SMK bola vo voľbách opäť úspešnejšia

V župných voľbách si opäť preverili svoje sily dve maďarské strany. Kým Most-Híd skôr boduje v parlamentných voľbách, Strane maďarskej komunity (SMK) sa darí viac v regiónoch. Tento trend sa potvrdil aj teraz. SMK získala 33 poslancov, Most-Híd desať.

06.11.2017 14:00
bilboard SMK Foto: ,
SMK získala v krajských zastupiteľstvách spolu 33 mandátov. Na snímke bilbord strany z predvolebnej kampane.
debata (7)

Most-Híd bude mať v nových regionálnych parlamentoch o jedného poslanca viac ako doteraz. Stratil síce dvoch ľudí v Trnavskom kraji, naopak, štyroch získal v Košickom. „V Trnave to vyhodnotíme. Vyskúšali sme tam mladých ľudí, ktorí zatiaľ nekandidovali v žiadnych voľbách. Treba sa poučiť, ideme ďalej,“ povedal šéf strany Béla Bugár. Upozornil tiež, že tam, kde išla vládna trojkoalícia spolu, bola úspešná.

Počty mandátov – Most-Híd

Kraj rok 2017 rok 2013
Bratislavský 1 2
Trnavský 1 3
Trenčiansky 0 0
Nitriansky 1 1
Žilinský 0 0
Banskobystrický 1 0
Prešovský 0 1
Spolu 10 9

SMK v porovnaní s minulými voľbami prišla o šesť mandátov, po tri stratila v Košickom a v Nitrianskom kraji, jeden v Bratislavskom, pribudlo jej však jedno zastupiteľské kreslo v Trnavskom kraji.

„Naši kandidáti sa postavili pred voličov s tým, že ich cieľom je konať v prospech dosahovania výsledkov,“ reagovala SMK s tým, že hospodársky rast regiónov, obnova ciest, investície, rozvoj zdravotníctva a sociálnych služieb, pestovanie kultúry, to všetko je v rukách zastupiteľstiev. Strana pripomenula, že južné okresy sú v mnohom ohľade v horšej situácii ako väčšina okresov na Slovensku. V nastávajúcich piatich rokoch chce tento trend obrátiť.

Počty mandátov – Strana maďarskej komunity (SMK)

Kraj rok 2017 rok 2013
Bratislavský 3 4
Trnavský 13 12
Trenčiansky 0 0
Nitriansky 11 14  
Žilinský 0 0
Banskobystrický 5 5
Prešovský 0 0
Košický 1 4
Spolu 33 39

Politológ Tomáš Koziak si myslí, že regionálne voľby sú predovšetkým oveľa viac o kvalite osôb než o konkrétnej politickej značke. „Sú o riešení konkrétnych problémov a o tom, ako jednotliví kandidáti dokážu prezentovať svoj názor na riešenie konkrétnych problémov, respektíve do akej miery sú pozitívne známi v konkrétnom regióne,“ povedal Koziak s tým, že SMK to zrejme robí lepšie než Most-Híd.

Stratu šiestich mandátov SMK politológ nevníma tragicky. „Keď si uvedomíme, aká bola účasť, a o tom, či sa človek dostane alebo nedostane do župného parlamentu rozhodovalo rádovo niekoľko stoviek ľudí, tak to až taký prepad nie je,“ povedal Koziak. Podobne je to aj s Mostom-Híd, ktorému pribudol jeden mandát.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #SMK #voľby do VÚC