Dilema ohľadom zatykača na ruského vodcu vyriešená. Putin do Južnej Afriky nepôjde

SITA | 19.07.2023 15:31
Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin sa na budúcomesačnom ekonomickom samite krajín BRICS v Johannesburgu nezúčastní. Oznámil to v stredu úrad juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu. Toto rozhodnutie znamená, že Juhoafrická republika nebude čeliť dileme, či má uplatniť zatykač Medzinárodného trestného súdu (ICC) na ruského lídra.

Juhoafrická republika je signatárom dohody, ktorou vznikol ICC a na základe toho by mala povinnosť Putina zatknúť, hoci krajina jasne naznačila, že zatykač pravdepodobne neuplatní. Stredajšie oznámenie však Juhoafrickej republike umožňuje vyhnúť sa problému a prichádza potom, ako Ramaphosa v posledných dňoch telefonicky hovoril s Putinom.

Ódor o Orbánovi a ruských vojnových zločinoch na Ukrajine
Video
Slovenský premiér Ľudovít Ódor sa vyjadril k slovám maďarského predsedu vlády, že ruský prezident Vladimir Putin nie je vojnový zločinec. / Zdroj: TV Pravda

„Na základe vzájomnej dohody sa prezident Vladimir Putin na summite nezúčastní. Ruskú federáciu bude zastupovať minister zahraničných vecí Sergej Lavrov,“ píše sa v komuniké prezidentskej kancelárie.

Putin, Ukrajina Čítajte aj Ramaphosa požiadal ICC, aby nemusel zatknúť Putina. Chce sa vraj vyhnúť vojne

Ekonomický blok BRICS tvoria Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika. Lídrov na augustový samit Juhoafrická republika pozvala predtým, ako ICC v marci vydal na Putina zatykač.

Dmitrij Medvedev Čítajte aj Zatknú Putina v Juhoafrickej republike? Bolo by to vyhlásenie vojny Rusku, tvrdí Medvedev