Druhá skúška k voľbám do VÚC dopadla úspešne

Druhá skúška spracovania výsledkov hlasovania v novembrových voľbách do orgánov samosprávnych krajov dopadla úspešne, informuje hovorca Štatistického úradu SR Marián Jánošík. Na skúške sa zúčastnilo približne 550 zamestnancov krajských pracovísk a ústredia Štatistického úradu SR.

22.10.2013 18:08
debata (1)

V druhej skúške sa pracovníci zamerali aj na kontrolu formálnych chýb hlásených systémom a kontrolu správnosti výsledkov v zápisniciach rôznych volebných komisií – obvodných, krajských aj Ústrednej volebnej komisie. Overovali tiež funkčnosti prezentácie priebežných a definitívnych výsledkov. Po utorňajšej skúške sa záverečná, tretia na celom Slovensku, uskutoční 5. novembra.

Na spracovanie výsledkov volieb do orgánov VÚC sa po prvý raz použije nový Integrovaný volebný informačný systém. Systém poskytne elektronické služby na prípravu volieb, referend a hlasovaní, zber a spracovávanie výsledkov ako aj prezentáciu priebežných a definitívnych výsledkov hlasovania. Prinesie tiež nové možnosti nielen interným pracovníkom Štatistického úradu SR, ale aj externým spolupracovníkom, prípadne ďalším osobám podieľajúcim sa na voľbách. „Integrovaný volebný informačný systém je univerzálny pre všetky typy volieb a referend a aplikovateľný vo všetkých fázach procesu prípravy a realizácie spracovania – od zakladania volieb, vytvárania územnej štruktúry a sprievodných dokumentov až po zber, spracovávanie a poskytovanie výsledkov volieb,“ dodal Marián Jánošík.

Voľby do orgánov samosprávnych krajov – teda ich predsedov a zastupiteľstiev sa uskutočnia v sobotu 9. novembra od 7.00 do 22.00. V prípade potreby môžu v obciach začať hlasovať aj skôr, všade však budú volebné miestnosti otvorené do 22.00. Ak kandidát na predsedu samosprávneho kraja nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, do 14 dní bude druhé kolo. Náklady na jesenné krajské voľby budú takmer desať miliónov eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #volebná komisia #voľby do VÚC