. Informáciu zverejnil v piatok kenský minister zdravotníctva Mutahi Kagwe, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters. Pacient, ktorému infekciu diagnostikovali vo štvrtok 12. marca neskoro večer, pricestoval späť do Kene zo Spojených štátov cez Londýn.

8:48 Austrálsky minister vnútra Peter Dutton v piatok informoval, že mal pozitívny test na nový koronavírus a je nemocničnej karanténe. „Ráno som sa prebudil s horúčkou a bolesťou hrdla,“ uviedol minister.

Austrália varovala v piatok svojich občanov, že koronavírusová pandémia je teraz taká rozšírená, že by mali prehodnotiť cestovanie do zahraničia. V noci na piatok došlo k zrušeniu úvodného podujatia tohtoročnej sezóny pretekov Formuly 1 – Grand Prix Austrálie v Melbourne, ktoré sa malo konať 15. marca. Stalo sa tak po tom, ako mal jeden z členov tímu McLaren pozitívny test na nový koronavírus.

8:13 Izraelské ministerstvo zdravotníctva v oznámilo 17 nových prípadov nákazy koronavírusom. V krajine sa celkovo nakazilo 126 ľudí, štyria sa vyliečili. Správu priniesol denník Haarec. Na západnom brehu rieky Jordán sa zatiaľ nakazilo 31 ľudí. Izrael už v rámci opatrení plošne uzavrel školy, univerzity a zakázal podujatia s viac ako 100 účastníkmi.

7:58 Na zlyhanie dýchacej sústavy spôsobené koronavírusom zomrel významný taliansky lekár Roberto Stella, prezident Lekárskeho združenia v provincii Varese na severe Talianska. O jeho úmrtí vo veku 67 rokov v utorok neskoro večer informovala tlačová agentúra ANSA a v nasledujúcich dňoch ďalšie európske médiá.

7:24 V hlavnom sídle Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku zaznamenali prvý potvrdený prípad nákazy. Pozitívny test mala filipínska diplomatka, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na interné oznámenie, ktoré vypracovala filipínska veľvyslankyňa pri OSN Kira Azucenová. Filipínčanka bola v ústredí OSN naposledy v pondelok asi pol hodiny. Celá filipínska misia pri OSN bola následne uzatvorená a jej zamestnanci sú v dobrovoľnej karanténe. Predpokladá sa, že sa všetci nakazili.

7:00 Na Slovensku začali platiť mimoriadne opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19.

6:40 Od piatku platí v Česku zákaz zhromažďovania nad 30 osôb, od soboty potom zákaz cestovania do krízových krajín. Počet potvrdených prípadov nákazy stúpol vo štvrtok v Česku z 94 na 116. Minister zdravotníctva Adam Vojtěch na Facebooku uviedol, že už v piatok sa začne distribúcia prvej várky 60 000 respirátorov na odberové miesta v každom kraji. Česká vláda v súvislosti s pandémiou koronavírusu vyhlásila vo štvrtok núdzový stav.

6:20 Prvé prípady infikovania človeka koronavírusom oznámili ďalšie dva štáty subsaharskej Afriky – Gabon a Ghana. Gabonská vláda vo vyhlásení uviedla, že vírusom je nakazený 27-ročný Gabončan, ktorý sa 8. marca vrátil z Francúzska. V Ghane boli podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva ako prvé pozitívne testované dve osoby, ktoré sa nedávno vrátili z Nórska a Turecka. Stav oboch pacientov je stabilný a v súčasnosti sú držaní v izolácii.

Región subsaharskej Afriky bol doposiaľ zasiahnutý pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 oveľa menej ako Európa alebo Čína. Potvrdené prípady predtým hlásili Pobrežie Slonoviny, Nigéria, Senegal, Kamerun, Togo, Juhoafrická republika, Burkina Faso a Konžská demokratická republika. Prvú nákazu potvrdila 28. februára Nigéria.

