Program Smeru robili ľudia na Úrade vlády

Zneužiť kapacity štátnej správy je pre politickú stranu veľmi pohodlné a žiadna sa tomu zatiaľ nedokázala ubrániť. Robert Fico to znovu potvrdil pri práci na straníckom dokumente Programové zameranie strany na roky 2010 až 2014, ktorý pripravovali ľudia na Úrade vlády. Dokazuje to samotný dokument, ktorý má Smer na svojej internetovej stránke.

23.04.2010 05:00
debata (108)

Pri kliknutí na položku „vlastnosti“ dokumentu sa ukáže, kto ho písal a v akej spoločnosti bol vytvorený. Kým napríklad pri stanovách strany tam figuruje Smer, pri Programovom zameraní Smeru je ako „spoločnosť“ uvedené „uvsr“, teda Úrad vlády Slovenskej republiky. Autorka s menom Slobodníková v zozname pracovníkov úradu nie je. Tridsaťosemstranový dokument však skontrolovala osoba s menom Falťanová. Tá je ako riaditeľka kancelárie poradcov premiéra zamestnankyňou Úradu vlády.

Dokument Programové zameranie strany na roky... Foto: strana-smer.sk
Programové zameranie strany Smer Dokument Programové zameranie strany na roky 2010 až 2014 pripravovali ľudia na Úrade vlády. Dokazuje to samotný dokument, ktorý má strana Smer na svojej internetovej stránke.

Smer ani Úrad vlády sa k celej veci nevyjadrili, na otázky Pravdy neodpovedali.

„To je úplne nehorázne,“ komentoval využitie Úradu vlády pre stranu Smer politológ Miroslav Kusý. Napísať Programové zameranie strany na vláde s využitím jej techniky a zamestnanca považuje za jednoznačné zneužitie úradu, ktorý má Smer v rukách. „Nemá ho však v rukách ako stranícky aparát,“ pripomína.

Robert Fico za posledný polrok zvolával na Úrade vlády tlačové besedy, často sprevádzaný mlčiacimi podpredsedami strany. Na nich napríklad odhaľoval financovanie SDKÚ, obviňoval opozíciu SDKÚ a SMK z protislovenskej politiky pri vypočúvaní slovenského kandidáta do Európskej komisie či varoval pred nástupom pravice po voľbách.

Okrem toho spája aj stranícku kampaň s činnosťou vlády, keď v regiónoch otvára ihriská predpoludním ako predseda vlády, o pár hodín ako šéf najsilnejšej strany. Dnes takto ako premiér otvorí ihrisko v Krásnom Brode a neskôr v obci Habura, kde si aj zahrá futbal z titulu štátnej funkcie. Medzitým stihne v Medzilaborciach stranícky míting, kde bude aj s ostatnými funkcionármi Smeru – Pavlom Paškom, Robertom Kaliňákom, Dušanom Čaplovičom, Ľubomírom Jahnátkom a Jaroslavom Baškom.

Na Úrade vlády sa stretáva aj Koaličná rada, ktorá nie je žiadnym orgánom štátu.

„Nemyslím si, že je to v poriadku. Druhá vec je, že to v slovenských pomeroch nie je nič nové,“ hovorí politológ Juraj Marušiak. Tri hlavné strany, ktoré vládli po roku 1993, boli koncipované na Úrade vlády. Je to problém systému a politickej kultúry." Splývanie najsilnejších strán so štátom pretrváva aj 20 rokov po páde režimu jednej strany a vlády. „Tejto tradície sme sa nedokázali vzdať,“ dodáva Marušiak.

108 debata chyba