NASA pošle ľudí na Mesiac

NASA odhalila plán cesty ľudskej posádky na Mesiac, ktorú za cieľ pre agentúru stanovil v minulom roku prezident George W. Bush. Aeronautická a vesmírna agentúra chce dostať ľudí Mesiac v roku 2018, teda takmer 50 rokov po vystúpení posádky Apolla 17 na prašný povrch prirodzenej družice Zeme.

20.09.2005 00:00
debata

Astronauti majú byť na Mesiaci celý týždeň a celý projekt má stáť sto miliárd dolárov. Už pred zverejnením plánu sa z amerického senátu valila kritika za mrhanie prostriedkami v čase nutnosti financovania vojny v Iraku a obnovu hurikánom zničených území.

„Boj o schválenie tohto návrhu bude ťažký. Prejde, len ak získa silnú podporu prezidenta,“ povedal pre Reuters senátor Bart Gordon. Úspech mesačnej misie by však otvoril NASA cestu na Mars.

Oproti misiám Apollo sa zmení hneď niekoľko vecí. Astronauti poletia na novej, modernej a hlavne bezpečnejšej rakete, ktorá bude pristávať pomocou vzduchového vankúša – airbagu a bude použiteľná niekoľkokrát po sebe. Po mesiaci sa budú pohybovať v autách a preskúmajú tak oveľa väčšie územie ako kozmonauti z Apolla. Jednou z ich hlavných úloh bude nájsť na póloch mesiaca zmrznutú vodu a na Mesiaci zanechať základné zariadenia a materiály, z ktorých by mala časom vzniknúť základňa podobná tým, čo dnes stoja v Antarktíde.

V rámci znižovania nákladov sa v projekte použijú niektoré zariadenia z vesmírnych raketoplánov Discovery, ktorých životnosť sa skončí v roku 2010. Pre úspech misie budú však nevyhnutné úplne nové technológie. Inteligentné zdravotnícke prístroje použiteľné aj na Mesiaci či zariadenia, ktoré dokážu z Mesiaca získať vodu, kyslík a palivo.

Celý vesmírny program je nesmierne drahý a uvedomuje si to aj šéf NASA Michael Griffin. Preto napríklad na vynesenie prieskumného vozidla pre astronautov použijú raketu Solid Rocket Booster, ktorá má za sebou 178 úspešných letov bez jediného zlyhania. Šetriť sa bude aj na iných projektoch, či už na vesmírnej stanici ISS alebo letoch raketoplánov. O prácu v NASA príde aspoň osemsto ľudí.

Všetky technológie vyvinuté na cestu na Mesiac nájdu uplatnenie aj na cestu na Mars. Jedným z najdôležitejších zariadení bude stroj schopný z atmosféry červenej planéty získať palivo potrebné na spiatočný let na Zem. Najvhodnejším palivom sa zatiaľ zdá byť kvapalná zmes kyslíka a metánu.

Predtým ako sa oba odvážne projekty uskutočnia, vyšlú ľudia na Mesiac posádky robotov, ktorými budú technológie testovať. Cesta na Mesiac trvá len tri dni, a tak všetky zariadenia musia byť stopercentne pripravené. Počas letu totiž nie je dostatok času ani priestoru na ich preprogramovanie či dokonca opravu.

debata chyba