Prvé dni prišli masy ľudí, prekvapila cena punču. Pozrite si otvorenie vianočných trhov v Bratislave, ale aj po kolená snehu v Malej Fatre

Pravda | 02.12.2023 05:00
koláž, fotky, mReportér Foto:
Koláž fotiek od mReportérov.
Zábery na tohtoročné vianočné trhy v Bratislave, víkendová turistika vo Vrátnej doline, spln mesiaca, ale aj východ slnka a more na Faerských ostrovoch. To sú najlepšie videá, ktoré poslali naši čitatelia Pravde.

Video nám poslali naši čitatelia cez aplikáciu mReportér. Staňte sa našim mReportérom aj vy. Stačí si zdarma stiahnuť aplikáciu.

V centre Bratislavy sa koncom minulého týždňa začali tohtoročné vianočné trhy. Nachádzajú sa na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí. Novinkou tohto roka je skutočnosť, že budú otvorené až do 31. decembra. Aj tento rok je dominantou trhov 12-metrový vianočný stromček. Návštevníci sa môžu tešiť na množstvo pochutín, nápojov a skvelú atmosféru, o ktorú sa stará kultúrny program.

Tento rok bol v znamení rekordného zdražovania, čo bolo cítiť aj na cenách v stánkoch. Tradičná cigánska pečienka sa napríklad predávala v závislosti od stánku za približne osem eur, varený punč stál tento rok aj 3,50 eura. Lokša, ktorá na vianočných trhoch nesmie chýbať, sa predávala za tri a štyri eurá v závislosti od náplne.

Vianočné trhy v Bratislave
Video
Zdroj: mReportér: Tomáš Macko

Vrátna dolina sa nachádza asi 25 kilometrov od mesta Žilina a tri kilometre od obce Terchová v Národnom parku Malá Fatra. Nachádza sa tu viacero lyžiarskych stredísk a na svoje si prídu aj milovníci turistiky. Na jednu z túr sa vydala naša mReportérka Ľubka a poslala nám zábery z nej.

Vrátna dolina
Video
Zdroj: mReportérka: Ľubomíra Šeroňová

Na zápas Európskej konferenčnej ligy medzi Klaksvíkom a Slovanom Bratislava vycestoval fanúšik a zároveň náš mReportér Tomáš. Poslal nám zábery na more pri východe slnka z mesta Tórshavn, ktoré je hlavným mestom dánskeho autonómneho regiónu Faerské ostrovy. Nachádza sa na juhu súostrovia na ostrove Streymoy, v ktorom žije vyše 19 tisíc obyvateľov.

V okolí mesta, tak ako aj na celých Faerských ostrovoch prevláda oceánske, mierne chladné podnebné pásmo, ktoré je charakteristické malými zmenami teplôt medzi zimou a letom, či dňom a nocou. Torshavn v preklade znamená “Thorov prístav”. Názov mesta je odvodený od boha hromu a blesku v rámci severskej mytológie – Thóra a slova Havn, čo v preklade znamená prístav.

Faerské ostrovy - Tórshavn
Video

Spln mesiaca je vec, ktorá láka mnohých nadšencov. Jeden taký zachytil aj náš mReportér Andy. Na jeho záberoch môžeme vidieť spln mesiaca z 25. novembra 2023 v Horných Lefantovciach v okrese Nitra. Spln alebo druhá štvrť je fáza Mesiaca, kedy je Slnkom osvetlená celá privrátená strana k Zemi.

Spln mesiaca
Video
Zdroj: mReportér: Andy Snijders
m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR koláž, fotky, mReportér Čítajte viac Bohatá snehová nádielka na Horehroní, ale aj jeden z najohrozenejších vtáčích druhov v celej strednej a západnej Európe