Ako budú postupovať rivali v Trnavskom kraji v druhom kole?

Do druhého kola regionálnych volieb postúpili Tibor Mikuš so ziskom 40,04 % hlasov a József Berényi so ziskom 18,33 %. Aké boli ich ohlasy na výsledky, a aký je ich ďalší postup?

11.11.2013 13:00
debata

Mikuš: Necítim sklamanie, ideme ďalej

Tibor Mikuš Foto: Ivan Kopčáni, SITA
Tibor Mikuš Tibor Mikuš

Volebný meninový darček sa pre súčasného predsedu Trnavského samosprávneho kraja Tibora Mikuša v nedeľu nekonal. Získal síce najviac hlasov, 40 percent. To však nestačilo na triumf už v prvom kole, aký sa mu podaril v župných voľbách v roku 2009.

Necítite sklamanie?
Nie, necítim žiadne sklamanie. Ideme ďalej. Chcem povedať všetkým, ktorí ma volili: Priatelia, ďakujem vám! Je pre mňa uspokojením, že väčšina občanov nepodľahla lživej a zákernej kampani, ktorú viedli dvaja kandidáti v Trnavskom kraji. Veľmi ma to teší. Vnímam to tak, že občan zmaturoval.

Čo hovoríte na nečakaného súpera v druhom kole Józsefa Berényiho?
Blahoželám mu, pretože viedol slušný zápas. Ľudia pochopili, že správni ľudia sú takí, ktorí podporujú dobré riešenia a pritom nemuseli vyhodiť ani zďaleka toľko peňazí na kampaň.

Volebná účasť v Trnavskom kraji bola druhá najnižšia na Slovensku, 17,46 percenta. Čo je príčinou?
To je ľahostajnosť občana, nijako inak sa to nedá povedať. Dospelý človek by sa mal zaujímať o to, čo sa deje v jeho okolí a kto sa o tieto veci stará. Mal by dávať príklad svojim deťom vo vzťahu k verejnému životu. Určite sa budú rozvíjať rôzne teórie, že nízku účasť spôsobilo to alebo ono. Ja však pre to nevidím žiadne ospravedlnenie. Je to ľahostajnosť. A netýka sa to len nášho samosprávneho kraja. Ak príde pätina voličov k urnám, je to vážna výzva pre politické strany a ich riadenie na všetkých úrovniach, aby občanom zdôrazňovali, že voľby sú momentom, keď dávate niekomu kľúč od vlastného trezoru. A treba sa zaujímať o to, komu ten kľúč dáte. Musí to byť celonárodná stratégia – dostať občana k voľbám – a je jedno, či ide o voľby miestne, alebo regionálne, či ide o voľby do slovenského, alebo Európskeho parlamentu. Je to otázka výchovy občana a prejavenia občianskej zodpovednosti.

Berényi: Je to veľké víťazstvo

Predseda SMK József Berényi Foto: SITA
József Berényi, SMK Predseda SMK József Berényi

Politológovia predpovedali v Trnave súboj súčasného župana Tibora Mikuša a poslanca NR SR Ivana Uhliarika, ktorí sa do seba pustili v ostrej kampani zameranej na nemocnice. Pri zratúvaní posledných hlasov však Uhliarika tesne predbehol predseda SMK József Berényi. Rozdiel bol len 55 hlasov, čo je možno počet voličov na jednej ulici v Dolných Salibách, kde Berényi býva a kde v sobotu volil.

Čo myslíte, čo rozhodlo vo váš prospech?
Pred voľbami som povedal, že druhé kolo je môj cieľ. A to sa mi podarilo splniť. Očakával som, že keď sa mi podarí zmobilizovať ľudí, že to bude reálne. Vnímam to ako veľké víťazstvo. A nielen to, že som skončil druhý, ale že naša strana získala ten istý počet poslancov v Trnavskom kraji a na juhu Slovenska sme porazili ostatné parlamentné strany. Je to obrovský úspech. Dokázali sme, že treba s nami počítať do budúcnosti.

Tých 18 percent voličov, ktorí volili Józsefa Nagya za Most-Híd, sa vám zrejme podarí získať. No myslíte si, že dokážete osloviť aj 18 percent voličov od Ivana Uhliarika?
To je kľúčová otázka. Ľudia stále volia na základe národnostných rozdielov. Budem argumentovať tým, že som bol na ministerstve zahraničných vecí a dôstojne som zastupoval Slovensko, čo môžu potvrdiť viacerí diplomati. Chcel by som poukázať na to, že aj keď je človek Maďar, neznamená to, že je protivník a že dokáže viesť tento región v prospech občanov.

Čo by ste v prípade úspechu zmenili ako prvé?
Zmenil by som vzťah vyššieho územného celku k vláde. Myslím, že treba razantnejším spôsobom zastupovať záujmy regiónu. Vyššie územné celky zobrali na seba v čase krízy príliš veľkú ťarchu a už si nemôžu dovoliť ďalšiu redukciu príjmov, takže tam treba s vládou tvrdo bojovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #župani #VÚV #druhé kolo #voľby do VÚC