V Trenčianskom kraji prieskum favorizuje terajšieho župana Bašku

Ak by sa voľby predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja konali koncom septembra, zvíťazil by v nich terajší župan Jaroslav Baška pred primátorom Trenčianskych Teplíc Štefanom Škultétym a poslankyňou NR SR Renátou Kaščákovou. Vyplýva to z prieskumu Agentúry MVK na vzorke 636 respondentov. Agentúre SITA jeho výsledky poskytol Pavel Haulík z MVK.

09.10.2017 13:30
Jaroslav Baška Foto:
Súčasný predseda Trančianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška (Smer).
debata (2)

Pri otázke Ak by sa voľby predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja konali dnes, ktorému kandidátovi by ste dali svoj hlas? získal najväčšiu podporu Jaroslav Baška (40,6 %), s odstupom nasledoval Štefan Škultéty (19,1 %) a Renáta Kaščáková (13,2 %). Podpora ostatných kandidátov neprekročila päť percent. Spomedzi respondentov, ktorí uvažujú o účasti vo voľbách, si 19,3 % nevedelo vybrať žiadneho kandidáta.

Za najväčšie problémy kraja respondenti označili dostupnosť a kvalitu zdravotníckych zariadení (74,6 %), kvalitu a priepustnosť cestnej siete (54,8 %) a dostupnosť a kvalitu zariadení sociálnej starostlivosti, pričom každý z opýtaných mohol uviesť tri najzávažnejšie problémy.

Anketári sa ľudí pýtali aj na ich informovanosť o práci zastupiteľstva a predsedu TSK. Až 61,1 percenta priznalo, že nemajú žiadne informácie alebo sú len veľmi slabo informovaní. Čiastočnú informovanosť uviedlo 30,3 % respondentov a za pomerne alebo veľmi dobre informovaných sa pokladalo 8,6 % účastníkov prieskumu.

Anketárov tiež zaujímalo, ako by respondenti charakterizovali svoj záujem spoznať prácu samosprávnych orgánov TSK. Len 15,8 % opýtaných uviedlo, že ich to zaujíma, 36,9 % malo o problematiku čiastočný záujem, no až 47,3 % respondentov sa o prácu krajskej samosprávy vôbec nezaujíma, resp. zaujíma len veľmi málo.

Agentúra MVK uskutočnila prieskum názorov obyvateľov Trenčianskeho samosprávneho kraja na blížiace sa regionálne voľby v dňoch 21. až 26. septembra. Výskumnú vzorku tvorilo 636 respondentov a bola reprezentatívna pre dospelú populáciu kraja z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania a veľkostných kategórií sídiel. Prieskum uskutočnili technikou rozhovoru prostredníctvom anketárskej siete.

O hlasy voličov sa v sobotu 4. novembra budú uchádzať terajší predseda Jaroslav Baška (Smer-SD, SNS, Most-Híd, Strana zelených), právnička Petra Hajšelová (Sme rodina-Boris Kollár), poslankyňa Národnej rady SR Renáta Kaščáková (Sloboda a Solidarita, OĽaNO, KDH, OKS, NOVA, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska), ochranárka Nora Pániková (Strana zelených Slovenska), primátor Trenčianskych Teplíc Štefan Škultéty (NEKA), podnikateľ Igor Valko (Nový parlament) a doktorand Ferdinand Vavrík (NEKA).

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Trenčiansky samosprávny kraj #Jaroslav Baška #agentúra MVK