Bugár: Partnerom maďarskej vlády je len SMK. Asi to má svoje dôvody

"Ak bude možné vytvoriť vládu zo súčasných opozičných strán, tak nemôžeme byť tí, ktorí to znemožnia kvôli Csákymu. Ale k žiadnej fúzii našej strany s Csákym a Durayom nemôže prísť," vyhlásil Béla Bugár, ďalší z volebných lídrov, ktorý prijal pozvanie na online rozhovor s čitateľmi Pravda.sk.

03.06.2010 18:17 , aktualizované: 04.06.2010 12:04
Béla Bugár Foto:
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár
debata (37)

Odchod z SMK označil aj s odstupom času za dobré rozhodnutie. „Viete si predstaviť, že by sme boli v strane, ktorá poslednú dobu robí to, čo robí? Ja nie,“ odpovedal na jednu z čitateľských otázok. Doplnil, že strana existuje na politickej scéne len 11 mesiacov, napriek tomu sa už proti nej vedie „špinavá kampaň“. Verí však, že sa do porlamentu dostane.

Slovensko-maďarským sporom podľa neho politici prekrývajú nekalé praktiky. „Ficovi prišlo vhod dvojaké štátne občianstvo, o ktorom dennodenne hovorí a odpútava pozornosť od financovania vlastnej strany a korupčných škandálov,“ povedal. „Slovenská vláda štyri roky len vyťahovala tzv. maďarský problém a neriešila ho. Súčasná maďarská vláda zas postupuje necitlivo,“ doplnil.

Spoluprácu svojej strany s maďarskou diplomaciou odmietol, za jej jediného partnera zo Slovenska označil SMK. „Asi to má svoje dôvody,“ uzavrel.

Béla Bugár odpovedal na 51 otázok čitateľov

Most-Híd je najmladšou relevantnou politickou stranou, ktorá sa bude uchádzať o hlasy voličov vo voľbách. Pred jedenástimi mesiacmi ju založili bývalí členovia Strany maďarskej koalície. Jej prvým predsedom sa stal dlhoročný líder SMK Béla Bugár.

Do volieb idú v koalícii s Občianskou konzervatívnou stranou. O predvolebnej spolupráci rokovali aj so Sulíkovou SaS a s Konzervatívnymi demokratmi Slovenska, no ani s jednými sa nedohodli.

Béla Bugár (7. júla 1958, Bratislava)

V roku 1982 dokončil štúdium na Strojníckej fakulte SVŠT v Bratislave. Osem rokov pracoval ako strojný inžinier.

Do politiky vstúpil už v roku 1990. O rok neskôr sa stal predsedom Maďarského kresťansko – demokratického hnutia (MKDH), po zlúčení troch maďarských strán v roku 1998 bol lídrom SMK. Od vstupu do politiky sedel v poslaneckej lavici, v rokoch 2002 – 2006 bol podpredsedom Národnej rady.

V marci 2007 prehral súboj o kreslo šéfa SMK s Pálom Csákym. Následné pnutie v strane vyústilo do jeho odchodu. V júni 2009 založil stranu Most – Híd.

Béla Bugár
Autor: Robert Hüttner

Profil strany Most-Híd

37 debata chyba