Matovič: Pustili na nás hovnomety. Naša trpezlivosť nie je nekonečná, odkázal Sulík

cr, Pravda, TASR, SITA | 22.06.2022 15:31, aktualizované: 
matovic Foto: ,
Minister financií a líder hnutia OĽaNO Igor Matovič na tlačovke po hlasovaní o prelomení veta prezidentky pri protiinflačnom balíku.
Igor Matovič obvinil aj časť koalície, že sa spikli s opozíciou a fašistami. Líder strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík reagoval, že Matovič robí všetko preto, aby SaS vyštval z koalície. Všetko má svoje medze, povedal Sulík. SaS opäť nebude chodiť na koaličné rady.
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Matovič tvrdí, že 20 minút pred hlasovaním sa dozvedel o spiknutí medzi „opozíciou, fašistami a SaS“. Minister financií a šéf OĽaNO povedal, že v parlamentnom salóniku sa stretli predsedovia dvoch parlamentných strán. Tam údajne mala padnúť dohoda o spolupráci.

Matovič vyhlásil, že poslanci OĽaNO boli dohodnutí, že budú o protiinflačnom balíčku rokovať slobodne. Keď im však tesne pred hlasovaním oznámil informáciu o dohode druhej strany, vraj sa aj nespokojní poslanci rozhodli, že podporia prelomenie veta prezidentky.

matovič, kollár Čítajte viac Parlament prelomil veto prezidentky, schválil Matovičov balíček v pôvodnom znení

Plénum najskôr hlasovalo o pripomienkach Čaputovej k protiinflačnému balíčku. Zo 138 prítomných poslancov podporilo jej pripomienky len 68, takže parlament nesúhlasil s pripomienkami prezidentky. Tá totiž podporila len nižšiu pomoc od 1. júla a opatrenia, ktoré mali začať platiť od 1. januára 2023 vetovala.

Hlasovanie o prelomení veta, protiinflačný balíček Čítajte viac Parlament prelomil veto: Bez fašistov by balíček neprešiel. Kto hlasoval za a kto proti? (Prehľad)

Čaputovej pripomienky podporil klub Smeru, SaS. Poslanci Sme rodina sa zdržali.

Z klubu obyčajných boli 30 poslanci proti pripomienkam Čaputovej, 6 boli za, 10 sa pri hlasovaní zdržalo a dvaja boli neprítomní.

Matovič sa posťažoval, že po hlasovaní sa na jeho hlavu s hnutie „spustili hovnomety“.

Líder SaS Richard Sulík odmietol povedať, aké ďalšie kroky mieni SaS urobiť. „Keď sa rozhodneme ako ďalej, dáme vedieť. Nateraz si koaličné rady odpustíme, nebudeme tam chodiť,“ povedal Sulík. Podľa neho by si mali viacerí ľudia v koalícii výdatne oddýchnuť. Líder SaS objasnil aj dôvody svojho stretnutia s predsedom Smeru Robertom Ficom v parlamente. Sulík sa ho chcel spýtať, ako bude ďalej prebiehať jeho odvolávanie z funkcie ministra hospodárstva v parlamente, pretože dcére sľúbil výlet k narodeninám. „Celý rozhovor trval tri alebo štyri minúty,“ dodal Sulík.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová sa ohradila voči slovám Matoviča, ktorý podľa nej vymýšľa rôzne „spiklenecké“ teórie. Upozornila, že SaS viackrát avizovala, že bude hlasovať za pripomienky prezidentky a vedel to aj Matovič. Zemanová uviedla, že hľadať vinníka je zo strany OĽaNO len vyviňovanie sa za vlastné hlasovanie.

„SaS popiera akékoľvek rokovania s opozíciou o hlasovaní pripomienok prezidentky. Útoky Igora Matoviča však neustále pokračujú. Aj z toho dôvodu sa opätovne odmietame zúčastňovať koaličných rád. Igor Matovič len a len klame a robí to tesne po tom, ako jeho poslanci prelomili veto prezidentky spolu s fašistami,“ reagovala oficiálne SaS.

