Horský: Volič má na výber medzi opotrebovanými a mačkou vo vreci

V politike je podľa politológa Michala Horského dôležité, aby občan dokázal rozlíšiť páčivé sľuby politikov od ich skutočných v praxi uskutočňovaných krokov.

11.12.2011 15:00
Michal Horský Foto:
Michal Horský
debata (47)

Ako budú voliči vnímať ponuku osobností na kandidátkach politických strán?
V nastávajúcich voľbách bude mať volič niekoľko neočakávaných možností. K tradičnému deleniu na ľavicu a pravicu sa priradil celý rad nových delení. Predovšetkým ide o zavedené strany a strany, ktoré búchajú na bránu parlamentu, hoci takmer nič o nich nevieme. Čiže volič bude mať možnosť voliť medzi relatívne známymi, aj keď opotrebovanými tvárami, a takzvanou mačkou vo vreci. O ich kvalite, osobách a programe nevieme takmer nič. Je to mimoriadne riziková okolnosť a volič bude musieť dávať obrovský pozor, či dá dôveru zavedenej strane aj s istými výhradami, alebo bude voliť tie mačky vo vreci.

Ako si vysvetľujete množenie iniciatív na konanie referend?

Volič bude triediť aj strany, ktoré v súčasnosti už oznamujú, že voľby chcú spojiť s vlastnými referendovými iniciatívami. Nejde o to, že by chceli použiť tento inštitút na sondu do skutočnej mienky ľudu, ale o to, a skúsenosť nás poučuje, že prostredníctvom tzv. občianskych otázok a nezáväzných iniciatívnych aktivít budú lákať voliča. K takýmto stranám patrí SaS, ktorá chce najnovšie uskutočniť referendum o fiškálnej únii. SNS hovorí o referende „za tú našu slovenčinu“ a Belousovovej Národ a spravodlivosť sa chce ľudí pýtať na účasť Slovenska v eurovale. Ostatné strany nechcú týmto spôsobom zneužívať voličskú podporu. Volič musí dávať pozor aj pri zavedených stranách, ako oznamujú svoje programové kroky. Takmer všetky strany tvrdia o sebe, že sú eurorealistické, pričom časť z nich je euroizolacionis­tická a usiluje sa o vyradenie Slovenska z európskych štruktúr.

Čím to je, že v parlamentných stranách sa nestavilo na celebrity?

V politike je mimoriadne dôležité, aby občan dokázal rozlíšiť páčivé sľuby a populizmus politikov od ich skutočných v praxi uskutočňovaných krokov. Je rozdiel, či politik patrí do poslaneckého klubu, ktorý šíri svoj jednostranný názor celý rad rokov, alebo ide o politikov, ktorí sa grupujú ako psy všetkých dvorov na dedine na jednu kandidátku, pričom ľavá ruka nevie, čo bude robiť pravá ruka uvedených kandidátov. Nie náhodou náš demokratický systém zavádza 5-percentnú hranicu pre vstup do parlamentu, čím zabraňuje tomu, aby zákonodarný zbor obsadili malé strany s malými osobnosťami.

47 debata chyba