Politika je naďalej vecou mužov

Politika na Slovensku zostáva pod kontrolou mužov. Ženy púšťajú do popredia len neochotne, často až keď majú za nich "vyžehliť" stranícky škandál. Na kandidátkach politických strán do júnových parlamentných volieb je dokonca menej žien ako pred štyrmi rokmi.

10.04.2010 09:12
Radičová Foto:
Jedinou stranou, ktorú povedie do volieb žena, je SDKÚ. Aj tú "vykopol" do pozície lídra stranícky škandál.
debata

Bugárov Most-Híd nemá v prvej desiatke žiadnu ženu. Smer zachraňuje na desiatom mieste Viera Tomanová. HZDS aj SaS majú v prvej desiatke jednu ženu – na štvrtom mieste, SNS na druhom svoju podpredsedníčku Annu Belousovovú. SMK a SDKÚ majú po dve.

Najpriateľskejšia k ženám je pravicová SDKÚ a ponúka aj najkvalitnejšie volené zástupkyne občanov. Najväčším sklamaním je Smer, pre ktorý by mala byť agenda rovnosti dominantná. Práve sociálni demokrati vtiahli ženy na Západe do politiky, a to aj cez sporné kvóty.

„Je to katastrofa. Kandidátka Smeru je z pohľadu rodovej rovnosti výsmechom. Prvá žena je na desiatom mieste – to je pre modernú sociálnu demokraciu nemysliteľné,“ hovorí Oľga Pietruchová zo Ženskej loby Slovenska. Sama kandidovala do Európskeho parlamentu ako nezávislá na kandidátke Strany zelených. „V západných krajinách by si žiadna politická strana, možno okrem extrémistických, nedovolila ísť s prvou ženou na desiatom mieste. Demokracia je o zastúpení širokých vrstiev obyvateľstva a ženy tvoria polovicu populácie,“ pripomína.

„Slovenské politické strany sú vlastne ekonomické kluby. Sú to záujmové kluby na presadzovanie svojich ekonomických záujmov. Ženy sa tam dostanú vtedy, keď sa dostatočný počet mužov skompromituje,“ myslí si Pietruchová.

Príbeh Ivety Radičovej, jedinej ženy na čele straníckych kandidátok, pripomína nástup nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Mužov prevalcovala až vtedy, keď silného Helmuta Kohla na čele strany potopil škandál s financovaním a čiernymi fondmi CDU/CSU. Radičová sa na čelo kandidátky dostala tiež po tom, čo pochybné financovanie strany donútilo Mikuláša Dzurindu, aby sa stiahol. Už 12. júna sa ukáže, či bude Ivetin príbeh podobne úspešný ako Angelin.

,Hovorí sa, že ženy nechcú ísť do politiky. Chýba však motivácia a služby, ktoré by im umožnili byť dobrou političkou aj dobrou matkou či opatrovateľkou starnúcich rodičov. Riešením nie je len reštrikcia, ako sú kvóty pre počet žien v politike, ale aj motivačné opatrenia. Severanky napríklad majú väčší príspevok ako muži poslanci, aby mohli zabezpečiť starostlivosť o deti. Služby starostlivosti o deti či starších členov domácnosti sú oproti Slovensku na neporovnateľnej úrovni. „Problémom je, že stále nechápeme demokraciu ako službu občanom,“ hovorí Pietruchová.

Napriek všetkému sa však zdá, že mužský princíp v slovenskej spoločnosti sa generačnou výmenou oslabuje, volič už nežiada tvrdú chlapskú ruku tak ako pred desiatimi rokmi. Ženy sa môžu prekrúžkovať preferenčnými hlasmi na popredné miesta. To sa v ostatných voľbách podarilo Radičovej, keď predbehla predsedu Dzurindu aj mediálne výrazného Ivana Mikloša a dostala najviac hlasov. Skokankou volieb 2006 bola v SDKÚ Magdaléna Vášáryová – voliči ju posunuli zo 14. miesta na piate. Márii Sabolovej z KDH sa podarilo rozdeliť absolutórium mužov v prvej štrnástke kandidátky. Z 19. miesta ju priazeň voličov dostala na 5. miesto. V HZDS prekvapila Katarína Tóthová – z tridsiateho ju hlasy voličov vyniesli na piate miesto.

Politológ László Öllös je presvedčený, že razantnejší vstup žien do verejného života by spoločnosti prospel, hoci aj povinnými kvótami pre kandidačné listiny do volieb. Pomohlo by, keby sa začala aspoň diskusia. „Začalo by sa diskutovať o tom, že inakosť je cenná vec. V modernej spoločnosti to, že ten iný človek je iný, je pre mňa lepšie, ako keby bol taký istý ako ja, alebo keby bol natoľko taký istý, že by bol pod mojou mocou, mojím vplyvom.“

Prečo je na Slovensku odpor k ženám v politike, vo vedúcich funkciách, vo verejnej správe stále pomerne silný? „Reminiscencie podobnosti z 20. storočia, z komunizmu a fašizmu, tu ešte stále žijú – že vtedy sa môžem cítiť bezpečne, keď ostatní sú takí istí ako ja. Dynamiku moderným spoločnostiam dáva však práve rôznorodosť. A schopnosť rozdielnych jedincov spolupracovať,“ dodáva Öllös, ktorý na univerzite v Nitre prednáša aj o feminizme.

Nádeje na väčšie zapojenie žien tieto voľby nedávajú. Azda nám cestu k tolerancii a rovnoprávnemu rešpektu mužov a žien zanedlho ukážu naše deti, dospievajúce na školách, brigádach či zamestnaniach v krajinách vyspelých demokracií a spojené cez svoj Facebook a Twitter s kamarátmi z celého sveta.

debata chyba