Protirómsku kampaň SNS preveruje prokuratúra

Protirómsku kampaň SNS rieši prokuratúra. Na základe článkov v tlači posudzuje, či bilbord s tetovaným Rómom pred kuchynskou linkou a nápisom "Aby sme nekŕmili tých, čo nechcú pracovať", nepodnecuje k rasovej neznášanlivosti. Hovorkyňa generálnej prokurátorky Jana Tökölyová povedala, že na políciu sa prípad môže dostať asi v piatok.

05.05.2010 19:27
bilbord SNS Foto:
Aktivista Alojz Hlina pri bilborde na bratislavských Nivách počas verejnej prezentácie 'Ako sa ma zachovat občan, keď uvidí veľkoplošný púťač s rasistickým motívom'. Bilbordy, na ktorých je fotografia potetovaného Róma s odhalenou hruďou a text 'Aby sme nekŕmili tých, čo nechcú pracovať', v rámci volebnej kampane nechala vylepiť SNS.
debata (227)

Kampaň pobúrila aj mimovládne organizácie. Ľudia proti rasizmu s Nadáciou M. Šimečku pripravujú na SNS trestné oznámenie za šírenie rasizmu. „Určite ho podáme tento týždeň,“ povedala právnička Irena Bihariová. Nevylúčila, že sa pripoja aj ďalšie mimovládne organizácie. Podľa právničky združenia Občan a demokracia Janky Debrecéniovej bilbord napĺňa aj ďalší trestný čin – hanobenie rasy.

Politické strany sa od SNS zatiaľ s výnimkou maďarských jednoznačne nedištancovali. Politológa Samuela Abraháma mlčanie neprekvapilo. „Prečo by sa dištancovali? Všetci máme predsudky voči Rómom, osemdesiatim percentám populácie hovorí SNS z duše.“

Šéf agentúry Donar Fedor Flašík, ktorý má s národne orientovanou kampaňou skúsenosti z minulosti, hovorí, že to, čo robí SNS, je priam mobilizácia. „Dnes možno ani nevieme doceniť, ako táto nenávistná kampaň poškodí Slovensko. Je nepredstaviteľné, že by sa podobný bilbord objavil v americkej kampani – Afroameričan a pod ním nápis: Aby sme nekŕmili tých, čo nechcú pracovať. To by už horeli Spojené štáty,“ poznamenal.

Kampaň SNS je obzvlášť nebezpečná v čase hospodárskej krízy, keď v Európe eskaluje napätie. „SNS sa uchyľuje k oživovaniu starých archetypov z obdobia nástupu nacizmu v Európe,“ vraví politológ Michal Horský.

„Je to úplne zlé. Chcú prekryť všetky problémy, ktoré mali na ministerstvách. Stavili na najnižšie pudy. To je presne Jobbik,“ hovorí o kampani SNS Pavel Hapák z časopisu pre reklamu a marketing Stratégie. Bilbordové agentúry by si podľa neho mali uvedomiť, že sú zodpovedné za to, čo sa objaví na ich plochách, rovnako ako médiá zodpovedajú za inzeráty, ktoré zverejnia.

V stredu sa v tlači objavil ďalší inzerát SNS, oživujúci strach a násilie. Vystrašené modrooké blonďavé dieťa chránené rukou vojaka a text aj s vetou: „Slováci, strážme si Slovensko! Inak oň môžeme prísť.“ Armáda v tejto súvislosti uviedla, že nekomentuje kampaň politických strán.

EuroAWK zastavila kampaň SNS. Róma prelepila modrou

Presne 24 hodín vydržala protirómska kampaň SNS na bilbordoch agentúry euroAWK. Vylepili ich v utorok popoludní, v stredu ich po porade vedenia začali prelepovať modrou plochou. Agentúra zároveň zastavila celú kampaň SNS, kým neposúdi jej obsah.

EuroAWK vyjadrila poľutovanie, že vylepila plagáty, evokujúce rasovú neznášanlivosť. „Od takéhoto spôsobu vedenia kampane sa zásadne dištancujeme,“ uviedla vo vyhlásení, podpísanom nemeckou šéfkou spoločnosti aj konzultantkou, ktorú si v stredu najali na riešenie krízovej situácie. Bilbordov s Rómom mali po Slovensku 29, dolepiť sa malo ďalších 25.

Prelepenie bilbordov jednou agentúrou neznamená, že kampaň z ulíc zmizla. Rovnaké plagáty vylepujú aj ďalšie štyri spoločnosti. Bilbordy si neobjednávala len SNS, ale robili to pre ňu aj dve agentúry.

Ak by prokuratúra a polícia posúdili plagát s Rómom ako trestný čin, nemusia mať problém len v SNS. Právnička združenia Občan a demokracia Janka Debrecéniová pripomína, že trestnoprávnu zodpovednosť majú všetky osoby, ktoré sa zúčastňujú na trestnom čine.

227 debata chyba