Ex-obyčajní sa mstia Matovičovi. Zaplatil si za diplomovku? pýtajú sa

Lož sa stala pracovným nástrojom lídra hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča. Povedal to líder OKS a odídenec z kandidátky hnutia Peter Zajac, ktorý ho vyzval, aby sa podrobil vyšetreniu na detektore lži a odpovedal na sedem otázok.

22.02.2012 14:52 , aktualizované: 17:03
Igor Matovič Foto:
Igor Matovič
debata (133)

„Vypracovali ste samostatne svoju diplomovú prácu? Zaplatili ste človeku, ktorý vypracoval podstatnú časť vašej diplomovej práce, dovolenku pri mori?“ znejú prvé otázky, ktoré mu kladie bývalý líder kandidátky Martin Mojžiš. O možnom podvodnom získaní titulu magister ho podľa jeho slov informovala dôveryhodná osoba. „Nie je možné jednoznačne usúdiť, že titul získal podvodom, preto ho vyzývam, aby na to odpovedal,“ apeloval Mojžiš.

Zajac chce zase vedieť, či Matovič osobne pozval spoločníka Penty Jozefa Špirka na rokovania o kandidátke hnutia a či pôvodná verzia volebného programu pochádza od Špirka a jeho spolupracovníkov.

František Mikloško (KDS) chce počuť odpoveď na otázku, či ho Matovič odrádzal od vystúpenia v televíznej relácii Na telo a či to bol práve Matovičov volebný štáb, ktorý dal vytvoriť transparenty vyvolávajúce dojem, že detektor lži si žiada verejnosť. Záverečná otázka pre Matoviča znie, či niekedy prijal a či niekedy dal úplatok.

„Ak ste ho dali, dali ste ho raz alebo viackrát?“ pýtajú sa odídenci. Ak Matovič na detektore na tieto otázky neodpovie alebo na ne odpovie nepravdivo, odídenci ho vyzývajú, aby z kandidátky odišiel.

„Prišli sme s výzvou preto, lebo Matovič šíri lži. Dovtedy ich nešíril,“ poznamenal Zajac. Poukázal tiež na to, že pred ich odchodom malo hnutie preferencie na úrovni deväť percent. „Nereagovali by sme, nebyť toho, že Matovič po našom odchode šíri nehorázne lži, za ktoré by sa hanbil každý slušný človek,“ dodal.

Ako lživé označili jeho vyhlásenia, že z kandidátky „obyčajných“ odišli len straníci z OKS a KDS, keďže odišli aj viacerí z nezávislých osobností. Zároveň sú presvedčení, že na vyšetrenie na detektore Matoviča neviedla odvaha, ale strach z preferencií strany 99 percent.

Matovič pred časom vyzval niektorých spolukandidátov, aby išli na detektor lži odpovedať na otázku, či niekedy v živote zobrali úplatok. Tento apel vyústil do odchodu desiatok ľudí z kandidátky. Matovič vzápätí vyhlásil, že on na detektor pôjde ešte pred voľbami.

Igor Matovič, že sa k výzve svojich bývalých kolegov bude ochotný vyjadriť vo štvrtok (23.2.) na svojej tlačovej konferencii, na ktorú hnutie pozvalo prezidenta Britskej a Európskej polygrafickej asociácie a člena Americkej polygrafickej asociácie Dona Cargilla. Hovoriť sa bude aj o hodnovernosti detektora lži.

133 debata chyba