Rekordy vo svete i Európe, podľa WHO koronavírus zvýšil tempo

ČTK, SITA, TASR, Pravda | 09.10.2020 06:30, aktualizované: 
Rozširovanie koronavírusu vo svete aj Európe sa rekordne zrýchlilo. Zastaviť pandémiu bude možné vakcínou, podľa šéfa WHO by mohla byť do konca roka.

23:16 Na celom svete pribudlo za posledný deň rekordných 350 766 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. S odvolaním sa na údaje zverejnené Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) o tom v piatok informovala agentúra AP.

Nový globálny denný prírastok tak zhruba o 12-tisíc prekonal predošlý rekord, ktorý WHO hlásila vo štvrtok.

Z toho dovedna 109 749 nových prípadov infekcie zaznamenali výlučne v Európe, čo je taktiež rekordný počet. V Európe tak po prvý raz od začiatku pandémie pribudlo viac ako 100-tisíc nových prípadov infekcie.

V Severnej a Južnej Amerike zaznamenali za posledný deň dohromady približne 127-tisíc nových prípadov nákazy. WHO už pred časom odhadovala, že koronavírusom sa v priebehu pandémie už mohol na svete nakaziť zhruba každý desiaty človek.

22:09 Po zarátaní rekordných 20 330 nových prípadov sa tak celkový počet infikovaných zaevidovaných od začiatku pandémie vo Francúzsku zvýšil na 691 977. V pre­došlých dvoch dňoch hlásilo ministerstvo za deň vyše 18-tisíc nových prípadov, pripomína Reuters.

Za uplynulých 24 hodín pribudlo vo Francúzsku aj 109 súvisiacich úmrtí, čím sa ich celkový zvýšil na 32 630. Aktuálny nárast úmrtí je najvyšší za ostatný týždeň, avšak nižší než maximum predstavujúce zhruba 150 úmrtí spred niekoľkých dní.

21:15 V Česku pribudlo v piatok do 18.00 h 4 525 osôb nakazených novým druhom koronavírusu, čo je približne o 1 400 viac než vo štvrtok v rovnakom čase. V piatok dosiaľ pribudlo aj 18 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Vyplýva to z údajov zverejnených na webe českého ministerstva zdravotníctva.

Od začiatku pandémie sa nákaza novým druhom koronavírusu v ČR potvrdila v 105 281 prípadoch a v súvislosti s ňou došlo už k 898 úmrtiam. Doteraz sa vyliečilo 51 706 osôb, aktívnych prípadov je 52 677.

19:27 V Taliansku sa za posledný deň potvrdilo 5372 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od konca marca. Za posledný deň vykonali zdravotníci v Taliansku rekordných takmer 130-tisíc testov. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva. Úmrtí je ale teraz oproti jari len zlomok, za posledných 24 hodín zomrelo 28 infikovaných pacientov zatiaľ čo na konci marca prekračovala denná bilancia úmrtí hranicu 700, upozornila agentúra Reuters.

Taliansko sa tento rok vo februári stalo prvou európskou krajinou, kde sa vírus SARS-CoV-2 začal masovo šíriť. Celkom sa nakazilo približne 340-tisíc z 60 miliónov obyvateľov a okolo 36-tisíc z nich zomrelo. Talianom sa podarilo epidémiu skrotiť s pomocou veľmi prísnej celoštátnej karantény a v lete boli čísla nových prípadov veľmi nízke, v posledných týždňoch však opäť rastú. Zďaleka však nedosahujú úrovne ďalších veľkých európskych krajín ako sú napríklad Španielsko, Francúzsko či Británia.

18:22 Nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok varovala, že pandémia nového druhu koronavírusu sa Nemecku môže vymknúť spod kontroly, ak sa v oblastiach, ktoré aktuálne zaznamenávajú výrazný nárast počtu nakazených, urýchlene nesprísnia epidemiologické opatrenia. Uviedla to podľa agentúry DPA po videokonferencii so starostami 11 veľkých nemeckých miest.

K nárastu počtov infikovaných dochádza v ostatnom čase práve vo viacerých veľkých mestách. Merkelová v tejto súvislosti varovala pred exponenciálnym šírením infekcie, ku ktorému môže dôjsť v prípade, ak úrady už nebudú schopné vypátrať kontakty nakazených. „Keď sa to stane, tak sa vírus nezadržateľne a nekontrolovateľným spôsobom rozšíri,“ povedala novinárom v Berlíne.

