Dzurinda vylúčil koalíciu so Smerom, s liberálmi si spoluprácu vie predstaviť

Líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda bude spokojný s takým výsledkom predčasných parlamentných volieb, ktorý umožní zostavenie zmysluplnej vlády. Ako poznamenal v diskusnej relácii televízie TA3 V politike, SDKÚ je významným elementom takejto konštelácie.

26.02.2012 12:42 , aktualizované: 14:17
Mikuláš Dzurinda Foto:
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda.
debata (58)

V relácii zároveň viackrát odmietol povolebnú spoluprácu so stranou Roberta Fica. „Váš hlas pre SDKÚ vo vláde Smeru neskončí,“ odkázal voličom. Ako vyplynulo z jeho vyjadrení, prípadnú spoluprácu so SaS si vie predstaviť.

Aj napriek klesajúcim preferenciám SDKÚ, na ktoré poukazujú prieskumy verejnej mienky, Dzurinda verí, že je priestor na presvedčenie o dôveryhodnosti strany. Tá podľa jeho slov v súčasnosti čelí „obludnej aktivite“.

Za súčasným stavom vidí Dzurinda najmä tri dôvody, a to pád vlády, rôzne spravodajské a mediálne hry i vytváranie „predstáv“ o sporoch v SDKÚ medzi ním, Ivanom Miklošom a Ivetou Radičovou. Priblížil, že Radičovej ponúkol miesto na kandidátke, pričom tento záujem permanentne trvá, o čom má premiérka vedieť.

Dzurinda nechcel prezradiť, či sa bude opätovne uchádzať o post predsedu, prípadne či pôjde do súboja o líderské kreslo s Luciou Žitňanskou. Jej rozhodnutie uchádzať sa o tento post ho podľa jeho slov neprekvapilo a vníma ho ako povzbudenie, keďže to má znamenať jej dôveru v SDKÚ. „Nikdy sme neboli stranou jedného muža, vždy sme boli silným tímom,“ doplnil.

Figeľ: Politika Smeru nie je pre KDH prijateľnejšia ako v roku 2010

Politika Smeru nie je pre KDH prijateľnejšia ako pred parlamentnými voľbami v roku 2010. Kresťanskí demokrati vtedy povedali sociálnym demokratom jasné nie. V súčasnosti zatiaľ také jasné stanovisko nezaujali. Predseda KDH Ján Figeľ však tvrdí, že jeho hnutie chce byť alternatívou socialistickému smerovaniu, ktoré prináša strana Roberta Fica.

Je presvedčený, že Slovensko potrebuje predovšetkým zodpovednú vládu, a nie takú, ako mal Smer. Figeľ v TA3 povedal, že Fico síce mal stabilnú vládu, ale nezodpovednú a priviedol s ňou Slovensko na grécku cestu. Také konanie KDH odmieta.

Okrem predražených diaľnic a nefungujúcej justície, ktoré má podľa Figeľa na svedomí Smer, odmieta KDH aj demagogické zneužívanie pojmu sociálny. Zdôrazňuje potrebu boja s korupciou a „deharabinizáciu“ súdnictva.

Figeľ hovorí tiež o potrebe programového prieniku a priznáva, že s bývalými stredopravými partnermi vie KDH stále nájsť spoločnú reč. Pripúšťa tiež, že napriek mnohým spoločným názorom štvorlístka SDKÚ, SaS, KDH a Most-Híd a schopnosti rokovať spolu nie je pravica jednotná.

„Vytvárať čo i len dojem, že v kampani máme nejaké riešenie, ktoré je jednoznačné a jednotiace, by bola ilúzia. Teatrálne predstavovať, čo nie je poctivé a úprimné, by som nechcel. A dva týždne pred voľbami organizovať okrúhle stoly po tom, čo sa všetko stalo, deje, ukazuje, by bolo skôr teatrálne,“ povedal Figeľ.

Fico sa bojí jednofarebnej vlády ako čert kríža, vraví Kollár

Ako čert kríža sa bojí predseda strany Smer Robert Fico zodpovednosti, ktorú by jeho strana musela niesť pri zostavení jednofarebnej vlády, povedal v diskusnej relácii STV O 5 minút 12 predseda parlamentného finančného výboru Jozef Kollár (SaS).

„Je si vedomý, že bude musieť prijímať aj nepopulárne rozhodnutia,“ vysvetlil svoje stanovisko. Vzápätí varoval pred možnou ústavnou väčšinou Smeru, ktorá by podľa neho umožnila orbánovský scenár aj na Slovensku. Peter Kažimír (Smer) podčiarkol, že jeho strana chce mať koaličnú vládu, pretože Slovensko má takú tradíciu.

Po parlamentných voľbách je podľa Kažimíra celkom reálne, že pravici sa opätovne môže podariť zostaviť pravicový „zlepenec“, ktorý by Slovensku uškodil. Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) Kažimíra upozornil, že väčší počet koaličných strán nemusí znamenať zlú vládu.

„Prvá vláda Mikuláša Dzurindu mala deväť strán. Táto vláda vytiahla Slovensko z mečiarovského marazmu,“ podčiarkol.

Kollár považuje spojenie Smeru s KDH za horšie spojenie ako vládu pravice. Nevie si predstaviť, že na stavbe diaľnic by spolupracoval Ján Figeľ s Ľubomírom Vážnym, súdnictvo by spravoval Daniel Lipšic so Štefanom Harabinom a druhý pilier by strážil Július Brocka s Vierou Tomanovou. „Akým programovým zlepencom by bol takýto dvojzáprah Smer-KDH?“ pýtal sa.

Mikloš zaregistroval oteplenie vzťahov medzi SaS a SDKÚ a víta ho. Nazdáva sa, že alternatívou k návratu Fica k moci je spolupráca stredopravých strán. Pripúšťa, že téma ochrany eura tieto strany naďalej rozdeľuje, ale vo zvyšných oblastiach je ich program veľmi podobný. Kollár pripustil, že vyjadrenia z prostredia jeho strany, aby Mikloš a Dzurinda odišli z politiky by mohli situáciu sťažiť. „Na strane druhej sme takisto presvedčení o tom, že SaS nebude robiť personálnu politiku v SDKÚ,“ povedal.

58 debata chyba