Hlas a Dobrá voľba podpísali dohodu o spájaní sa. Pellegrini navrhne doplniť Druckera do predsedníctva

Strana Dobrá voľba sa spája s Hlasom. Na kandidátke Hlasu budú ľudia z Dobrej voľby, pričom strana postupne zanikne a bude vymazaná z registra politických strán. Lídri strán Peter Pellegrini (Hlas) a Tomáš Drucker (Dobrá voľba) v piatok na tlačovej konferencii podpísali spoločnú dohodu, ktorú budú ešte ratifikovať snemy oboch strán.

28.04.2023 11:10 , aktualizované: 15:36
HLAS, Pellegrini, Tomáš Drucker, Foto: ,
Mimoparlamentné strany Hlas a Dobrá voľba podpísali dohodu o spájaní sa. Informovali o tom predsedova strán Peter Pellegrini a Tomáš Drucker. 28.4.2023
debata (3)

„Ľudia z Dobrej voľby sa stanú integrálnou súčasťou strany Hlas bez toho, aby sa v strane vytvárali nejaké platformy alebo aby niekto len zneužil situáciu, že svoju stranu len prevezie na chrbte inej politickej strany tak, ako to robí kadejaké OKS a mini strany, ktoré sa niekde len primocú, priviažu a nechajú sa vytiahnuť do parlamentu,“ povedal Pellegrini. Zároveň dodal, že na sneme Hlasu navrhne doplniť Druckera do predsedníctva Hlasu, čím mu bude automaticky prislúchať aj významné miesto na kandidátke.

VIDEO: Pellegrini pre Pravdu: Danka sa budem pýtať na útoky.
Video

Ako informoval Drucker, predsedníctvo Dobrej voľby jednomyseľne schválilo dohodu o spojení a na sneme navrhne, aby sa strana zlúčila s Hlasom. Dobrá voľba môže podľa jeho slov prispieť desiatimi percentami na volebnú kampaň Hlasu. Zdôraznil, že Slovensko súrne potrebuje kompetentnú a príčetnú vládu a treba ukázať občanom, ktorí stratili dôveru v štát, že sa to dá robiť aj inak.

„Ja som možno viac ten technokratický typ, pán predseda Pellegrini je tým prirodzeným lídrom, ktorý dokáže na seba naviazať masy. Ja si myslím, že toto spojenie môže veľmi dobre fungovať,“ povedal Drucker, ktorý je presvedčený, že s Hlasom sa v programových otázkach zhodujú. Hlas nie je podľa jeho slov Smer 2. „Svet nám uniká, ja to vidím v Anglicku, že budeme jedna z najchudobnejších krajín, ak nezačneme poctivo pracovať. Potrebujeme poctivú správu vecí verejných,“ zdôraznil.

pellegrini, drucker Čítajte viac Dobrá voľba pomôže Pellegrinimu skôr finančne, než voličmi. Odlíšia ho Druckerovi ľudia od Smeru?

Pellegrini poznamenal, že s Druckerom a jeho kolegami by sa spojili, aj keby Dobrá voľba nemala na účte žiadne peniaze, pretože „tu ide o snahu ponúknuť ešte kvalitnejší program". Zároveň poukázal na to, že na Slovensku je v porovnaní s vyspelým svetom asi rekordný počet strán na počet obyvateľov, je ich okolo stovky a stále vznikajú nové. Strany z pravého spektra deklarujú podľa neho síce spájanie, ale v realite sa „drobia ako omrvinky zo suchého rožka". Dodal, že týmto zlúčením chcú ukázať, ako sa to má robiť, keď sa chcú spojiť dve politické strany slušne a na odbornom princípe.

Drucker aj Pellegrini sa zhodli, že ambíciou Hlasu je vyhrať parlamentné voľby. „Budeme bojovať za čo najväčšiu priazeň ľudí. Budeme mať a máme ambíciu vyhrať parlamentné voľby, aby sme mohli my rozhodnúť, aká vláda bude riadiť krajinu,“ dodal Pellegrini.

Tomáš Drucker, Peter Pellegrini Čítajte viac Dobrá voľba zaniká. Poslanci vstupujú do Hlasu, Drucker bude na popredných miestach

Hlas podľa jeho slov pokračuje aj v „spájaní sa s ľuďmi“. Informoval, že celospoločenskú dohodu podpísali so zástupcami slovenskej samosprávy a s predstaviteľmi seniorov. „Intenzívne rokujeme s predstaviteľmi zamestnávateľov, zamestnancov aj ďalších reprezentatívnych skupín v rámci Slovenska, ktorí by mohli a mali byť našimi prirodzenými spojencami v snahe vyviesť Slovensko z marazmu a krízy,“ uzavrel.

Matovič: Kšeftár Drucker vstupuje do ružového Smeru

Predseda hnutia OĽANO Igor Matovič komentoval zlúčenie Hlasu a Dobrej voľby so slovami, že vstup „pokútneho pozemkového kšeftára Druckera do ružového Smeru“ len dokresľuje charakter Pellegriniho strany. „Verím, že stranám PS, KDH a SaS sa po dnešku konečne otvoria oči a vylúčia akúkoľvek spoluprácu s Pellegriniho Hlasom, ktorý je len premaľovanou časťou strany Smer, ktorá zo Slovenska urobila mafiánsky štát,“ vyhlásil.

Strana Smer sa ohradila voči tomu, že ju Pellegrini považuje za súpera. „Súperom, ktorého treba poraziť, je súčasná pravicová vláda, ktorá priviedla Slovensko za posledné roky do nešťastia,“ uviedol hovorca strany Ján Mažgút. Hlas predstavuje podľa neho pre Smer stranu, v spolupráci s ktorou má záujem ponúknuť Slovensku zmysluplnú sociálno-demokratickú alternatívu.

Peter Pellegrini Čítajte viac Pellegrini pre Pravdu: Danka sa budem pýtať aj na útoky, dôvod na dohodu pred voľbami nevidím
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlas #Peter Pellegrini #Tomáš Drucker #Dobrá voľba #predčasné voľby 2023