So starostami sa dohodla na opatreniach, ktoré zahŕňajú rozšírenie povinnosti nosiť rúška, obmedzenie stretávania sa na verejných priestranstvách, zákazy vychádzania a obmedzenie predaja alkoholu a počtov účastníkov osláv. Začnú platiť vtedy, ak počet nových prípadov nákazy v priebehu siedmich dní prekročí hranicu 50 na 100-tisíc obyvateľov, ako sa to aktuálne stalo v Berlíne, Brémach a Frankfurte nad Mohanom.

Merkelová podľa agentúry AFP tiež uviedla, že tzv. hotspoty nákazy budú mať teraz „približne desať dní“ na to, aby šírenie infekcie dostali pod kontrolu. Ak sa dovtedy šírenie nákazy nestabilizuje, bude nevyhnutné prijatie ďalších obmedzení na regionálnej úrovni.

17:54 Český premiér Andrej Babiš v piatok na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom zdravotníctva Romanom Prymulom vyzval občanov, aby dodržiavali opatrenia, ktoré majú platiť nasledujúce dva týždne, inak nemôže vylúčiť druhý tzv. lockdown. Babiš zdôraznil, že takýto scenár si osobne nepraje. Dodržiavanie opatrení označil za „extrémne dôležité“.

Prymula z dôvodu rýchlo sa zvyšujúceho počtu nakazených zdravotníkov vyzval všetkých občanov, ktorí majú zdravotnícke vzdelanie, aby sa dobrovoľne zapojili do boja s koronavírusom.

„Čaká nás neľahká doba, keď budeme potrebovať ruku každého z nás, pretože zvládnuť tie čísla, ktoré tu sú, bude veľmi zložité a chcem vyzvať všetkých, ktorí sú zdravotníci, hoci v tejto chvíli v iných profesiách, ale sú ochotní nám pomôcť, aby tak urobili,“ vyhlásil Prymula s tým, že situácia je vážna.

Za uplynulý deň sa podľa Prymulu nakazilo 85 lekárov a takmer 200 sestier, čo je „alarmujúce“. Celkovo sa eviduje takmer 800 pozitívne testovaných lekárov a zhruba 1500 zdravotných sestier. „Sú to dáta, ktoré nám hovoria, že kapacita systému nemusí byť obmedzená len počtom lôžok, ale aj počtom personálu. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme zdravotníkov ochránili, pretože ich budeme maximálne potrebovať,“ uzavrel Prymula.

15:41 Poľské ministerstvo zdravotníctva v piatok oznámilo, že pozitívny výsledok testu na koronavírus SARS-CoV-2 malo ďalších 4739 ľudí. Ide o ďalší rekordný nárast počtu infikovaných.

Koronavírusu nového typu alebo komplikáciám, ktoré spôsobil, podľahlo ďalších 52 ľudí. Informovala o tom poľská mutácia časopisu Newsweek, podľa ktorej bolo v Poľsku od 4. marca potvrdených 116 338 prípadov nakazenia koronavírusom nového typu. Epidémia si vyžiadala doteraz 2919 obetí.

Námestník ministra zdravotníctva Waldemar Kraska v rozhovore pre Radio 24 uviedol, že od soboty sa v Poľsku prestane „tolerovať nosenie rúška pod bradou alebo pod nosom“.

„Prestávame s napomínaním. Okamžite potrestáme pokutou až do výšky 500 zlotých (111 eur),“ uviedol, pričom dodal, že úrady budú vyžadovať, aby sa rúškom chránili aj predavači v obchodoch. V prípade porušenia tohto nariadenia hrozí prevádzkovateľovi pokuta 30-tisíc zlotých (6690 eur).

14:58 Španielska vláda vyhlásila v autonómnom spoločenstve Madrid po piatkových rokovaniach núdzový stav. Informáciu priniesol španielsky denník El Mundo. Španielsky premiér Pedro Sanchéz zvolal mimoriadne stretnutie vlády, aby zvážila vyhlásenie núdzového stavu v Madride a zaviedla tak prísnejšie opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia Covid-19, voči ktorým sa ohradili regionálne orgány.

