Úspech SaS potešil gejov a lesby

Slovenská verejnosť sa výrazne posunula vo vnímaní ľudských práv a je pripravená na zákon o registrovaných partnerstvách. Tvrdí to vo vyhlásení Iniciatíva Inakosť. Reaguje tak na úspech strany Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá má vo svojom volebnom programe registráciu partnerstiev rovnakého pohlavia.

13.06.2010 12:37
Richard Sulík, Daniel Krajcer Foto:
Predseda SaS Richard Sulík a bývalý moderátor a stranícky kolega Daniel Krajcer (vzadu) sa tešia z volebného zisku.
debata (53)

„Úspech SaS nás teší o to viac, že je to historicky prvá politická strana, ktorá má vo svojom programe registrované partnerstvá dvoch osôb rovnakého pohlavia a dostala sa s veľkou podporou slovenských voličov do parlamentu,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré poskytol Július Kolenič z Iniciatívy Inakosť. Inakosť poukazuje na to, že z pravicových politických strán jediná KDH odmieta prijatie zákona o registrovanom partnerstve, pričom táto strana získala o tretinu menej hlasov ako SaS. Podľa predbežných neoficiálnych výsledkov hlasovania, skončila SaS so ziskom 12,14 percenta hlasov, KDH podporilo 8,52 percenta voličov.

„Vieme, že rokovania o zostavení vládnej koalície nebudú ľahké, ale dúfame, že pán Sulík dodrží bod 96 volebného programu strany SaS a neustúpi z požiadavky prijať v novom volebnom období aj na Slovensku štandardný zákon o registrovaných partnerstvách, umožňujúci usporiadanie majetkových vzťahov gejských a lesbických párov. Mnohí z neheterosexuálnej menšiny hlasovali za stranu SaS. Nesklamte nás,“ uvádza sa vo vyhlásení Iniciatívy Inakosť.

53 debata chyba