Rio de Janeiro žije karnevalom odhalených tiel

Brazílčania zabudli v nedeľu večer na svoje hospodárske, politické či súkromné problémy a vrhli sa s plnou vervou do víru každoročného extravagantného karnevalu v Rio de Janeiro, ktoré naplnili polonahé telá, sexuálna fantázia a nekonečné bubnovanie a tancovanie rôznych vzájomne si konkurujúcich škôl samby.

23.02.2004 17:12
debata

Najmenej 70 000 ľudí sa tlačilo na Sambodróme, širokej ulici v Rio de Janeiro, a pozorovalo výstrednosti nedeľňajšej noci na vlastné oči a milióny ďalších ľudí sa na karneval pozerali prostredníctvom televíznych prenosov. Divákom sa predstavilo sedem rôznych škôl samby a každé predstavenie trvalo okolo jednej hodiny.

V pondelok večer súťaží ďalších sedem skupín. Ich jediným cieľom je získať tohtoročnú karnevalovú korunu víťaza.

Tanečníčky a tanečníci sa promenádovali buď v gigantických klobúkoch a miniatúrnych nič nezakrývajúcich bikinách alebo boli prezlečení za chrobáky, kvetiny, šejkov či centuriónov.

Každá súťažiaca tanečná škola má až 4000 členov, z ktorých minimálne 300 je vyzbrojených bubnami, ktoré nikdy neutíchnu.

Členovia škôl sa na karneval tvrdo pripravujú celý rok, cvičia svoje predstavenia a vyrábajú kostýmy. Všetky školy majú svojich fanúšikov na štýl futbalových klubov. Počas predstavení sú nimi dokonca aj povzbudzovaní.

Predstavitelia mesta odhadli, že karnevalu sa zúčastnilo 400 000 turistov, 80 000 z nich zo zahraničia. Mesto tak zarobilo 140 miliónov dolárov (4,5 miliardy korún).

Fotogaléria z karnevalu v Rio de Janeiro

debata chyba