K rokovaniu došlo deň po tom, čo madridský súd odmietol nariadenie španielskej vlády, ktorá v Madride a okolitých mestách nariadila čiastočný lockdown. Súd tak rozhodol v prospech regionálnych predstaviteľov, ktorí sa voči zavádzaniu prísnejších pravidiel v hlavnom meste odvolali.

14:33 Slovenskí vedci vyvinuli komponenty pre PCR testy na koronavírus, ktoré sú citlivejšie a zároveň skôr dokážu odhaliť toto ochorenie. V piatok o tom na pôde vedeckého parku Univerzity Komenského informoval predseda vlády SR Igor Matovič za prítomnosti biochemika Pavla Čekana, virológa Borisa Klempu a vedca Roberta Mistríka. Vedci darovali štátu 100-tisíc kusov testov. (Viac tu)

14:16 Rusko a Ukrajina za posledný deň ohlásili rekordné denné nárasty počtu ľudí nakazených koronavírusom. V Rusku ich pribudlo 12 126, na Ukrajine 5804, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na úrady oboch východoeurópskych krajín.

14:07 Viac ako 2,7 milióna migrantov, ktorí sa chcú vrátiť do svojich domovských krajín, uviazlo v zahraničí v dôsledku reštrikcií zavedených v boji proti koronavírusovej pandémii. V piatok to uviedla vo svojej správe Medzinárodná organizácia pre migráciu (International Organization for Migration – IOM), z ktorej citovala agentúra AFP.

Svet musí aj napriek epidemiologickým obmedzeniam urgentne zintenzívniť spoluprácu s cieľom zaistiť ľuďom bezpečný návrat domov, uviedla IOM v správe. Poukázala, že v dôsledku uzavretia hraníc a cestovných obmedzení uviazol v zahraničí veľký počet migrantov.

Organizácia migrantov uviaznutých v zahraničí definovala ako ľudí, ktorí sa nenachádzajú vo svojej krajine trvalého pobytu a chcú sa vrátiť domov, ale bránia im v tom obmedzenia súvisiace s pandémiou. Riaditeľ IOM António Vitorino vyzval krajiny, aby urobili viac pre tie takmer tri milióny ľudí, ktorí sa ocitli v neistej situácii.

13:54 Počet psychiatrických pacientov v Chorvátsku sa v dôsledku pandémie koronavírusu zvyšuje a krajina nemá pripravenú národnú stratégiu na zlepšenie zdravotnej a sociálnej starostlivosti o týchto pacientov. Povedal to v piatok chorvátsky aktivista a politik Tomislav Tomaševič pri príležitosti sobotňajšieho Svetového dňa duševného zdravia, informovala agentúra HINA.

„Počet ľudí trpiacich na duševné poruchy stále narastá, napriek tomu sme však od roku 2016 nevytvorili stratégiu na zlepšenie duševného zdravia“, vyhlásil Tomaševič, ktorý je predsedom politickej platformy Môžeme! (Možemo!).

Aktivista sa vo svojich vyhláseniach odvoláva na údaje Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá tvrdí, že depresia bude do roku 2030 najrozší­renejšou chorobou v Chorvátsku i ostatných častiach sveta.

13:06 V priebehu štvrtka bolo v Belgicku zaznamenaných 5728 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je nový rekord na území krajiny. Uviedla to v piatok tlačová agentúra Belga s odvolaním sa na údaje Inštitútu pre verejné zdravie Sciensano.

Priemerný počet osôb infikovaných koronavírusovou infekciou bol medzi 29. septembrom a 5. októbrom 2915,9 denne. To podľa najnovšej aktualizácie Sciensano znamená 72-percentný nárast nových prípadov nákazy oproti predchádzajúcemu sedemdňovému obdobiu. Počet kontaminácií na 100-tisíc obyvateľov vypočítaný za 14-dňové obdobie – od 22. septembra do 5. októbra – bol pre celé územie Belgicka na úrovni 280,7, čo znamená nárast o 84 percent voči predošlému dvojtýždňovému obdobiu.

Úrady vo štvrtok nahlásili aj 18 nových úmrtí v spojitosti s Covidom-19 a 124 nových hospitalizácií. Vírus SARS-CoV-2 od vypuknutia pandémie už zapríčinil v Belgicku smrť 10 126 ľudí.