5:33 Manželka kanadského premiéra Justina Trudeaua má pozitívny test na koronavírus. Po poskytnutí lekárskej pomoci zostane Trudeauová zatiaľ v izolácii. Úrad vlády oznámil, že samotný Trudeau je zdravý a nevykazuje nijaké symptómy ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus SARS-CoV-2. Na odporúčanie lekárov zostane v 14-dňovej izolácii, ale nebude testovaný a v piatok vystúpi s príhovorom k občanom Kanady. Trudeau a jeho manželka krátko predtým oznámili, že idú do karantény. U Trudeauovej sa totiž po návrate z Británie objavili príznaky podobné „miernej chrípke“.

5:30 Belgicko, Portugalsko a Luxembursko prijali ďalšie opatrenia v snahe zastaviť šírenie koronavírusu. V Belgicku s účinnosťou od sobotňajšej polnoci budú zatvorené všetky školy, bary a reštaurácie a zakázané zábavné podujatia bez ohľadu na ich rozsah. Toto opatrenie platí do 3. apríla, teda do začiatku veľkonočných prázdnin. Cez víkendy môžu zostať v Belgicku otvorené iba najpotrebnejšie prevádzky, ako sú supermarkety a lekárne.

V Portugalsku budú od pondelka zatvorené všetky vzdelávacie zariadenia. Výletné lode budú môcť zakotviť, ale povolenie vystúpiť dostanú iba portugalskí občania, ktorí sa vracajú domov. Vláda tiež obmedzí návštevy domov s opatrovateľskou službou, aby chránila najzraniteľnejšiu časť populácie. Zakázané sú podujatia s viac ako 1000 účastníkmi, ak sa konajú v uzavretých priestoroch, resp. s viac ako 5000 účastníkmi, ak sú na otvorených priestranstvách.

Luxemburská vláda rozhodla o zatvorení škôl najmenej na dva týždne a zákaze návštev v domovoch dôchodcov. Najviac postihnuté šírením nového koronavírusu z tejto trojice krajín je Belgicko, kde doteraz zaznamenali 399 nakazených a tri úmrtia. Portugalsko má 78 infikovaných a Luxembursko 26.

5:25 Južná Kórea oznámila, že vôbec prvýkrát od začiatku šírenia koronavírusu na začiatku januára zaznamenala viac uzdravených, ako novo nakazených. Juhokórejské Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) zaznamenalo 110 nových prípadov nákazy koronavírusy, čo je o štyri menej ako hlásilo vo štvrtok. Celkový počet nakazených tak v krajine stúpol na 7979. Zároveň však ďalších 177 uzdravených pacientov mohli prepustiť z nemocnice.

5:20 Čína hlási za štvrtok osem nových prípadov nákazy koronavírusom. Nových prípadov je menej ako v stredu, kedy ich pribudlo 15. Doteraz sa v Číne, bez autonómneho Hongkongu a Macaa, novým typom koronavírusu nakazilo 80 813 ľudí. Oproti predchádzajúcemu dňu v kontinentálnej Číne pribudlo sedem obetí vírusu. Dohromady tak eviduje 3176 mŕtvych.

5:15 Šírenie koronavírusu čoraz viac paralyzuje verejný život v Spojených štátoch. Stav núdze vyhlásili vo štvrtok mesto New York a štát Montana. V štátoch Maryland, Ohio a Nové Mexiko budú zatvorené všetky školy. V metropole západného pobrežia San Franciscu sa na školách nebude vyučovať predbežne tri týždne, čo sa týka viac ako 50 000 žiakov.

Starosta New Yorku Bill De Blasio povedal, že stav núdze umožňuje mestu podniknúť určité opatrenia, ale zatiaľ nijaké nenadobudlo účinnosť. Poprel tak fámy šíriace sa v sociálnych médiách o prerušení železničnej dopravy, obmedzení prevádzky metra či uzatvorení štvrte Manhattan.

"NIE, fámy o karanténe na Manhattane NIE SÚ PRAVDIVÉ. Každý, kto šíri túto dezinformáciu, NECH S TÝM PRESTANE!, uviedol De Blasio na Twitteri!

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