Juraj Šeliga zo strany Za ľudí sa voči Matovičovým slovám ohradil. „Nikdy som nerokoval s ĽS NS ani Republikou ani Smerom ani Hlasom. Žiadne rokovania pripomienkach pani prezidentky s opozíciou som neviedol o žiadnom spiknutí neviem. Naopak presviedčal som kolegov z OĽaNO, aby vyhoveli vetu pani prezidentky a neriskovať, že ľudia nedostanú nič. Ako už viete moja snaha bola neúspešná,“ napísal Šeliga na sociálnej sieti. „Opakujem, mali sme ako koalícia vyhovieť vetu pani prezidentky a nie riskovať rozhodnutie Ústavného súdu,“ dodal Šeliga.

„Ak kolegovia z OĽaNO vedia o spiknutí, nech to povedia otvorene, kto s kým a kde? My sme veľmi jasne povedali, že podporíme veto pani prezidentky!“ pokračuje Šeliga.

„Vyprosujem si, aby tu ktokoľvek podsúval, že my rokujeme alebo sa koordinujeme z Robertom Ficom! Ja na rozdiel od kolegov som si išiel topánky zodrať, aby Národná rada Slovenskej republiky rozhodla o vydaní bývalého predsedu Smeru. A oni to dobre vedia, preto toto podsúvanie, že ja sa koordinujem so Smerom je trápne!“ dodal nahnevaný Šeliga.

Kollár vyzýva na upokojenie situácie

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) verí, že emócie opadnú a koaliční partneri sa vrátia za jeden stôl. Koalícia podľa neho situáciu ustojí. „Nemáme na výber. To znamená, že my to v tomto tvorivom cirkuse dovládneme,“ povedal. Vyzval pritom Sulíka, Matoviča aj premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby sa snažili situáciu upokojovať.

„Bolo to veľmi vypäté, emócie hrajú silnú úlohu, ale som presvedčený, že keď tieto emócie opadnú, znova si sadneme k jednému stolu a začneme komunikovať. Vládu musíme dokončiť v štvorkoalícii. Nemôže sa každú chvíľu niekto urážať a odsadať od stola,“ povedal Kollár. Upokojiť situáciu a diskutovať je podľa neho potrebné aj vzhľadom na prechádzanie zákonov v parlamente. „Bez toho to nemôže fungovať. To to môžeme rovno zabaliť a vyhlásiť predčasné voľby,“ dodal.

Kollár nevidel, že by pred hlasovaním o protiinflačnom balíku hovorili o nejakej dohode SaS s opozíciou. Mrzí ho, keď strany využívajú vo svojej rétorike „fašistov“. Poznamenal, že aj poslanci z ĽSNS a Republiky často hlasujú za vládne návrhy. Priznal, že ich hlasy sa niekedy zídu. Podčiarkol potrebu pomoci ľuďom.

Šéf parlamentu verí, že ani Ústavný súd (ÚS) SR nebude blokovať pomoc rodinám. Jeho rozhodnutie bude rešpektovať.

Heger: Hľadajte k sebe cestu

Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyzýva ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) a ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), aby sa miernili vo vyjadreniach a namiesto vyostrovania napätia si k sebe našli cestu tak ako už viackrát v minulosti. Stanovisko TASR poskytla hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková.

„Premiér považuje za nekorektné, že strana SaS hneď po hlasovaní prešla do útokov na hnutie OĽANO. V tomto svetle treba hodnotiť aj reakciu predsedu strany a ministra financií Igora Matoviča. V tomto momente diskusia o tom, kto s kým hlasoval, prešla do nekorektných osobných útokov,“ píše sa v stanovisku s tým, že sa predseda vlády s takouto formou komunikácie nestotožňuje a vyzýva na zmiernenie komunikácie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