11:48 Nákazu novým druhom koronavírusu za uplynulých 24 hodín v Maďarsku potvrdili 1176 osobám. V súvislosti s komplikáciami spôsobenými ochorením Covid-19 zomrelo 15 ľudí, informoval v piatok informačný server vlády koronavirus.gov­.hu.

Počet obetí stúpol na 913, z nich 47 percent pochádza z Budapešti. Infikovaných evidujú už 35 222. Z nákazy sa zotavilo 9202 ľudí. Aktuálne je nakazených 25 107 osôb, z nich 34 percent je z hlavného mesta. Hospitalizovaných s ochorením Covid-19 je 993 pacientov, z ktorých 82 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

10:10 Na Slovensku pribudlo 1184 nových potvrdených prípadov nákazy, čo je najvyšší počet od vypuknutia pandémie. Rekordné čísla evidujeme už tretí deň po sebe. Počas uplynulého dňa urobili laboratóriá spolu 10 136 testov. (Viac tu)

9:44 Vo Fakultnej nemocnici (FN) Trenčín doteraz zomrelo 11 pacientov, ktorí boli pozitívne testovaní na ochorenie Covid-19. Ako prvotná príčina úmrtia bolo ochorenie Covid-19 pitvou potvrdené u troch pacientov. Informovala o tom hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová.

Momentálne je podľa nej vo FN Trenčín hospitalizovaných 38 pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19, jeden pacient čaká na výsledky vyšetrenia. Traja pacienti sú vo vyčlenenej časti oddelenia anestézie a intenzívnej medicíny (OAIM), na umelej pľúcnej ventilácii nie je žiadny pacient.

Vo vyčlenenom pavilóne pre pacientov s podozrením a potvrdeným ochorením na Covid-19 máme kapacitu 100 lôžok, na OAIM-COVID-19 máme kapacitu osem lôžok. V prípade, že by sa naplnila kapacita aktuálne vyčleneného samostatného pavilónu, vieme vyčleniť ďalšie lôžka v pavilóne neurológie a psychiatrie, doplnila Holecová. (tasr)

9:28 Pomôcť regionálnym hygienikom pri zvládnutí lokálnych ohnísk nákazy, pri otestovaní obyvateľstva i pri zabezpečení chodu nemocníc pomôže 267 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Po piatkovom mimoriadnom rokovaní vlády, na ktorom kabinet schválil pomoc armády pri odstraňovaní následkov núdzového stavu to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí a minister obrany Jaroslav Naď. (Viac tu)

9:11 Poľská republika zaraďuje od soboty 10. októbra celé svoje územie do takzvanej žltej zóny, na celom území krajiny tak budú platiť sprísnené epidemiologické opatrenia. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na svojej webovej stránke.

Rezort diplomacie približuje, že najdôležitejšou zmenou je povinnosť zakrývať si nos a ústa na všetkých verejných priestranstvách, teda aj vonku na ulici. Prísnejšie opatrenia budú platiť len vo vybraných červených okresoch.

Podmienky cestovania medzi Slovenskom a Poľskom zostávajú nezmenené. Občania SR môžu vstúpiť na územie Poľska bez povinnosti predloženia negatívneho testu na Covid-19 či karantény. Po návrate na Slovensko z Poľska nie je potrebné predložiť test alebo absolvovať karanténu.

8:25 Mestský úrad v Trebišove je od štvrtka až do odvolania pre verejnosť zatvorený. Dôvodom je pozitívny výsledok testu na nový koronavírus u niektorých zamestnancov mesta. Informovala o tom hovorkyňa trebišovskej radnice Martina Mištaničová. (tasr)

8:01 V Česku pribudlo vo štvrtok 5 394 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Je to vôbec najvyšší prírastok od začiatku pandémie, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva zverejnených v noci na piatok.

Ako píše internetová stránka televízie Nova, Česko tak o 57 infikovaných prekonalo svoj rekord v počte nakazených zo stredy, keď pribudlo 5 337 infikovaných. V utorok sa nákaza potvrdila u 4 457 ľudí. V súvislosti s koronavírusom zomrelo 869 pacientov. Vo štvrtok zatiaľ zomrelo 13 nakazených, v stredu pribudlo 42 mŕtvych, najviac od začiatku epidémie, sumarizuje spravodajský server tn.nova.cz. Momentálne je v Česku nakazených 48 728 ľudí, z toho 1 741 je hospitalizovaných.

