Ako budú postupovať rivali v Bratislavskom kraji v druhom kole?

Do druhého kola regionálnych volieb postúpili Pavol Frešo so ziskom 48,4 % hlasov a Monika Flašíková-Beňová so ziskom 24,1 %. Aké boli ich ohlasy na výsledky, a aký je ich ďalší postup?

11.11.2013 12:30
debata (13)

Pavol Frešo: Čas využijem na mobilizáciu voličov

Pavol Frešo Foto: Robert Hüttner, Pravda
Pavol Frešo Pavol Frešo

Necelé dve percentá hlasov delili súčasného bratislavského župana a predsedu SDKÚ Pavla Freša od toho, aby oslávil svoje víťazstvo. V porovnaní s predošlými župnými voľbami si však v počte hlasov polepšil. Do druhého kola chce získať čo najväčšiu podporu voličov stredopravých strán.

Cítite sklamanie, že ste nezvíťazili v prvom kole?
Oproti roku 2009 som teraz získal v prvom kole o 15 028, čo je o 35 percent viac hlasov. Pre oponentov to asi sklamanie je. Pre mňa je to impulz a povzbudenie, že treba pracovať ďalej, a preto využijem tieto dva týždne na mobilizáciu voličov.

Očakávate, že vás v druhom kole podporí neúspešný kandidát Daniel Krajcer? Budete sa uchádzať o jeho podporu?
Tak ako v prvom kole sa budem uchádzať o podporu čo najväčšieho počtu voličov stredopravých strán. Ukázalo sa, že voliči sa na rozdiel od niekoľkých jednotlivcov na stredopravom spektre poučili a dali jasne najavo, že sú za spoluprácu stredopravých síl a nie za ich trieštenie.

Ak zvíťazíte, vzdáte sa poslaneckého mandátu v parlamente?
Bola by to chyba. Podporujem iniciatívu jeden plat z verejných funkcií, ktorú som ponúkol v diskusii pred prvým kolom a s ktorou prišlo KDH.

Monika Flašíková-Beňová: Pri takej silnej antikampani je výsledok úspechom

Monika Flašíková-Beňová
Monika Flašíková-Beňová Monika Flašíková-Beňová

Kandidátka na bratislavskú županku europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová sa z volebného triumfu netešila. Od prvenstva súčasného župana Pavla Freša ju delila viac než polovica hlasov. Z výsledku však sklamaná nie je a do druhého kola sa pokúsi zmobilizovať viac voličov.

Čakali ste lepší volebný výsledok?
Ťažko povedať či lepší. Myslím si, že pri tej enormnej antikampani, ktorá bola proti mne vedená, kde niektoré médiá porušili volebné moratórium a kde boli voliči ľavice označovaní za parazitov, je tento výsledok pomerne veľkým úspechom. Sme v druhom kole v Bratislavskom kraji, kde proti mne kandidovali kandidáti siedmich strán, navyše predseda parlamentnej strany. Je to dobrý výsledok.

Myslíte si, že máte šancu uspieť v druhom kole?
Nevnímam to tak, že či mám šancu uspieť v druhom kole. Pokúsim sa teraz využiť nasledujúce dva týždne na to, aby som ešte oslovila viacerých voličov, možno aj tých, ktorí teraz neprišli voliť. Máme naozaj dobre vypracovaný a odborne postavený program. Preto sa ho pokúsim ešte viac priblížiť ľuďom a získať ich pre náš program, aby voliť prišli.

Zmeníte stratégiu v kampani? Očakávate možno masívnejšiu podporu Smeru?
Nemyslím si, že treba meniť stratégiu kampane, pretože kampaň bola postavená na tom, že ľuďom priblížime našu víziu kraja. Chceli sme viesť modernú európsku kampaň, kde nebudeme útočiť na našich súperov a budeme viesť korektný súboj. Čo sa týka aktívnejšieho zapojenia strany Smer, neviem, ako ju mám ešte aktívnejšie zapojiť, keď za ňu kandidujem. Premiér mi vyjadril podporu dostatočne. Vystúpil na našom krajskom sneme, mala som jeho oficiálnu podporu, našim členom napísal list, takže neviem, čo viac by ešte mohol urobiť. Ale určite si spolu v nadchádzajúcich dňoch sadneme a pokúsime sa pozrieť strategicky na to, či pôjdeme aj do nejakých vizuálov. Ale myslím, že stratégia postavená na dobrom programe je dobrá stratégia.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavský samosprávny kraj #VÚC #MOnika Flašíková-Beňová #Pavol Frešo