Ficove obedy a vlaky zadarmo chce Kiska zmeniť

Predstavitelia strany Za ľudí predstavili svoj volebný program. Nazvali ho Mapa dobrých riešení. Strana bývalého prezidenta sa v posledných prieskumoch umiestňuje priemerne na treťom mieste.

09.01.2020 13:00 , aktualizované: 17:39
debata (678)

Nájomné byty, nové nemocnice aj obedy zadarmo pre tých, ktorí ich potrebujú. Strana Za ľudí predstavila volebný program, ktorý ponúka 900 riešení v 18-tich oblastiach. Podľa lídra Andreja Kisku je hlavným heslom do parlamentných volieb spravodlivosť. Dominovať by mala nielen v justícií, ale aj zdravotníctve, sociálnych veciach, školstve či samospráve. Pozrite si video TV Pravda, v ktorom Kiska hovorí aj o novom volebnom systéme, kde by jeden volebný obvod nahradil iný počet.

VIDEO: Komu by obedy zadarmo Andrej Kiska zrušil a komu nie? Bude mať strana Za ľudí peniaze na nájomné byty? Ktoré dane chcú zmeniť? Koľko volebných obvodov navrhuje Kiskova strana namiesto jedného?

Video

Opatrenia strana vyčíslila na 2 miliardy eur. Zdroje chce nájsť v efektívnejšom výbere daní, rušení daňových výnimiek či transparentnejších verejných nákupoch. Podobne chcú zdroje nájsť aj iné strany. Posledné vlády robili reformy za účelom lepšieho výberu daní či verejných obstarávaní, ale zdroje na podobnej úrovni, ako sľubuje Kiskova strana, to do štátnej kasy neprinieslo.

Volebný program strany Za ľudí je založený na téme spravodlivosti. Podpredsedníčka strany Veronika Remišová si totiž myslí, že medzi ľuďmi je obrovská túžba po spravodlivosti. Strana vo štvrtok predstavila svoj volebný program s názvom Mapa dobrých riešení. Podľa predsedu Za ľudí Andreja Kisku ponúka takmer 900 hmatateľných riešení v 18 oblastiach.

Remišová pripomenula, že spravodlivosť chcú dosiahnuť naprieč všetkými oblasťami. Presadzujú kvalitnú zdravotnú spravodlivosť dostupnú pre všetkých. Kiska dodal, že chcú začať budovať desať nových nemocníc. Spravodlivosť treba podľa Remišovej vniesť aj do školstva, dôchodkového systému alebo verejných obstarávaní. Vybudovať by chceli napríklad 20.000 nájomných bytov či zabezpečiť dôstojný život pre seniorov.

Spravodlivosť chce tiež strana dosiahnuť pri obsadzovaní riadiacich pozícií v štátnych podnikoch. „Chceme presadzovať odborníkov a nie politických ‚lokajov‘,“ dodala Remišová. Spomenula zároveň potrebu razantnej očisty polície od mafie a rôznych organizovaných skupín či posilnenie nezávislosti policajnej inšpekcie.

Predstavitelia strany chcú okrem iného zaviesť zmenu volebného systému, aby sa na Slovensku namiesto jedného volebného obvodu zaviedli štyri volebné obvody. Chcú tak zvýšiť „hlas a váhu hlasu prirodzených regiónov Slovenska v Národnej rade SR“.

Kiska pripomenul, že Slovensko nie je pravicové ani ľavicové, zároveň nie je konzervatívne ani liberálne, avšak program strany Za ľudí obsahuje prvky zo všetkých týchto smerov.

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára 2020, kandiduje v nich 25 politických subjektov. Voľby do Národnej rady SR budú stáť viac ako 12,6 milióna eur. Na Slovensku sú viac ako štyri milióny oprávnených voličov.

678 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #parlamentné voľby 2020 #Za ľudí