V Tatrách volil ako prvý primátor, pridali sa aj turisti

Voľby do samosprávnych krajov vo Vysokých Tatrách prebiehali dopoludnia bez akýchkoľvek komplikácií.

04.11.2017 12:21
debata

Do volebných miestností smerovali od rána najmä ľudia nad päťdesiať rokov. Mnohí z nich boli oblečení športovo a volebný akt spojili s vychádzkou po slnkom zaliatej tatranskej prírode, alebo turistikou. Volebné komisie očakávali, že ľudia budú do volebných miestnosí chodiť priebežne počas celého dňa.

Mesto Vysoké Tatry sa skladá z pätnástich miestnych častí. Sú nimi Dolný, Horný a Nový Smokovec, Kežmarské Žľaby, Nová Polianka, Podbanské, Starý Smokovec, Štrbské Pleso, Tatranská Kotlina, Tatranská Lesná, Tatranská Lomnica, Tatranská Polianka, Tatranské Matliare, Tatranské Zruby a Vyšné Hágy. Nevolí sa v každej z pätnástich častí, vo Vysokých Tatrách môžu voliči využívať šesť volebných miestností v šiestich okrskoch.

Senior Štefan Gállik povedal, že nevynecháva... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
volby, volby do vuc Senior Štefan Gállik povedal, že nevynecháva žiadne voľby. Teraz prišiel do volebnej miestnosti ešte predpoludním.

Volebný okrsok č. 1 je vo Vyšných Hágoch v prvej triede základnej školy.Volia tam obyvatelia s trvalým pobytom vo Vyšných Hágoch, Štrbskom Plese a Podbanskom. Okrskom č. 2 má sídlo v Tatranskej Polianke, v Sanatóriu Dr. Guhra. Okrem miestnych z Tatranskej Polianky tam volia aj obyvatelia Novej Polianky.

Okrsom č. 3. sídli v zasadačke Metstského úradu v Starom Smokovci. Okrem ľudí zo Starého Smokovca tam volia aj obyvatelia z Horného a Nového Smokovca a Tatranských Zrubov. Okrsok č. 4 má sídlo v Dolnom Smokovci, okrsok č. 5 v Tatranskej Lomnici, no volia v ňom aj obyvatelia Tatranskej Lesnej, Tatranských Matliarov a Kežmarských Žľabov. Posledný okrsok je v Tatranskej Kotline.

Volebná komisia v Starom Smokovci. Za prvé... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
volby, komisia, vysoke tatry Volebná komisia v Starom Smokovci. Za prvé štyri hodiny tam prišlo voliť šesťdesiať ľudí.

Podľa informácií prednostu Mestského úradu vo Vysokých Tatrách Eugena Knoteka môžu využiť volebné právo vo všetkých šiestich volebných okrskoch dohromady 3434 zapísaných voličov. Pri posledných župných voľbách využilo túto možnosť celkom 18,59 percent oprávnených voličov.

Predseda volebnej komisie v okrsku č. 3 v budove mestského úradu Jozef Pavlík povedal, že u nich je zapísanách 720 oprávnených voličov. „Za prvé štyri hodiny volieb využilo túto možnosť okolo 60 ľudí, čo je v našom okrsku asi osempercentná účasť. Prvým voličov, ktorý odvolil hneď po siedmej hodine ráno bol primátor mesta Ján Mokoš,“ prezradil Pavlík.

Viecerí voliči prišli do volebnej miestnosti aj s turistickými batohmi a po odvolení sa vydali na túru. Vo Vysokých Tatrách je slnečné počasie, čo láka ľudí do prírody a viacerí tak dneska aj urobili.

Využiť svoje volebné právo prišla do volebnej miestnosti na mestskom úrade aj pani Lena Maťašáková z Tatranských Zrubov. Prezradila, že voliť chodí pravidelne. „Dnes som prišla k volebnej urne s nádejou, že sa po týchto voľbách niečo zmení a že po nich nebudú vo funkciách tí istí ľudia ako doposiaľ. Prišla som, lebo chcem zmenu,“ zdôraznila.

Do volebnej miestnosti prišiel aj 76 ročný Štefan Gállik z Nového Smokovca. Zdôraznil, že to považuje za svoju občiansku povinnosť. Na otázku, či nemal problém s výberom kandidátov priznal, že áno a pri niektorých menách sa musel tuho rozhodovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #voľby do VÚC #voľby do VÚC 2017