Napätie stúpa. Čína narušila vzdušnú zónu Taiwanu, ten vyslal stíhačky

ČTK, TASR | 03.08.2022 17:26, aktualizované: 
Pelosi Foto:
Ľudia prechádzajú okolo billboardu, ktorý víta predsedníčku Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovú v Tchaj-pej na Taiwane v utorok 2. augusta 2022.
Taiwan vyslal do vzduchu stíhačky, aby varoval 27 čínskych lietadiel, ktoré sa pohybovali v taiwanskej zóne vzdušnej obrany. Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že 22 z čínskych lietadiel prekročilo stredovú líniu v Taiwanskej úžine, ktorá oddeľuje Taiwan od Číny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Situácia medzi Čínou a Taiwanom, ktorý Peking pokladá za súčasť svojho územia, sa vyhrotila po utorkovej návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej. Čína návštevu ostro odsúdila a vzápätí oznámila, že zaháji vojenské cvičenie s ostrou streľbou v blízkosti ostrova.

Taiwan, Čína, USA, Pelosiová, návšteva Čítajte viac Pelosiová: Prišla som na Taiwan v mieri. Čína odkázala, že za to zaplatí

Taiwan v reakcii na dnešný prelet čínskych lietadiel vyslal do vzduchu stíhačky a rozmiestnil raketové systémy, aby monitorovali čínske aktivity v takzvanej taiwanskej identifikačnej zóne vzdušnej obrany (ADIZ). V čínskej letke bolo 16 stíhačiek Su-30 a 11 ďalších lietadiel, spresnilo taiwanské ministerstvo obrany.

VIDEO: Ako odraziť čínsky útok z mora? Taiwanski vojaci si to nacvičili

Video
Pozrite si, ako taiwanská armáda nacvičovala odrazenie útoku z mora na videu taiwanskej Military News Agency.

ADIZ nie je totožná s taiwanským teritoriálnym vzdušným priestorom; zahŕňa oveľa väčšiu oblasť, ktorá sa čiastočne prekrýva s čínskym vzdušným priestorom a zahŕňa dokonca aj časť čínskej pevniny.

Informovaný zdroj agentúre Reuters povedal, že 22 čínskych lietadiel, ktoré prekročili strednú líniu v Taiwanskej úžine, nezaletelo príliš ďaleko. Lietadlá žiadnej zo strán bežne strednú líniu neprekračujú.

Pelosiová Čítajte viac Pelosiovej let prekonal rekord FlightRadaru, web na trasovanie lietadiel skolaboval

Vláda: Zachovajte pokoj

Taiwanská vláda vyzvala svojich obyvateľov, aby v súvislosti s plánmi Číny na vojenské manévre v Taiwanskom prielive zachovali pokoj. Čína od štvrtka do nedele uskutoční v reakcii na Pelosiovej návštevu v okolí Taiwanu sériu vojenských cvičení.

Predstavitelia taiwanského ministerstva obrany odsúdili čínske vojenské cvičenia, ktoré sú podľa nich rovnocenné blokáde. Dodali, že ide o zjavné porušenie medzinárodného prá­va.

VIDEO: Čo ak Čína zaútočí? Taiwan chce byť pripravený

Video
Ozbrojené sily Taiwanu minulý týždeň usporiadali pravidelné vojenské cvičenie Chan Kchuang. Pozrite si z neho video taiwanskej Military News Agency.

Taiwanský premiér Su Čen-čchang v reakcii zvolal zasadnutie vlády, po ktorom ministri načrtli súbor protiopatrení na zabezpečenie riadneho verejných služieb. Upozornili najmä na hrozbu hackerských útokov, ktoré môžu spôsobiť falošné správy o násilí, akými sú napríklad bombové útoky na letiskách.

Taiwanské ministerstvo dopravy uviedlo, že čínske vojenské cvičenia nebudú blokovať letecké spojenie z Taiwanu. Pre zmeny v trase letov sa však môžu vyskytnúť meškania. Hovorca taiwanskej vlády uviedol, že vládne agentúry posilňujú ochranu elektronickej infraštruktúry proti kybernetickým útokom.

Po návšteve Taiwanu dnes Pelosiová uviedla, že Čína nemôže vysokým svetovým predstaviteľom brániť v cestách na Taiwan. Počas krátkeho utorkového pobytu na ostrove sa zišla s prezidentkou Cchaj Jing-wen a navštívila parlament.

Na zvýšené napätie medzi Čínou a Taiwanom dnes reagovali ministri zahraničia skupiny veľkých svetových ekonomík G7, ktorí Čínu vyzvali, aby riešila napätie v oblasti Taiwanskej úžiny mierovým spôsobom, napísala agentúra Reuters.

Hrozí destabilizácia regiónu

„Neexistuje žiadne ospravedlnenie pre to, aby návšteva slúžila ako zámienka na agresívnu vojenskú aktivitu v Taiwanskej úžine. Medzinárodné cesty zákonodarcov našich krajín sú normálne a bežné,“ uviedli ministri zahraničia krajín G7 vo vyhlásení zverejnenom v Nemecku. Dodali, že čínska reakcia hrozí zvýšením napätia a destabilizáciou regiónu.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Začiatok ďalšej (zbytočnej) svetovej krízy alebo Pelosiovej krok správnym smerom?

„Je smutné, že Taiwan sa kvôli námietkam čínskej komunistickej strany nemôže zúčastniť celosvetových stretnutí, naposledy Svetovej zdravotníckej organizácie,“ uviedla Nancy Pelosiová vo vyhlásení.

"Môžu síce brániť Taiwanu vo vysielaní jeho vedúcich predstaviteľov na svetové fóra, nemôžu však brániť svetovým predstaviteľom ani nikomu inému v ceste na Taiwan, aby vzdali úctu jeho prekvitajúcej demokracii, vyzdvihli jeho mnohé úspechy a potvrdili náš záväzok k pokračujúcej spolupráci, " dodala predsedníčka americkej snemovne, ktorá z Taiwanu mieri do Južnej Kórey a následne do Japonska.