Čokoláda lieči kašeľ

Vedci našli nový, veľmi účinný liek proti kašľu, ktorý je navyše príjemný na konzumáciu. Ide o teobromín, ktorý je hlavnou súčasťou čokolády. Účinok tejto látky v porovnaní s doteraz používaným kodeínom je trikrát vyšší. Okrem toho pacientom nehrozí toľko vedľajších účinkov. S objavom prišli vedci z Británie.

24.11.2004 09:17
debata

Britskí bádatelia zistili, že hlavná súčasť čokolády, teobromín, je veľmi účinný proti kašľu. Táto látka je o tretinu účinnejšia než kodeín, ktorý je štandardným prostriedkom proti kašľu. Okrem toho má teobromín podstatne menej vedľajších účinkov než kodeín, uvádzajú britskí vedci v správe zverejnenej v najnovšom čísle odborného časopisu Faseb.

Kodeín je odvodený od morfínu a vyskytuje sa v ópiu. Táto látka, ktorá sa považuje za návykovú, nielenže zmierňuje kašeľ, ale pôsobí proti bolestiam všeobecne. Dnes sa často používa v kombinácii s inými liekmi.

Teobromín patrí rovnako ako kodeín medzi alkaloidy, prírodné látky obsiahnuté v niektorých rastlinách. Je blízkym príbuzným kofeínu. Dráždi centrálny nervový systém, jeho účinok je však slabší než u väčšiny alkaloidov, vrátane kávy. Rozširuje cievy a pôsobí močopudne.

Na výskume s teobromínom ako prostriedkom proti kašľu sa zúčastnilo zatiaľ iba dvadsať osôb, ale pokus bol mimoriadne úspešný. Obzvlášť výrazne pôsobil na krvný obeh, ale aj na centrálnu nervovú sústavu. Zatiaľ čo kodeín nemôžu užívať ľudia, ktorí potrebujú zachovanú zvýšenú pozornosť napríklad pri šoférovaní vozidla alebo pri práci so strojmi, pretože kodeín negatívne ovplyvňuje schopnosť rýchlo reagovať, teobromín túto nevýhodu nemá.

debata chyba