SDKÚ chce vládu s SMK, tvrdil Fico. Radičová: So SNS to tiež nie je terno

Premiér Robert Fico obvinil Ivetu Radičovú z SDKÚ, že si necháva otvorené dvere pre spoluprácu s SMK. Aj preto podľa neho najsilnejšia opozičná strana nehlasovala za zákon o strate slovenského občianstva v prípade nadobudnutia iného.

30.05.2010 13:27
Iveta Radičová Foto:
Líderka SDKÚ-DS Iveta Radičová prišla do Slovenskej televízie na duel s lídrom Smeru Robertom Ficom.
debata (384)

„Čerta s nimi nechcete ísť do vlády,“ povedal Fico na margo Radičovej slov o tom, že s SMK bude spolupracovať iba v prípade, že nepožiadajú o maďarské občianstvo. SDKÚ bude od SMK po voľbách žiadať garanciu, naznačila Radičová.

„Osem rokov ste vládli s SMK a dotiahli ste to tak ďaleko, že dnes veľa občanov Slovenska ani neovláda štátny jazyk. SMK je dnes predĺžená ruka Fideszu, dokonca ste prijali Orbánovu podporu pri kandidatúre na funkciu prezidenta,“ kritizoval líderku SDKÚ Fico. „Vládnuť s človekom, ktorý každú chvíľu chodí na tanku do Budapešti, tiež nie je veľké terno,“ odpovedala Radičová.

Premiér zopakoval, že ak sa maďarskí poslanci rozhodnú prijať iné občianstvo, prídu o mandát. Je tiež presvedčený, že Maďari žijúci na Slovensku oň žiadať nebudú. „Sociálno-ekonomická situácia v Budapešti je oveľa horšia ako u nás a teda nemajú na to dôvod,“ myslí si Fico. Radičová je naopak presvedčená, že Slovensko prijatím tohto zákona umožnilo, aby v jeho niektorých častiach vznikla enkláva cudzích štátnych príslušníkov. „Národná rada iba potvrdila Orbánove kroky,“ dodala.

Šéf Smeru v diskusii vyzdvihol počínanie jeho vlády počas „brutálnej ekonomickej krízy“. „Prvé tri mesiace roku 2010 rástla naša ekonomika o 4,1 percenta, suverénne najrýchlejšie z celého bloku EÚ – a to všetko iba vďaka veľkým verejným investíciám. Ak však príde pravicová vláda, ktorá hovorí, zastavme diaľnice, tak ohrozí tento rast,“ tvrdil premiér, ktorý odmietol kritiku Radičovej o prehlbujúcej sa vládnej korupcii a zároveň jej vytkol švajčiarske účty nominantov za SDKÚ.

Fico tiež obvinil pravicové strany z toho, že diery v rozpočte pláta na úkor sociálneho zabezpečenia invalidov. „Keď chýbali štyri miliardy nám, zobrali sme ich ministerstvu obrany,“ povedal. Radičová mu potom pripomenula, že preberal vládu v dobrej kondícii, ktorá si nemusela uťahovať opasky. „Od roku 2006 ste neprijali jediný zákon na podporu ekonomiky,“ reagovala.

Obaja lídri nechceli špekulovať o percentuálnych ziskoch v blížiacich sa voľbách. Radičová chce zopakovať minimálne rovnaký výsledok, ako vo voľbách v roku 2006. Ak by sa jej to nepodarilo, vie už teraz, čo urobí. Podľa Fica zasa Slovensko potrebuje silnú vládu, ktorá nebude zložená z mnohých politických subjektov.

384 debata chyba