7:28 Čína oznámila, že sa formálne pripojila ku globálnej iniciatíve COVAX, ktorá má umožniť všeobecnú prístupnosť budúcich vakcín proti Covidu-19. Podľa agentúry Reuters sa tak Čína stala doteraz najväčšou ekonomikou, ktorá prisľúbila podporu pri financovaní dodávok vakcín do chudobnejších krajín. Čína sa pripojila k doterajším 168 krajinám, ktoré už ohlásili účasť na projekte. Je medzi nimi 76 bohatých štátov, ale chýba USA či Rusko.

Čínske ministerstvo zahraničia neuviedlo podrobnosti o rozsahu podpory Pekingu, ale prezident Si Ťin-pching v máji prisľúbil dve miliardy dolárov počas nasledujúcich dvoch rokov na pomoc v boji s pandémiou. Tá si na celom svete vyžiadala už viac ako milión životov. Peking uviedol, že Čína má rozsiahle kapacity na výrobu vakcín proti Covidu-19 a že bude uprednostňovať dodávky rozvojovým krajinám, keď bude očkovacia látka k dispozícii.

7:00 Podľa hlavného švédskeho epidemiológa Andersa Tegnella je koronavírus veľmi vážny a veľký problém. Vie, že existujú skupiny ľudí, ktorí Covid-19 neberú vážne, ale považuje to za chybu.

Uviedol to v rozhovore pre portál idnes. Švédsko nezaviedlo také prísne opatrenia ako iné krajiny, spoľahlo sa na dobrovoľnosť viac ako na príkazy. Tvrdenia, že Švédsko chcelo týmto spôsobom dosiahnuť kolektívnu imunitu označil za mýtus. Tegnell uviedol, že všeobecné nosenie rúšok neodporúčali.

„Dôkazy o ich účinnosti nie sú príliš jasné. Všetky dostupné štúdie síce hovoria, že môžu mať nejaký efekt za niektorých okolností a v niektorých situáciách, ale predložené dôkazy sú veľmi slabé a účinnosť nosenia rúšok a respirátorov zrejme nebude až taká veľká,“ uviedol Tegnell pre idnes.cz. Portál dodáva, že nosenie rúšok v súčasnosti odporúča aj WHO, ktorá to najskôr nerobila, aj mnohí epidemiológovia vo väčšine štátov sveta.

6:30 Na celom svete sa za posledných 24 hodín koronavírusovou infekciou nakazilo 338 779 ľudí, čo je doterajší rekord. Informovala o tom Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Za posledný deň zomrelo ďalších 5 514 ľudí s chorobou Covid-19, ktorú koronavírus spôsobuje.

Koronavírusovú infekciu, ktorá bola prvýkrát odhalená koncom minulého roka v Číne, doteraz testy preukázali u takmer 36,3 milióna ľudí, z ktorých približne 1,06 milióna zomrelo. Za posledný deň evidujú najväčšie prírastky prípadov nákazy India s 78 524 novo nakazenými, Brazília (41 906) a Spojené štáty (38 904).

Prudko sa však koronavírus šíri tiež Európou. Podľa WHO tento kontinent za posledných 24 hodín zaznamenal 96 996 nových prípadov, čo je pre región tiež doterajší rekord. Mnohé európske štáty, vrátane Slovenskej republiky, v poslednej dobe zaznamenávajú rekordné nárasty a opäť sprísňujú protiepidemické opatrenia.

Regionálna šéfka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Ameriku Carissa Etienneová v stredu upozornila, že zhruba polovica všetkých prípadov koronavírusovej nákazy sa objavila na tomto kontinente. Na Ameriku tiež pripadá viac ako polovica všetkých úmrtí, podľa WHO približne 574 000.

Nádeje sveta sa upínajú na vývoj nových vakcín proti koronavírusu. Generálny tajomník WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus tento týždeň bez ďalších podrobností naznačil, že vakcína by mohla byť hotová už do konca roka. „Potrebujeme vakcíny a je tu nádej, že do konca tohto roka možno budeme vakcínu mať. Je tu nádej,“ povedal Tedros.

V súčasnosti sa iniciatíva WHO COVAX, ktorá predpokladá distribúciu dvoch miliárd dávok vakcíny do konca budúceho roka, spolieha na deväť zatiaľ experimentálnych vakcín.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