Horský: Voliči dali signál o prehodnotení krajov

Politológ Michal Horský o výsledkoch regionálnych volieb povedal, že Smer má síce prevahu, ale nie až takú, akú hlásia niektoré prieskumy verejnej mienky.

10.11.2013 19:22
Michal Horský Foto:
Politológ Michal Horský.
debata (58)

Skutočnosť, že sa v Trenčianskom, Žilinskom či Prešovskom kraji nedostali kandidáti Ľudovej platformy ani len do druhého kola, označil za jej labutiu pieseň.

Akú správu vyslali župné voľby o krajine?
Predovšetkým hlbokú nespokojnosť so zavedením systému samosprávnych krajov. Niet takého typu volieb, na ktorých by sa zúčastňoval každý piaty občan a k volebným urnám takto prichádzal už viac ako desať rokov.

Prišiel teda čas, aby sa podobou žúp a ich právomocami začali politici zaoberať?
Nepochybne. Je to vážny signál voličov, že treba prehodnotiť územnú reformu samosprávy. Netreba hýbať s počtami žúp, ale predovšetkým kvalitatívne vyjasniť kompetencie, udeliť im vyššie právomoci a prípadne aj vyššie finančné zabezpečenie.

Okrem Bratislavy v krajských parlamentoch Smer získal najviac poslancov. Čo to znamená?
Už som upozornil, že nie je možná jednoduchá závislosť medzi popularitou strany a výsledkami regionálnych volieb. Je to práve pre šírku a nečitateľnosť rôznych koaličných spojení. V prípade Smeru je však istá výnimka, pretože Smer vo väčšine krajov vystupoval ako sólo ľavicová strana. Udržiava si prevahu voličskej podpory v krajine, nie však takú, o akej svedčia opakujúce sa prieskumy verejnej mienky, ktoré mu udeľujú nadpolovičnú väčšinu podpory občanov v budúcom parlamente.

Prečo Smer v Bratislavskom kraji získal len jedného župného poslanca?
Tak ako povedal premiér, Bratislava skutočne nie je reprezentantom voličskej podpory celého Slovenska. Zároveň nielenže kandidátka Smeru na županku v Bratislavskom kraji mala o sto percent menej hlasov ako víťaz prvého kola, ale aj totálne odmietnutie Smeru voličmi kraja by mali v Smere podrobiť hlbokej analýze tohto síce čiastočného, ale významného politického debakla.

Mala pravica šťastnú ruku pri výbere kandidátov na županov?
Pravicovým opozičným stranám trvalo príliš dlho, kým zostavili kandidátky na predsedov a poslancov samosprávnych krajov. Vo volebnej kampani sa predpokladalo, že asi polovica županov potvrdí svoju funkciu už v prvom kole. Ukázalo sa, že predpokladaní favoriti Smeru nenaplnili prognózy. Je zarážajúce, že napríklad kandidát v Košickom kraji Zdenko Trebuľa s podporou politického goliáša, podporovali ho Smer, SMK a Most – Híd, neuspel v prvom kole v konkurencii s Rudolfom Bauerom, ktorého podporovala jedna ministrana KDS, o ktorej takmer nepočuť.

Ako hodnotíte výsledok kandidátov na županov strán Ľudovej platformy – SDKÚ, KDH a Mostu – Híd?
Podľa výsledkov volieb iba ťažko s istotou tvrdiť, že spolupráca strán Ľudovej platformy stále jestvuje. Spoločného kandidáta všetky tri strany SDKÚ, KDH a Most – Híd podporili v Bratislave, Žiline, Trenčíne a v Prešove. Tým, že sa okrem Bratislavy kandidáti Ľudovej platformy nedostali ani do druhého kola, môžeme tento výsledok považovať za jej labutiu pieseň. Osobitnú pozornosť si zasluhuje Banská Bystrica, kde Ľudová platforma nebola schopná postaviť svojho kandidáta a kandidát SDKÚ Ľudovít Kaník nepostúpil ani do druhého kola.

Mala by teraz pravica podporiť kandidáta Smeru Vladmíra Maňku, ktorý bude súperiť v druhom kole volieb župana s Mariánom Kotlebom, ktorý sa netají radikálnymi názormi na Rómov?
Ťažko radiť našej osvietenej pravici, tým skôr, že kandidát Smeru Vladimír Maňka porazí stúpenca extrémnej politiky aj bez jej podpory. Voliči by sa však mali orientovať ani nie tak podľa straníckeho presvedčenia, ako podľa občianskeho vedomia a svedomia a ochrany ľudských práv a demokracie na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Smer #Michal Horský #voľby do VÚC