Smer vyhral, ale nie drvivo

Sociológ Pavel Haulík z agentúry MVK komunálne voľby zhodnotil konštatovaním, že ak by sa opomenuli určité detaily, tak vyhral Smer. Nepovažuje to za prekvapenie, lebo podpora Smeru je výrazne vyššia ako iných strán a pri väčšinovom systéme sa to muselo prejaviť.

29.11.2010 06:01
dzurinda, fico Foto:
Mikuláš Dzurinda v nedeľu v televíznej diskusii s Robertom Ficom priznal volebnú porážku v roku 2012.
debata (82)

Kto je víťazom volieb?

Stratégia Smeru bola postavená na marketingových efektoch tak, aby to vyzeralo, že víťazstvo bolo ešte výraznejšie, než reálne bolo. Vyzerá to tak, že Smer výrazne zvíťazil, ale víťazstvo nie je také drvivé. Celkom jednoduchý príklad je nový primátor Richard Rybníček v Trenčíne. Keď Smer videl, že jeho kandidát tam nemá žiadne šance, stiahol ho a povedal, že budú podporovať Rybníčka, ktorý v tom čase už bol de facto víťazom. Z tohto pohľadu vplyv Smeru na Rybníčka je mizivý, ale vydávajú ho za človeka, ktorý zvíťazil s ich podporou, čo do istej miery je pravda. Preto je tá interpretácia výsledkov zložitejšia. Takisto o Bratislave sa hovorí, že padla bašta pravice. Ale súčasná koalícia tam má dve tretiny poslancov. Navyše Smer stratil v Bratislave niekoľkých starostov mestských častí. Z tohto pohľadu nemôže byť interpretácia jednoduchá.

Je zisk Smeru ohlasom na voľby?

Myslím, že Smer stavil na mobilizačnú kampaň, aby si zahojil rany, ktoré utrpel v parlamentných voľbách, že nemohol zostaviť vládu. Podarilo sa mu zmobilizovať časť voličov, ale zďaleka to nie je výrazná zmena oproti parlamentným voľbám

Výsledky komunálnych volieb

Pravica stratila viacero primátorov krajských miest vrátane Bratislavy. O čom to vypovedá?

Vyzerá to tak, že Mikuláš Dzurinda chce vážne integrovať stredopravé strany. Straty pravice sú výsledkom toho, že nie všade sa dokázala dohodnúť na podpore spoločného kandidáta.

Vďaka čomu vyhral v Bratislave Milan Ftáčnik?

Bratislavu sme skúmali v priebehu štyroch rokov niekoľkokrát s tým, že sme testovali, kto má akú šancu. Milan Ftáčnik dlho, dlho nemal veľkú šancu uspieť. Nakoniec uspel z viacerých dôvodov. Jednak preto, že kampaň robil dobre. Bola premyslená, dlhodobá, dostatočne masívna, nekonfrontačná. Nahrala mu aj koalícia tým, že postavila azda najslabšieho možného kandidáta.

Je teda čo vyčítať Magde Vášáryovej v kampani?

Keby Vášáryová nerobila žiadnu kampaň, tak mala väčšiu šancu vyhrať. Podľa mňa si to pokazila kampaňou takisto, ako si to pokazila pri prezidentských voľbách. V kampani ukázala, že nie je celkom kompetentná v oblasti, o ktorú sa uchádza. Prekvapilo ma, že to až taký počet stredopravých voličov vyhodnotil a volili či už Ftáčnika, alebo Jána Budaja.

Diskutujte: Ako hodnotíte výsledok komunálnych volieb?

V krajských mestách sa oveľa viac presadili nezávislí, ale hlásia sa k nim politické strany. Platí to o Bratislave, Trenčíne i Banskej Bystrici. Nie je to zlyhanie ponuky tradičných parlamentných strán?

Fakt je, že naše strany na komunálnej úrovni z pohľadu personálnej práce pracujú dva mesiace pred voľbami. Ak chce veľká strana uspieť v krajských mestách, musí mať dopredu vytypovaných ľudí. Ftáčnik bol dobrý príklad toho, hoci to Smer neurobil, on to urobil za Smer. Tak ako Ftáčnik mali pracovať strany, ktoré by chceli uspieť a nie tak, že sa pridajú k nejakému kandidátovi. Toto stranám určite chýba, preto majú šancu ľudia mimo straníckych štruktúr. Navyše nezávislý kandidát by mal byť taký, ktorý vzíde zdola, nezávislé osobnosti, ktoré pracovali v bežnom občianskom živote a presadili sa. Nezávislými sa však stávajú ľudia, ktorí prišli z veľkej politiky. Povedali si, že získajú širšie spektrum potenciálnych voličov, ak budú vystupovať ako nezávislí. Interpretáciu, že sa objavil nápor nezávislých kandidátov a ide o oslabenie politiky a posilnenie občianskej spoločnosti na komunálnej úrovni, by som nebral ako jednoznačné potvrdenie. Vypúšťam z toho malé obce, tam kandidáta všetci poznajú, ak by nebol vhodný, tak ho nezvolia.

SDKÚ ako najsilnejšia vládna strana nemá ani jedného primátora krajského mesta. Čo to znamená?

Myslím, že je to výsledok zložitejšej koalično-opozičnej štruktúry v porovnaní s minulosťou. SDKÚ vyrástol súper SaS a ani Most – Híd nie je čisto maďarská strana fungujúca na zmiešanom území. Každý má svoje záujmy a zrejme sa ťažšie dokážu dohodnúť. A aj Smer je dnes o čosi silnejší ako pred štyrmi rokmi a vo väčšinovom systéme je nebezpečnejším a ťažšie poraziteľným súperom. Aj tak si však myslím, že SDKÚ mohla vo väčších mestách urobiť viac. Trpí nepripravenými ľuďmi a viditeľnejších predstaviteľov má vyťažených vo vláde a v parlamente.

82 debata chyba