Prekrúžkovali sa aj outsideri SaS

Možnosť udeliť kandidátovi preferenčný hlas zakrúžkovaním jeho mena aj v týchto voľbách zahýbala zložením nového parlamentu. Najviac ľudí, 569 921, zakrúžkovalo predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý bol aj tak jednotkou na straníckej kandidátke.

13.06.2010 11:02 , aktualizované: 14.06.2010 09:00
debata (131)

Nik nepreskočil ani jeho opozičnú sokyňu Ivetu Radičovú z SDKÚ. Získala 223 762 prednos­tných hlasov, čo je o vyše 18-tisíc viac ako pred štyrmi rokmi, keď vďaka nim predbehla straníckeho šéfa Mikuláša Dzurindu. Vo vlaňajších prezidentských voľbách však dokázala osloviť 988 808 voličov. Na štvrté miesto sa prekrúžkovala z 23. pozície Magda Vášáryová. Zopakovala si tak vzostup z minulých volieb, keď sa zo 14. priečky kandidačnej listiny posunula na piate.

„Veľmi si tieto skoky vážim, sú dôkazom, že ľudia ma už viac ako herečku vnímajú ako političku. Pred voľbami som po Slovensku prejazdila vlastným autom 9 200 kilometrov, osobne oslovila aspoň 20-tisíc ľudí,“ povedala. Z tridsiatky sa na 6. miesto prekrúžkoval exminister práce Ľudovít Kaník.

Najviac kandidátov „spod čiary“ však do nového parlamentu dodá čierny kôň týchto volieb, strana SaS Richarda Sulíka. Zrejme v tomto prípade zafungovala internetová výzva, aby voliči krúžkom označili posledné štyri mená na kandidátke. Na štvrtom mieste sa tak ocitol posledný zapísaný na kandidátke, 37-ročný vydavateľ z Trnavy Igor Matovič. Hneď za neho sa zo 149. miesta prekrúžkovala 38-ročná redaktorka Erika Jurinová z Nižnej, na šieste miesto kandidát s číslom 148, 47-ročný prešovský inžinier Martin Fecko a na siedme sa zo 147. miesta dostal 34-ročný trnavský projektový manažér Jozef Viskupič.

„My štyria sme na kandidátke reprezentovali občianske združenie Obyčajní ľudia. Našou kampaňou sme dokázali, že aj takí sa môžu stať poslancami,“ povedal aj v mene kolegov Viskupič. Všetci štyria „skokani“ sa v krúžkovaní stali rekordérmi, keď prekonali Petra Gaburu z KDH, ktorý sa v roku 2006 prekrúžkoval do snemovne zo 77. miesta.

V strane Most – Híd sa vďaka preferenčným hlasom dostali do parlamentu kandidáti OKS – Peter Zajac zo 14. miesta, František Šebej z 33., Ondrej Dostál z 23. a Peter Osuský zo 43. miesta.

Známe meno do parlamentu dodali aj voliči SNS. Za poslanca zvolili bývalého hokejového reprezentanta Vincenta Lukáča (z 20. miesta).

131 debata chyba