Gallant: Izrael neukončí vojnu proti Hamasu, kým nebudú oslobodení rukojemníci

TASR, ČTK | 25.03.2024 21:36, aktualizované: 
gaza Foto: ,
Palestínske dieťa zranené pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy v pondelok 25. marca 2024 hospitalizovali v nemocnici al-Aksá v Deir el-Balah v pásme Gazy.
Izrael neukončí vojnu proti palestínskemu hnutiu Hamas, kým militanti neprepustia rukojemníkov. V pondelok vo Washingtone to vyhlásil izraelský minister obrany Joav Gallant. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

„Nemáme morálne právo zastaviť túto vojnu, kým sú v Pásme Gazy stále zadržiavaní rukojemníci. Nedostatok rozhodujúceho víťazstva nás môže priblížiť k vojne na severe,“ povedal Gallant pred stretnutiami s americkým poradcom pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom a ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom.

Premiér Benjamin Netanjahu zrušil plánovanú návštevu izraelskej delegácie na vysokej úrovni vo Washingtone na protest proti pondelkovej rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vyzýva na okamžité prímerie v Pásme Gazy.

Izrael / Pásmo Gazy / UNRWA / Čítajte viac Trump: Na útok, aký zažil Izrael od Hamasu, by nereagoval len blázon

Netanjahu obvinil USA, že „ustúpili“ zo „zásadného postoja“, keď umožnili hlasovanie bez toho, aby podmienili prímerie prepustením rukojemníkov zadržiavaných Hamasom.

Izraelská delegácia mala predstaviť zástupcom Bieleho domu plány pozemnej invázie do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, kde sa pred bojmi uchýlil viac ako milión palestínskych civilistov.

Aby Hamas už nebol hrozbou

Bezpečnostná rada OSN v pondelok po prvýkrát od začiatku vojny v Pásme Gazy schválila rezolúciu, ktorou vyzvala na prímerie. Spojené štáty ako spojenec Izraela predchádzajúce návrhy ako jeden z piatich stálych členov BR OSN vetovali. Teraz sa zdržali hlasovania.

Hnutie Hamas rezolúciu privítalo a uviedlo, že sa zapojí do rozhovorov o výmene väzňov, ktoré po opakovaných odkladoch sprostredkoval Ka­tar.

Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV
Video

Gallant sa napriek diplomatickej roztržke plánuje stretnúť s rezortným kolegom Lloydom Austinom, potvrdil hovorca Pentagónu Patrick Ryder. Ich rozhovory sa budú týkať „úsilia o prepustenie všetkých rukojemníkov zadržiavaných Hamasom“ a „potreby väčšej humanitárnej pomoci pre palestínskych civilistov“. Hovoriť budú aj o „plánoch na zaistenie bezpečnosti viac ako milióna ľudí, ktorí sa ukrývajú v Rafahu, a zároveň o tom, aby Hamas už nemohol predstavovať hrozbu pre Izrael“, uviedol Ryder.

Šifá Čítajte viac Izraelskí vojaci pri razii v nemocnici Šífa v Gaze zabili už vyše 170 ozbrojencov

Spojené štáty v súvislosti s Netanjahuom vyjadrili frustráciu pre rastúci počet obetí na životoch v Pásme Gazy. Vojenská kampaň Izraela zameraná na likvidáciu Hamasu si v Pásme Gazy vyžiadala už viac ako 32 000 obetí, väčšinou žien a detí.

OSN: Izraelská ofenzíva nesie znaky genocídy

Zo spôsobu a rozsahu izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy sa dá domnievať, že Izrael sa na Palestincoch dopúšťa genocídy, tvrdí osobitná spravodajkyňa OSN pre okupované palestínske územia Francesca Albaneseová. Podľa agentúry AFP to uviedla v správe, ktorá má byť v utorok predložená Rade OSN pre ľudské práva. Izraelskí predstavitelia dokument odmietajú.

„Rozsah a povaha útoku na Gazu a deštruktívne životné podmienky, ktoré tým Izrael vyvolal, odhaľujú úmysel fyzicky zničiť Palestínčanov ako skupinu,“ uviedla Albaneseová v správe nazvanej Anatómia genocídy. Podľa nej existujú dôvody domnievať sa, že na Palestincoch v Pásme Gazy „boli spáchané činy genocídy“, ktoré pripomínajú „etnické čistky“.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Gaza: katastrofa mimo záujmu Slovenska

Albaneseová spomenula okrem iného umieranie civilistov, ktorí sa na výzvu Izraela evakuovali pred bojmi na juh Pásma Gazy, a vyjadrenie niektorých vysokých izraelských predstaviteľov, ktorí navrhli vysťahovať Palestínčanov z Pásma Gazy a nasťahovať tam židovských osadníkov. Z toho sa podľa spravodajkyne dá usudzovať, že Izrael zámerne používa „genocídne nástroje na dosiahnutie etnických čistiek“.

„Genocídne činy boli schválené a vykonané po vyhlásení o genocídnom zámere vysokými vojenskými a vládnymi úradníkmi,“ tvrdí správa.

Izraelské zastúpenie pri OSN v Ženeve podľa AFP túto správu odmietlo a označilo ju za súčasť „kampane zameranej na podkopanie samotnej existencie židovského štátu“. Izrael vedie vojnu proti palestínskemu hnutiu Hamas, nie proti palestínskym civilistom, dodalo tiež zastúpenie.

Hrozí hladomor

Z genocídy v Pásme Gazy obvinili Izrael aj niektorí štátnici, napríklad turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ďalší moslimskí lídri. Juhoafrická republika obvinila Izrael z genocídy na Medzinárodnom súdnom dvore (ICJ), ktorý koncom januára vyzval izraelskú vládu, aby prijala kroky, ktoré v Pásme Gazy zlepšia humanitárnu situáciu a zabránia genocíde. O tom, či sa Izrael v Pásme Gazy genocídy dopúšťa, alebo nie, haagsky súd zatiaľ nerozhodoval.

Netanjahu Čítajte viac Netanjahu: Víťazstvo bez vstupu do Rafahu nie je možné. Príprava na ofenzívu chvíľu potrvá

Humanitárnu krízu v Gaze, ktorá podľa OSN hrozí prerásť do hladomoru, ale Izrael od januárového rozhodnutia ICJ nezmiernil. Minulý týždeň napríklad vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk uviedol, že izraelské obmedzovanie dovozu a distribúcie humanitárnej pomoci civilistom v Gaze by mohlo byť považované za vojnovú stratégiu, a teda za vojnový zločin. Podobne sa už skôr vyjadril aj šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell, ktorý obvinil Izrael, že v Gaze používa hlad ako zbraň.