Vedci zisťujú, či sa k nim dovolal ET

Nevysvetliteľný rádiový signál zo vzdialeného vesmíru zachytili teleskopy na Portoriku. Signál pochádza z februára 2003, keď teleskop v Arecibu na Portoriku najmenej dvakrát zachytil zvláštne signály. Vedci sa pokúsili tieto údaje znovu potvrdiť a analyzovať. Potvrdiť sa im podarilo len jeden signál, ktorý dokonca ešte zosilnel a zostal záhadou. Podľa vedcov môže byť za signálom doteraz neznámy astronomický jav alebo chyba teleskopu. Existuje aj vzrušujúca tretia možnosť, že signál vyslala mimozemská inteligencia.

03.09.2004 09:00
debata

Signál je najnádejnejším kandidátom na kontakt s inteligentnými mimozemšťanmi za šesť rokov trvania projektu SETI@home. Webové stranky SETI ponúkajú užívateľom stiahnuť si do počítača šetrič obrazovky, ktorý analyzuje informácie nazbierané teleskopmi SETI.

„Je to najzaujímavejší signál SETI@home,“ povedal astronóm Dan Werthimer z Kalifornskej univerzity v Berkeley, ktorý je tiež hlavným vedcom projektu.

Signál SHGb02+14a pochádza z jedného bodu medzi súhvezdiami Rýb a Barana. V okruhu 1000 svetelných rokov však v tej oblasti nie je žiadna hviezda alebo planetárny systém.

„Ak ho zaznamenajú ešte štyrikrát, päťkrát alebo šesťkrát, začne to byť naozaj vzrušujúce,“ povedala Jocelyn Bell Burnellová z univerzity v anglickom Bath, ktorej sa už v roku 1967 podarilo zachytiť signál, ktorý sa považoval za správu mimozemšťanov. Nakoniec sa však ukázalo, že to bolo prvé pozorovanie enegie pulzaru.

Nový signál je vysielaný na najbežnejšej frekvencii 1420 megahertzov, pri ktorej najbežnejší prvok vesmíru vodík prijíma a vysiela energiu. Je to podľa astronómov aj napravdepodobnejšia frekvencia, na ktorej by dali o sebe vedieť mimozemšťania.

debata chyba