Lunter: Banskobystrický kraj by mal byť príkladom pre Slovensko

Banskobystrická župa sa po štyroch rokoch zbavila extrémistického puncu. V meste Slovenského národného povstania, kde v minulých župných voľbách zvíťazil Marian Kotleba, ktorý Povstanie popieral, sa na čelo kraja dostal demokratický kandidát, podnikateľ, nezávislý Ján Lunter, podporovaný naprieč celým politickým spektrom.

05.11.2017 04:31
Lunter Foto: ,
Ján Lunter, nový župan v banskobystrickom kraji.
debata (88)

S výrazným odstupom porazil populistického exrémistu aj vďaka tomu, že sa zjednotili demokratické sily a v jeho prospech odstúpili dvaja z najväčších konkurentov Martin Klus (SaS, OĽANO, NOVA, KDH,OKS) a Stanislav Mičev (nezávislý).

Vyhrali ste s vysokým náskokom. Čo na to hovoríte?

S tým som nerátal. Prieskumy boli, aké boli, ale realita je len to, čo sa vo voľbách udialo.

Ste zvolený na päť rokov. Ako by mala podľa vašich predstáv župa fungovať?

Chcem, aby náš kraj bol aktívny. S nádejou v zmenu k lepšiemu prišli domov voliť aj ľudia, ktorí pracujú v zahraničí. Som tomu veľmi rád a potešilo by ma, keby sa vrátili domov a zúročili skúsenosti, ktoré vonku nadobudli. Pre lepší kraj, aby sa nám tu dobre žilo. Keď tu naši predkovia dokázali žiť, verím, že aj počas nasledujúcich piatich rokov prispejem k tomu, aby tu bolo viac práce, aby sa nám tu dobre žilo a mladí sa vracali domov. Aby sme všetci boli hrdí na región, v ktorom žijeme.

Čo bolo pre vás najťažšie?

Najťažšia bola kampaň a samotné rozhodnutie. Boli to pekné chvíle, užil som si veľmi veľa folkóru, na druhej strane, boli to aj chvíle, keď som vnímal, ako ťažko sa v našom regióne žije. Tá ťažoba ma tlačí a musíme urobiť zásadné zmeny.

Ako hodnotíte predvolebnú kampaň vašich oponentov? V prípade Banskobystrického kraja išlo najmä o extrémistu a doterajšieho župana Kotlebu.

Bola veľmi zničujúca. Išlo to najmä cez facebook. Manželke som hovoril, že mi zrejme nájdu nejaké aj nemanželské deti. To mi nenašli. Niektoré správy dokonca tvrdili, že som opustil manželku s mojimi šestimi deťmi. Z toho som bol prekvapený, pretože asi mám dvanásť detí a ani o tom neviem.

Aké budú prvé kroky, ktoré ako nový predseda Banskobystrického samosprávneho kraja plánujete urobiť?

Prvé, čo urobím, pootváram dvere a poriadne vyvetrám. Za veľmi dôležité považujem, aby sme sa znova prihlásili k Európskej únii a vztýčime jej vlajku na budove Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorá na ňom za vládnutia doterajšieho župana nebola. My patríme do Európy a nechceme z nej odísť.

Dôležité bude aj zloženie poslaneckého zboru.

Verím tomu, že aj tí, čo budú z iných zoskupení, budú spolupracovať pre dobrú budúcnosť nášho kraja.

Na vašom víťazstve má nepochybne svoj veľký podiel aj to, že došlo k zjednoteniu demokratických kandidátov.

Chcem sa poďakovať všetkým, čo podporili moju kampaň. Kampaň, ktorá dala jasne najavo aj celému Slovensku, že veci sa dajú meniť, že sa vieme zjednotiť. Veľké ďakujem patrí Martinovi Klusovi a Stanovi Mičevovi, ktorí odstúpili v môj prospech. Dohodli sme sa a ukázali sme, že dohoda je najlepšia cesta. Viem, že sa na Banskobystrický kraj pozeralo celé Slovensko. Naše riešenie môže pomôcť celej krajine. Vyzývam politikov, aby nasledovali náš príklad v prospech všetkých občanov. Zvíťazili sme a ukázali, ako sa to dá.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Lunter #voľby do VÚC 2017